ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε ιώδιο

Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε ιώδιο

Αν νιώθετε κουρασμένοι, πέφτουν τα μαλλιά σας ή παίρνετε βάρος ίσως χρειάζεστε ιώδιο. Δείτε ποια σημάδια μαρτυρούν ότι έχετε χαμηλά επίπεδα ιωδίου.

Τι είναι το ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για τον οργανισμό. Βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα, στο μαγειρικό αλάτι ενώ διατίθεται και σε μορφή συμπληρωμάτων.

Γιατί χρειαζόμαστε ιώδιο;

Το ιώδιο είναι αναγκαίο για τον οργανισμό μας επειδή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδής χρησιμοποιεί το ιώδιο για την παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην ανάρρωση και στη λειτουργία του μεταβολισμού. Όταν η παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών είναι χαμηλή, μπορεί να εμφανιστεί  υποθυρεοειδισμός. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα του θυρεοειδούς αδένα να παράγει ορμόνες. Επειδή το σώμα δεν παράγει το ίδιο το ιώδιο, η λήψη αυτού του ιχνοστοιχείου είναι απαραίτητη.

Πόσο ιώδιο έχει ανάγκη ο οργανισμός μας

Οι ανάγκες σε ιώδιο ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο ζωής. Οι ενήλικες χρειάζονται 150 μικρογραμμάρια την ημέρα για τη διατήρηση των επιπέδων του ιωδίου σε φυσιολογικές τιμές. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεται αύξηση στα 220 μικρογραμμάρια ημερησίως και κατά τον θηλασμό απαιτούνται 290 μικρογραμμάρια ημερησίως. Ενώ το ιωδιούχο αλάτι παρέχει ιώδιο, υπάρχουν πολλές άλλες πηγές ιωδίου: ψάρια και οστρακοειδή, αποξηραμένα φύκια, γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγά και λαχανικά που καλλιεργούνται σε έδαφος πλούσιο σε ιώδιο, αποξηραμένα δαμάσκηνα. 

Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε ιώδιο

Η διάγνωση της ανεπάρκειας ιωδίου γίνεται από ενδοκρινολόγο ή παθολόγο. Τα σημάδια που προειδοποιούν ότι έχετε χαμηλά επίπεδα ιωδίου είναι τα εξής:

1 Αυξάνεται το βάρος σας

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια ανεπάρκειας ιωδίου είναι η ανεξήγητη αύξηση βάρους. Όταν έχετε έναν υγιή μεταβολισμό, καίτε θερμίδες για να πάρετε ενέργεια. Ο υποθυρεοειδισμός ή η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών επιβραδύνει το μεταβολισμό και οι θερμίδες είναι πιθανότερο να αποθηκευτούν ως λίπος, οδηγώντας σε αύξηση βάρους.

Βέβαια, η αύξηση βάρους δεν είναι πάντα ένδειξη έλλειψης ιωδίου. Η πιο κοινή εξήγηση για την αύξηση βάρους είναι να τρώτε περισσότερες θερμίδες από ό,τι χρειάζεστε ή να μην ασκείστε. Η αύξηση βάρους εξετάζεται ως σύμπτωμα μόνο όταν δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλα αίτια.

2 Νιώθετε κόπωση, μυική αδυναμία ή έχετε κατάθλιψη

Το ιώδιο βρίσκεται σε κάθε ιστό του σώματος. Η μόνη γνωστή λειτουργία του ιωδίου είναι ο ρόλος της στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, της θυροξίνης (T4) και της τριιωδοθυρονίνης (T3). Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής είναι αδρανής και ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετές από τις θυρεοειδικές ορμόνες για να να λειτουργεί αποτελεσματικά. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους και άλλα συμπτώματα.

3 Το δέρμα σας είναι ξηρό

Επιπλέον σημάδι υποθυρεοειδισμού είναι η ξηροδερμία. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν τα δερματικά κύτταρα να ανανεώνονται. Η έλλειψη αυτών των ορμονών μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων, με αποτέλεσμα την ξηροδερμία. Οι γυναίκες έχουν οκτώ φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού από τους άνδρες. Αν και οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό σε οποιαδήποτε ηλικία, η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. 

4 Έχετε τριχόπτωση

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς υποστηρίζουν την ανανέωση των τριχικών θυλάκων. Όταν έχετε υποθυρεοειδισμό, η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών σημαίνει ότι οι θύλακες της τρίχας σταματούν να ανανεώνονται και εμφανίζεται έτσι τριχόπτωση.

5 Έχετε αίσθημα κρύου

Τα χαμηλά επίπεδα ιωδίου μειώνουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Έχοντας λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες προκαλείται επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού και παράγεται λιγότερη ενέργεια. Η ενέργεια ζεσταίνει το σώμα και όταν υπάρχει έλλειψη σε ιώδιο, έχετε αίσθημα κρύου.

6 Νιώθετε ότι πνίγεστε όταν ξαπλώνετε

Μία μεγάλη βρογχοκήλη μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση. Όταν ξαπλώνετε, μπορεί να αισθάνεστε σαν να πνίγεστε. Επιπλέον σε αρκετά άτομα με ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα στο λαιμό λόγω διόγκωσης του θυρεοειδούς αδένα.  

7 Αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα επαρκή επίπεδα ιωδίου είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ωορρηξία και τη γυναικεία γονιμότητα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα χρειάζεται τις ορμόνες του θυρεοειδούς, οι οποίες απαιτούν επαρκές ιώδιο για την παραγωγή τους. Αυτές οι θυρεοειδικές ορμόνες δημιουργούν μυελίνη, η οποία περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, βοηθώντας τα να επικοινωνούν σωστά. Η έλλειψη ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση της μητέρας, πρόωρο τοκετό, αποβολή και διανοητική καθυστέρηση του μωρού. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες και για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου πριν τη γέννησή του.

8 Ξεχνάτε

Επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, όταν υπάρχει ανεπάρκεια ιωδίου προκαλείται μείωση στα επίπεδα αυτών των ορμονών οδηγώντας σε διαταραχές της μνήμης. Μάλιστα έρευνα έδειξε ότι ο ιππόκαμπος που επηρεάζει τη μνήμη ήταν μικρότερος στους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα θυρεοειδών ορμονών. 

Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα ιωδίου 

Προσφέρετε στον οργανισμό σας το απαραίτητο ιώδιο που χρειάζεται με αυτά τα συμπληρώματα διατροφής.

  • Health Aid Kelp Ιώδιο από Υποθαλάσσια Φυτά Ένα ιδανικό φυτικό συμπλήρωμα διατροφής από φύκια, συλλεγμένα επιλεκτικά από υποθαλάσσια, πλούσια σε μέταλλα φυτά, της Νορβηγίας. Το Kelp της Ηealth Aid είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ειδικά σε οργανικό ιώδιο (iodine). 

  • Lamberts Iodine 150μg Συμπλήρωμα με Ιώδιο Στο συμπλήρωμα Iodine 150μg της Lamberts χρησιμοποιούνται δυο ειδή φυκιών (Ascophyllum nodosum και Fucus vesiculosus) για να εξασφαλίσει μια σταθερή ποσότητα 150mg ιωδίου ανά ταμπλέτα. Χρόνος αφομοίωσης, λιγότερο από μία ώρα.

  • A.Vogel Kelp - Ταμπλέτες από Θαλάσσια Φύκη Τα φύκη Kelp είναι από τις πιο πλούσιες πηγές φυσικών βιταμινών κυρίως του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6, Β12), μετάλλων, αμινοξέων και ιχνοστοιχείων (περιέχει: χαλκό, χρώμιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο, ιώδιο) και αποτελεί διατροφική πηγή που χρησιμοποιείται για την προώθηση της υγειούς αδενικής λειτουργίας εστιάζοντας ιδιαίτερα στον θυρεοειδή. 

  • Marcus Rohrer Spirulina Σπιρουλίνα σε Σκόνη Σπιρουλίνα σε σκόνη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και υψηλής ποιότητας. Περιέχει πάνω από 100 θρεπτικά στοιχεία και όλο το φάσμα των μετάλλων και επιπλέον απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, χλωροφύλλη και ένζυμα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Κ, Β12, καροτενοειδών, σιδήρου, μαγγανίου, χρωμίου, ιωδίου, γ-λινολενικού οξέος (GLA).

  • AMS Fertilimax Πολυσύνθετη φόρμουλα Το AMS FertiliMax είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει τις γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, αμηνόρροια και αυξημένη FSH, ενισχύοντας τη γονιμότητα. Περιέχει μεταξύ άλλων ιώδιο, απαραίτητο για τη φυσιολογική ωορρηξία και τη γυναικεία γονιμότητα

Προτού λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Το Box Pharmacy σας προτείνει
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Health Aid Kelp Ιώδιο από Υποθαλάσσια Φυτά, 240tab
ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΗΣ
- 9%
345 πόντους
23,00€ Τιμή καταλόγου
12,65€ Προηγούμ. τιμή
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
505 πόντους
18,90€ Τιμή καταλόγου