ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Τοκοφοβία: Τι να κάνετε όταν φοβάστε τον τοκετό σύ

Τοκοφοβία: Τι να κάνετε όταν φοβάστε τον τοκετό σύμφωνα με τους ειδικούς

Τοκοφοβία: Τι να κάνετε όταν φοβάστε τον τοκετό σύμφωνα με τους ειδικούς

 

Φοβάστε να γεννήσετε φυσιολογικά, φοβάστε τον πόνο ή τη διαδικασία του τοκετού; Ρωτήσαμε τους ειδικούς, τον γυναικολόγο μαιευτήρα Σπύρ Γράψα και την ψυχολόγο Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, για το τί είναι η τοκοφοβία και πώς αντιμετωπίζεται.

 

Πολλές μέλλουσες μαμάδες ανησυχούν και νιώθουν αγωνία για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης, όσο και του τοκετού. «Το άγχος μιας γυναίκας σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι δικαιολογημένο, καθώς δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει» λέει ο Σπύρος Γράψας, γυναικολόγος – μαιευτήρας. «Ωστόσο υπάρχουν κάποιες γυναίκες που ξεπερνούν την απλή ανησυχία ή τον απλό φόβο για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Το αποτελέσμα; Να προτιμούν να γεννήσουν με καισαρική τομή ή να μην ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη τους. Αυτό πρόκειται για τοκοφοβία.»

 

Τι είναι η τοκοφοβία;

 

Τοκοφοβία (tokophobia) είναι ο υπέρμετρος και παθολογικός φόβος για την εγκυμοσύνη και τη διαδικασία του τοκετού.

Η τοκοφοβία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή και πλήττει το 3-8% των εγκύων:

  • Η πρωτοπαθής τοκοφοβία: Αφορά το φόβο του τοκετού ή του θανάτου κατά τον τοκετό, και οδηγεί στην αποφυγή του φυσιολογικού τοκετού ή ακόμα και στην αποφυγή εγκυμοσύνης.
  • Η δευτεροπαθής τοκοφοβία: Προκύπτει από προηγούμενη εμπειρία τραυματικού τοκετού ή και προηγούμενη επιλόχειο κατάθλιψη της μέλλουσας μαμάς.

 

Η τοκοφοβία πολύ συχνά οφείλεται στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία, σε αρνητική εμπειρία τοκετού, είτε δική τους είτε της μητέρας τους, ιστορικό κατάθλιψης και σεξουαλική, ψυχολογική ή σωματική κακοποίηση.

 

Τα συμπτώματα της τοκοφοβίας περιλαμβάνουν, εκτός από τον υπερβολικό φόβο για τον τοκετό και τις επιπλοκές, διαταραχές στον ύπνο, στη συγκέντρωση, συμπτώματα κρίσης πανικού όπως ταχυπαλμία, δύσπνοια, ζάλη, τρέμουλο, ιδρώτας, αδυναμία συγκέντρωσης, ναυτία, αίσθημα βάρους στο στήθος κ.ά.

 

Τι να κάνετε όταν φοβάστε τον τοκετό

 

Η τοκοφοβία μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ψυχολογική και την σωματική υγεία της εγκύου. Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου σας συνιστά:

 

Ενημερωθείτε

Όλοι φοβούνται αυτό που δεν γνωρίζουν. Επομένως, η βασική πρόληψη της πρωτοπαθούς τοκοφοβίας είναι η σωστή ενημέρωση και η εκπαίδευσής σας ως μαμά.

 

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή σας

Η παρουσία και η συμμετοχή του πατέρα στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, η συμπαράσταση της μαίας, τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, τα μαθήματα φροντίδας του μωρού, τα μαθήματα θηλασμού, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή σας και σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τους φόβους σας.

 

Επισκεφτείτε το χώρο όπου θα γεννήσετε

Επισκεφτείτε μαζί με τον γιατρό σας ή και της μαίας σας, το μαιευτήριο στο οποίο θα γεννήσετε, ώστε να εξοικειωθείτε με τους χώρους του.

 

Εάν, λόγω προηγούμενης τραυματικής εμπειρίας εγκυμοσύνης ή τοκετού, έχει διαπιστωθεί δευροπαθής τοκοφοβία κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση από επαγγελματία ψυχικής υγείας.