ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }}
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
12 τροφές για προστασία από τον ήλιο

12 τροφές για προστασία από τον ήλιο

Η επιδερμίδα μας εκτίθεται συνεχώς στον ήλιο. Μπορεί το αντηλιακό να είναι το νο1 όπλο σας για την προστασία από τον ήλιο αλλά έχετε ένα ακόμη: τη σωστή διατροφή. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με 12 τροφές, γεμάτες θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. 

 

1 Kόκκινο κρασί

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, τα φλαβονοειδή που περιέχει το κόκκινο κρασί μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των βλαβερών συνεπειών της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).

Όταν οι ακτίνες UV έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας ενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες (ROS), οι οποίες οξειδώνουν τα λιπίδια, το DNA και άλλα μόρια, τα οποία με τη σειρά τους διεγείρουν τα ένζυμα που βλάπτουν τα δερματικά κύτταρα. Τα φλαβονοειδή αναστέλλουν το σχηματισμό των ROS στα κύτταρα του δέρματος.

2 Σταφύλια

Οι ίδιες πολυφαινόλες και φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κρασί και προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα βρίσκονται και στα σταφύλια. Στην ίδια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculturaland Food Chemistry εξετάστηκαν διάφορα αντιοξειδωτικά πολυφαινολικά κλάσματα από σταφύλια και διαπιστώθηκε ότι αναστέλλουν το σχηματισμό ROS στα κύτταρα του δέρματος καθώς και τις επιβλαβείς ενώσεις που προκαλούνται από την ακτινοβολία UVB ή UVA. 

3 Καρότα

Αυτό το τραγανό λαχανικό περιέχει β-καροτένιο, λυκοπένιο και βιταμίνη C. Και τα τρία ισχυρά θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας ενάντια στις επικίνδυνες επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο, όπως του καρκίνου του δέρματος και της πρόωρης γήρανσης. 

4 Κόκκινες πιπεριές

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Photochemical and Photobiology διαπίστωσε ότι το β-καροτένιο (μια φυτική χρωστική και πρόδρομος της βιταμίνης Α) παρέχει προστασία από το ηλιακό έγκαυμα. Και οι γλυκές κόκκινες πιπεριές είναι μια πηγή β-καροτένιου, με 42.891mg ανά 100 γραμμάρια. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι για να προστατευτείτε από τον ήλιο χρειάζονται τουλάχιστον 10 εβδομάδες συμπληρώματα διατροφής με βήτα-καροτένιο.

5 Γλυκοπατάτα

Χάρη στην ισχυρή περιεκτικότητά της σε β-καροτένιο προστατεύει την επιδερμίδα από τον ήλιο. Όταν μαγειρεύετε γλυκοπατάτες φροντίστε να ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο. Τα καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου θα βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τις λιποδιαλυτές βιταμίνες της γλυκοπατάτας, όπως η βιταμίνη Α που αναζωογονεί το δέρμα.

6 Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει σκουαλένιο, μια ένωση που διαθέτει αντιοξειδωτική δράση και αποτρέπει τον θάνατο των δερματικών κυττάρων λόγω του οξειδωτικού στρες, όπως η έκθεση στον ήλιο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules. 

7 Ντομάτες

Χάρη στο λυκοπένιο τους, οι ντομάτες έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από την ερυθρότητα του δέρματος που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες, σύμφωνα με μελέτη στο The Journal of Nutrition. Και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά εντυπωσιακά: μετά από μόλις 10 εβδομάδες κατανάλωσης τομάτας, οι συμμετέχοντες στη μελέτη διαπίστωσαν μείωση κατά 40% στη φλεγμονή του δέρματος σε σχέση με τους συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν ντομάτα.

8 Ηλιόσποροι

Περιέχουν βιταμίνη Ε που προστατεύει το δέρμα. Όχι μόνο αυτό το θρεπτικό συστατικό προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά βοηθά επίσης την επιδερμίδα σας να παραμείνει νεανική και φυσικά λαμπερή χάρη στις ενυδατικές της ιδιότητες.

9 Αβοκάντο

Περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη της βλάβης που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος.

10 Σολομός

Μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας της επιδερμίδα σας ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο άγριος σολομός περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ανοσία του δέρματος στο φως του ήλιου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα με ωμέγα-3 μείωσαν επίσης την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από το ηλιακό φως, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τον καρκίνο του δέρματος. 

11 Μαύρη σοκολάτα

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Cosmetic Dermatology διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, που είναι πλούσια σε φλαβανόλες, προσφέρει σημαντική φωτοπροστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Επίσης οι φαινόλες και οι κατεχίνες, αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα. 

12 Καρπούζι

Μια άλλη πλούσια πηγή λυκοπενίου που προστατεύει τον ήλιο είναι το καρπούζι. Περιέχει πλούσια ποσότητα λυκοπενίου καθώς και βιταμίνη C, η οποία έχει συνδεθεί με την προστασία από τις βλάβες που προκαλούν η UVA και η UVB ακτινοβολία. 

Να θυμάστε: Κάποια θρεπτικά συστατικά, τα αντιοξειδωτικά και τα καλά λιπαρά οξέα προστατεύουν τον οργανισμό και το δέρμα εκ των έσω. Ωστόσο δεν αντικαθιστούν το αντηλιακό. Η σωστή επιλογή της αντηλιακής προστασίας δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα για το δέρμα σας απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.

Το Box Pharmacy σας προτείνει
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
- 30%
187 πόντους