ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }}
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
10 συχνά λάθη που κάνετε με τη μάσκα

10 συχνά λάθη που κάνετε με τη μάσκα

Η χρήση της μάσκας είναι ένα από τα ισχυρά «όπλα» κατά της διασποράς του κοροναϊου, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Χωρίς τη μάσκα, είμαστε ευάλωτοι στην εισπνοή των σωματιδίων που αιωρούνται. Όμως κάποια συχνά λάθη μας αφήνουν ακάλυπτους και απροστάτευτους έναντι του κοροναϊού. Ποια είναι αυτά;

 

1 Την επαναχρησιμοποιείτε

Μόλις φορέσετε μια μάσκα θεωρείται ήδη μολυσμένη. Εάν αφαιρέσετε τη μάσκα και την τοποθετήσετε σε κάποια επιφάνεια, αυτή η επιφάνεια είναι πλέον μολυσμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι προτιμότερο λοιπόν να χρησιμοποιείτε μάσκες μίας χρήσης και μόλις τις βγάζετε να τις ρίχνετε στον κάδο. Εάν χρησιμοποιείτε πάνινες ή χειροποίητες μάσκες, πρέπει να τις πλένετε άμεσα. Μην χρησιμοποιείτε ξανά μια μάσκα επειδή απλώς τη φορέσατε μόνον για 5 λεπτά!

2 Δεν έχετε επιλέξει τη σωστή ύφανση

Το πόσο καλά προστατεύει μια μάσκα εξαρτάται από το τι υλικό είναι φτιαγμένη και πόσο καλά εφαρμόζει στο πρόσωπό σας. Αλλά αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά, τότε είναι πιθανό να μη συνεχίσετε να τη φοράτε, τουλάχιστον σωστά (να την κατεβάζετε στο πηγούνι). Η στεγανότητα της ύφανσης είναι πραγματικά σημαντική για την προστασία από τον κοροναϊού. Κάθε φορά που αγοράζετε μία μάσκα προστασίας κοιτάτε το ύφασμα κρατώντας το στο φως: εάν μπορείτε εύκολα να δείτε το περίγραμμα των ινών, η μάσκα αυτή δεν διαθέτει καλό φίλτρο έναντι του κοροναϊού. 

3 Αγγίζετε τη μάσκα με βρώμικα χέρια

Η απομάκρυνση της μάσκας από το πρόσωπό σας με μολυσμένα ή βρώμικα χέρια μπορεί να μεταφέρει τα βακτήρια ή τον ιό απευθείας στη μύτη. Πλένετε τα χέρια σας ή απολυμάνετέ τα με ένα αντισηπτικό χεριών πριν ρυθμίσετε τη μάσκα σας. Αποφεύγετε γενικά να αγγίζετε το πρόσωπό σας όταν φοράτε μάσκα.

4 Φοράτε την ίδια μάσκα όλη την ημέρα

Η χρήση μάσκας απαιτεί αλλαγή συχνά, περίπου κάθε 2 ώρες, διαφορετικά τα ιικά σωματίδια μπορούν να συσσωρευτούν σε αυτή και είναι πιθανό να τα εισπνεύσετε.

5 Δεν σας καλύπτει πλήρως

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φορούν τις μάσκες τους κάτω από τη μύτη. Αυτό μπορεί να προστατεύει τους άλλους εάν βήχετε ή φτερνίζεστε, δεν θα σας προστατεύσει όμως από την COVID-19 εάν κάποιος άλλος κοντά σας είναι μολυσμένος και βήχει. Όταν η μάσκα τοποθετηθεί σωστά στη μύτη, θα πρέπει να επεκταθεί έτσι ώστε να εφαρμόζει ακριβώς κάτω από το πηγούνι σας. Αυτό θα εξασφαλίσει προστασία από τον κοροναϊό. Να θυμάστε ότι ο σκοπός είναι να αναπνέουμε μέσα από τη μάσκα και όχι πάνω από τη μάσκα.

6 Εμπιστεύεστε μόνο τη μάσκα

Μπορεί να πιστεύετε ότι η μάσκα που φοράτε είναι 100% αξιόπιστη αλλά δεν ισχύει αυτό. Η μάσκα μειώνει τον κίνδυνο από τον κοροναϊό αλλά η απόσταση ασφαλείας είναι αξιόπιστο μέτρο προστασίας. Μια χειρουργική μάσκα δεν έχει σχεδιαστεί για να παρέχει εμπόδιο μεταξύ του αναπνευστικού σας συστήματος και όλων των ιών και βακτηρίων. Η απόσταση προστατεύει από ιογενή σωματίδια που υπάρχουν στον αέρα από όσους φτερνίζονται και βήχουν και ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικά ή να μην γνωρίζουν ότι νοσούν.

7 Πιστεύετε ότι όλες οι μάσκες είναι ίδιες

Δεν είναι όλες οι μάσκες ίδιες, υπάρχουν μάσκες έχουν διαφορετικές χρήσεις. Μια μάσκα N95 φιλτράρει το 95% των βακτηρίων και των ιών εάν είναι σωστά τοποθετημένα στο πρόσωπό σας. Αυτές όμως τις χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας για να προστατεύσουν καλύτερα τον εαυτό τους όταν φροντίζουν ασθενείς. Μια χειρουργική μάσκα έχει σχεδιαστεί για να συγκρατεί τα σταγονίδια σας και να προστατεύει τους γύρω σας.

8 Φοράτε λάθος μέγεθος

Εάν η μάσκα που φοράτε δεν εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπό σας δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Εάν είναι πολύ μικρή, αφήνει εκτεθειμένη τη μύτη ή το πηγούνι σας. Τα σωματίδια του ιού μπορούν να εισέλθουν από στα πλαϊνά ανοίγματα εάν είναι πολύ χαλαρά. Η μάσκα πρστασίας πρέπει να είναι άνετη στο πρόσωπό σας και αυτό ισχύει και για παιδικές μάσκες.

9 Φοράτε τη μάσκα σε λάθος σημείο

Κάτω από τη μύτη, κάτω στο πηγούνι, κρεμασμένη από το αυτί ή κρεμασμένη στον καρπό του χεριού. Φροντίστε να φοράτε τη μάσκα σωστά, να ξεκινά από τη ράχη της μύτης μέχρι και το πηγούνι και μην αφήνετε τη μάσκα σας εκτεθειμένη σε αυτές τις περιοχές. 

10 Δεν τις καθαρίζετε σωστά

Εάν χρησιμοποιείτε υφασμάτινη μάσκα πρέπει να την πλένετε σωστά. Στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς, με κοινό απορρυπαντικό αρκεί για τον καθαρισμό της. Μόλις καθαριστεί, η μάσκα πρέπει να στεγνώσει καλά και να σιδερωθεί σε υψηλή θερμοκρασία. Τέλος, αποθηκεύετε την καθαρή, στεγνή μάσκα σε μια μη χρησιμοποιημένη χαρτοσακούλα, προκειμένου να την κρατήσετε μακριά από μικρόβια και σκόνη.