ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Πώς αλλάζει η εμμηνόπαυση το δέρμα μας

Πώς αλλάζει η εμμηνόπαυση το δέρμα μας

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική διαδικασία που κάθε γυναίκα θα τη ζήσει με διαφορετικό τρόπο και ένταση. Ρωτήσαμε τη Δέσποινα Αρναούτογλου, Κλινική Δερματολόγο Αφροδισιολόγο & Μaster Αισθητικής Ιατρικής, συνεργάτη της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης και τον ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή Πάτροκλο Παπαδάκη να μας εξηγήσουν τι αλλαγές προκαλεί η εμμηνόπαυση στο δέρμα.

Από την εμμηνόπαυση και μετά, αρχίζουν να εμφανίζονται αλλαγές στο δέρμα και το σώμα εσωτερικά και εξωτερικά, που σταδιακά επιδεινώνονται σε βαθμό που εξαρτάται από το DNA της κάθε γυναίκας, αλλά και από τον τρόπο ζωής της γενικότερα. Οι αλλαγές που εμφανίζονται στο δέρμα σχετίζονται με τη σταδιακή εγκατάσταση της «Ορμονικής Ανισορροπίας». Έτσι, ενώ στη ζωή της η γυναίκα βρίσκεται κάτω από τη δράση των οιστρογόνων, που καθορίζουν από την γονιμότητα μέχρι τον ψυχισμό της, στην εμμηνόπαυση τα οιστρογόνα μειώνονται, όπως και η προγεστερόνη, οδηγώντας σε μια επιταχυνόμενη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Αντίθετα τα ανδρογόνα συνεχίζουν να παράγονται με μειωμένο ρυθμό, φέρνοντας σε μια σειρά από αλλαγές.

Μειώνονται σημαντικά στοιχεία στο σώμα μας

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μειώνονται:

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Η μείωση αυτή επιβραδύνει το μεταβολισμό και την ανανέωση των κυττάρων, με αποτέλεσμα το δέρμα σταδιακά να λεπταίνει και να γίνεται πιο θαμπό.  

Τα λιπίδια του επιδερμιδικού φραγμού. Έτσι το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και ευαίσθητο. 

Το κολλαγόνο, η ελαστίνη και το υαλουρονικό. Το δέρμα χάνει τον όγκο και το σφρίγος του, αφυδατώνεται και αρχίζει να χαλαρώνει στο πρόσωπο και το σώμα. 

Η παραγωγή βιταμίνης D. Αυτή η βιταμίνη σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία μας και για την παραγωγή της βασίζεται σε υγιές δέρμα.

Πώς αλλάζει η εμμηνόπαυση το δέρμα μας

Γερνά η επιδερμίδα 

Η εμμηνόπαυση προκαλεί γήρανση του δέρματος πιο γρήγορα, προκαλώντας ρυτίδες και χαλάρωση, και δομικές αλλαγές όπως αραίωση της επιδερμικής στιβάδας. Το κολλαγόνο, το βασικό συστατικό του δέρματος, παρουσιάζει αυξημένη απώλεια από την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Στα πρώτα 5 χρόνια μια γυναίκα μπορεί να χάσει έως και το 30% του κολλαγόνου από το δέρμα της. Το ποσοστό απώλειας κολλαγόνου στη συνέχεια μειώνεται στο 2% ετησίως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος ταχείας ορμονικής αλλαγής, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων, η οποία συμβαίνει επειδή οι ωοθήκες παύουν να λειτουργούν με την εμμηνόπαυση. Πριν από την εμμηνόπαυση, η πλειονότητα των οιστρογόνων στο γυναικείο σώμα παράγεται από τις ωοθήκες. Τα μειωμένα οιστρογόνα εμποδίζουν την παραγωγή γλυκοζαμινογλυκανών στην επιδερμίδα, κάτι που με την πάροδο του χρόνου προκαλεί μείωση της παραγωγής κολλαγόνου. 

Χαλαρώνει το δέρμα 

Η μείωση του λιπώδη στηρικτικού ιστού κάτω από το δέρμα, η ατροφία των μυών, η συρρίκνωση των οστών και η χαλάρωση του δέρματος, οδηγούν σε απώλεια του οβάλ περιγράμματος στο πρόσωπο, ενώ τα μάτια φαίνονται βαθουλωτά και η συνολικότερη εικόνα δείχνει ένα κουρασμένο και θλιμμένο πρόσωπο. Τα χείλη χάνουν τον όγκο τους, τα βλέφαρα πέφτουν, εμφανίζονται ρυτίδες και πανάδες, ενώ το λίπος αρχίζει να συσσωρεύεται στην κοιλιά, τους γλουτούς και τους μηρούς. 

Το δέρμα γίνεται ξηρό

Η ξηρότητα του δέρματος είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα της γήρανσης του δέρματος που εμφανίζεται στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, με απώλεια σφριγηλότητας και ελαστικότητας. Η ξηρότητα του δέρματος σχετίζεται με κνησμό, πόνο στο δέρμα και επιδείνωση των δερματικών παθήσεων. Μπορεί επίσης το δέρμα να ξεφλουδίζει, μειώνοντας την ικανότητα του δέρματος να δρα ως εμπόδιο στα βακτήρια.

Εμφανίζεται τριχόπτωση, τα νύχια είναι πιο ευαίσθητα

Ο συνδυασμός απώλειας οιστρογόνων και περίσσιας ανδρογόνων, ευθύνεται για την τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση. Οι τρίχες γίνονται λεπτές, ξηρές, εύθρυπτες και πιο λιπαρές. Η αραίωση που δημιουργείται μέσα στα χρόνια είναι περισσότερο ανδρογεννητικού τύπου. Μαζί μετά μαλλιά επηρεάζονται και τα νύχια, καθώς οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι μεγαλύτερες, και η μακροχρόνια ταλαιπωρία των νυχιών από επαφή με νερό, απορρυπαντικά και συνεχές ημιμόνιμο μανικιούρ τα καθιστά αρκετά ευάλωτα. 

Παρουσιάζεται ακμή και υπετρίχωση

Η δράση των ανδρογόνων οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής σμήγματος και εμφάνιση ακμής, αλλά και σε υπερτρίχωση στο  πηγούνι. 

Αυξάνονται οι κηλίδες

Με την πτώση των οιστρογόνων, τα μελανινοκύτταρα μειώνονται σταδιακά, ανοίγει το χρώμα της επιδερμίδας και γίνεται λιγότερο ανθεκτικό στην έκθεση του ήλιου. Στα σημεία, όμως, που υπάρχει χρόνια έκθεση στις ακτίνες UV, η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται με αποτέλεσμα το σχηματισμό κηλίδων, λόγω έλλειψης ρύθμισης από τα οιστρογόνα, τα οποία έχουν και το ρόλο ρυθμιστή της παραγωγής μελανίνης.

Επηρεάζεται η αυτοεικόνα και η ψυχική διάθεση

«Οι αισθητικές αλλαγές που εμφανίζονται στην εμμηνόπαυση επιδρούν ψυχολογικά. Η καλή εμφάνιση του δέρματος σχετίζεται με την ομορφιά και τη νεότητα και οι αλλαγές στο δέρμα που εμφανίζονται στην εμμηνόπαυση (π.χ. ρυτίδες και κηλίδες) μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεικόνα των γυναικών, εάν αυτές φαίνονται μεγαλύτερες και λιγότερο όμορφες.» λέει ο ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Πάτροκλος Παπαδάκης. «Οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη αυτοπεποίθηση, με αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής (μελέτες δείχνουν ότι η ποιότητα ζωής μπορεί να επηρεαστεί επειδή η εμμηνόπαυση επηρεάζει την επαγγελματική ζωή ή τις κοινωνικές ή οικείες σχέσεις των γυναικών). Τα ορατά συμπτώματα των παθήσεων του δέρματος μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση, να οδηγήσουν σε κοινωνική αποφυγή και να διαταράξουν επίσης τη σεξουαλική επαφή.» καταλήγει ο ψυχολόγος.

Πώς να διατηρήσετε το δέρμα σας πιο νεανικό κατά την εμμηνόπαυση

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για τις αλλαγές του δέρματος στην εμμηνόπαυση και συμπεριλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά και αλλαγή στον τρόπο ζωής. Εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση και θέλετε να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της ορμονικής επιβράδυνσης στην επιδερμίδα σας όπως την απώλεια πυκνότητας, του όγκου, της σφιγηλότητας, τη φρεσκάδα και τη λάμψη, αυτές οι κινήσεις θα σας βοηθήσουν:

1 Χρησιμοποιείτε αντηλιακό

Όλες οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό ευρέως φάσματος για την αποφυγή περαιτέρω βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία. 

2 Αποφεύγετε σκληρά προϊόντα περιποίησης

Ενδέχεται να επιδεινώσουν την ξηρότητα (π.χ. σκληρό σαπούνι). Η σωστή υγιεινή και η προσεκτική φροντίδα του δέρματος, είναι πολύ σημαντικές για την υγεία του δέρματος. Το ήπιο υγρό καθαρισμού προσώπου και σώματος Mild Softsoap της Hydrovit με pH 5,5, περιέχει Γαλακτικό οξύ, Ουρία, Γλυκερίνη, Σερίνη, Γλυκίνη, Βεταΐνη και είναι ιδανικό για τον καθημερινό καθαρισμό προσώπου, σώματος και τριχωτού κεφαλής.

3 Χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες 

Αποτρέπουν την απώλεια νερού από το δέρμα και έχετε επαρκή ενυδάτωση στην επιδερμίδα σας. H Neovadiol Κρέμα με Σύμπλοκο Αναπλήρωσης της Επιδερμίδας (Κανονικές/Μικτές Επιδερμίδες) της Vichy αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην επιδερμίδα. Η επιδερμίδα σας μπορεί να αποκτήσει ξανά τη νεανική της όψη. Επανέρχεται η πυκνότητα και η ελαστικότητα της επιδερμίδας, το περίγραμμα αναπλάθεται, η χαλάρωση μειώνεται και η λάμψη και η ομοιογένεια αποκαθίστανται.

4 Υιοθετήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο

Η ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά είναι σημαντική για την προστασία του δέρματος από τη γήρανση. Το Fema 45+ για Γυναίκες στην Εμμηνόπαυση της Lamberts σχεδιάστηκε από την Marion Stewart, διαιτολόγο - διατροφολόγο του Natural Health Advisory Service. Παρέχει 28 μικροθρεπτικά συστατικά, μεγάλο αριθμό ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών, πολύ καλά επίπεδα μαγνησίου, ασβεστίου καθώς και βιταμίνες D και K. Επιπροσθέτως περιλαμβάνονται σε σημαντικές ποσότητες οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες συμμετέχουν σε μεταβολικές αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας. 

5 Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα ενισχύει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. 

Φίλια Μητρομάρα

 

 

Το Box Pharmacy σας προτείνει