ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Πώς να προφυλάξετε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα

Πώς να προφυλάξετε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα από τη ζέστη; Τι λέει η φαρμακοποιός

Πώς να προφυλάξετε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα από τη ζέστη; Τι λέει η φαρμακοποιός

Τηρείτε πάντα τις συστάσεις για τις συνθήκες φύλαξης, οι οποίες αναγράφονται στη συσκευασία κάθε φαρμάκου και συμπληρώματος ξεχωριστά. Η φαρμακοποιός Δώρα Χιόνου μας εξηγεί πώς μπορείτε να προφυλάξετε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής από τη ζέστη, τώρα το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι με την αφόρητη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλλοιωθούν, με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματικά. «Τα φάρμακα αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής επηρεάζονται και αλλοιώνονται από τη ζέστη το καλοκαίρι και την υγρασία επειδή είναι ευαίσθητα προϊόντα. Αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα και τη δράση τους, λόγω αλλοίωσης της υφής τους και της χημικής τους σύνθεσης.» εξηγεί η φαρμακοποιός Δώρα Χιόνου. Φυσικά, δεν είναι πάντοτε εύκολο να καταλάβετε κοιτάζοντας το χάπι, το σιρόπι ή το ενέσιμο διάλυμα, αν έχει αλλοιωθεί από τη ζέστη. «Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για το κατά πόσο ένα φάρμακο έχει αλλοιωθεί ή όχι, να θυμάστε πως ο καλύτερος σύμβουλος είναι πάντα ο φαρμακοποιός σας.» καταλήγει η ειδικός.

Οδηγίες προφύλαξης φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής

1 Μην τα αφήνετε για ώρες έξω στον ήλιο

Όταν αγοράζετε φάρμακα από το φαρμακείο πηγαίνετε αμέσως στο σπίτι.

2 Διατηρείτε κλειστό το κάλυμμά τους

Για να προφυλάξετε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα από τον ήλιο φροντίστε να έχετε κλειστό το κάλυμμά τους.

3 Διατηρείτε τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα διατροφής στο δοχείο που τα αγοράσατε

Ορισμένα συμπληρώματα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους όταν εκτίθενται στο φως και πρέπει να αποθηκεύονται σε αδιαφανή ή σκούρα δοχεία.

4 Μη φυλάτε τα φάρμακα στη τσάντα σας

Εάν μετακινείστε στη ζέστη μην αφήνετε τα φάρμακα στην τσάντα σας ή τα συμπληρώματα διατροφής στην τσάντα του γυμναστηρίου σας.

5 Βάλτε τα σε ισοθερμική τσάντα

Εάν χρειαστεί να ταξιδέψετε και πρέπει να πάρετε μαζί σας φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο βάλτε τα σε μία ισοθερμική τσάντα με παγοκύστες. Όταν έχει καύσωνα ή κάνει πολλή ζέστη παίρνετε μαζί σας το κουτί πρώτων βοηθειών του αυτοκινήτου και μην το αφήνετε στο πορτ παγκάζ. Εάν πρέπει να έχετε μαζί σας ένα φάρμακο για άμεση βοήθεια, όπως η αδρεναλίνη ή η ινσουλίνη, ζητήστε από το φαρμακείο ειδική θήκη μεταφοράς.

6 Σκεφτείτε την τοποθέτησή τους στο ψυγείο

Γενικά τα περισσότερα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής δεν τοποθετούνται στο ψυγείο εκτός και εάν το προτείνει η εταιρεία. Ένα ψυγείο είναι σίγουρα δροσερό, αλλά είναι επίσης γεμάτο με υγρασία, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής και την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. «Κάποια φάρμακα (όπως σταγόνες για τα μάτια, αντιβίωση σε σιρόπι) ή κάποια συμπληρώματα (όπως τα προβιοτικά, οι βιταμίνες σε πόσιμη μορφή και τα ιχθυέλαια) πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Αυτά που είναι ευάλωτα στη ζέστη είναι η λεβοθυροξίνη, που χορηγείται για τον θυρεοειδή, τα αντισυλληπτικά, τα ορμονικά σκευάσματα, η ινσουλίνη, τα αντιεπιληπτικά και τα αντιπηκτικά φάρμακα» τονίζει η φαρμακοποιός. Διαβάστε οπωσδήποτε τις οδηγίες χρήσης για τη σωστή τους φύλαξη.

7 Προσοχή στα ληγμένα

Η λήψη ενός συμπληρώματος που έχει λήξει δεν θα σας… στείλει στον άλλον κόσμο, αλλά δεν θα σας προσφέρει τις θρεπτικές του ουσίες. Οι βιταμίνες χάνουν την ισχύ με την πάροδο του χρόνου, οπότε η λήψη τους μετά την ημερομηνία λήξης τους δεν προσφέρει κανένα όφελος στην υγεία σας.

Όσον αφορά στα φάρμακα, αυτά δεν μπορούν να καταναλωθούν μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. «Γι’ αυτό μη χρησιμοποιείτε φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής που έχει αλλάξει χρώμα, συνοχή, οσμή ή σχήμα ή είναι μαλακότερο ή σκληρότερο από όσο συνήθως, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξεως.» συστήνει η φαρμακοποιός.

8 Μην αποθηκεύετε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα στο μπάνιο

Φροντίστε να βρίσκονται σε δροσερό και σκιερό μέρος, όπου δεν υπάρχει υγρασία. Ιδανική θερμοκρασία φύλαξης τέτοιων προϊόντων και σκευασμάτων είναι μεταξύ 20 - 25 βαθμούς. Όταν η θερμοκρασία εντός σπιτιού αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου και δεν έχετε κλιματισμό τότε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα ενδέχεται να αλλοιωθούν. Φροντίζετε να αποθηκεύετε τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα διατροφής σε ένα συρτάρι που κλειδώνει ή σε ένα πολύ ψηλό ράφι, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

9 Βάλτε τα σε συρτάρι ή στο ειδικό σπιτικό φαρμακείο

Προτιμήστε να τα αποθηκεύσετε σε ένα συρτάρι στην κρεβατοκάμαρα ή σε κάποιο ντουλάπι στην κουζίνα. Φροντίστε όμως να είναι μακριά από εστίες θερμότητας (π.χ. καλοριφέρ, φούρνος, κουζίνα ή βρύση). «Προσέξτε ιδιαίτερα τα φάρμακα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη και στην υγρασία καθώς και όσα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται σε δισκία ή κάψουλες.» λέει η Δώρα Χιόνου.

10 Κάντε ένα ξεκαθάρισμα

Φροντίστε να ελέγχετε τα φάρμακά σας ετησίως και να πετάτε όσα έχουν λήξει ή δεν είναι σε καλή κατάσταση. Προσοχή: μην πετάτε τα συμπληρώματα διατροφής και τα φάρμακα στην αποχέτευση επειδή μολύνουν το νερό που πίνουμε. Εάν καταναλωθούν από τα ψάρια θα απορροφήσει επικίνδυνες τοξικές ουσίες οι οποίες θα καταλήξουν στον οργανισμό μας.

Μην ξεχνάτε

«Η σωστή φροντίδα για την ασφαλή και κατάλληλη αποθήκευση των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής διασφαλίζει ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τη δραστικότητά τους και την προστασία της υγείας, της δικής σας αλλά και των γύρω σας.» συστήνει η φαρμακοποιός Δώρα Χιόνου.

Το Box Pharmacy σας προτείνει
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Health Aid Osteoflex Plus για Ευλύγιστες Αρθρώσεις
BEST SELLER
ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΗΣ
- 20%
654 πόντους
42,00€ Τιμή καταλόγου
27,30€ Προηγούμ. τιμή
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Solgar Skin Nails And Hair Formula για Υγιές Δέρμα
BEST SELLER
ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΗΣ
- 17%
452 πόντους
28,45€ Τιμή καταλόγου
18,21€ Προηγούμ. τιμή
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
580 πόντους
27,61€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
599 πόντους
39,90€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
318 πόντους
16,30€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
788 πόντους
40,43€ Τιμή καταλόγου