ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Τα 7 σημάδια που κρύβει μια ελιά στο δέρμα σας

Τα 7 σημάδια που κρύβει μια ελιά στο δέρμα σας

Με αφορμή την Εβδομάδα Πρόληψης Καρκίνου του Δέρματος που διοργανώνει η Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία από τις 8 έως τις 12 Μαίου μάθετε τί μπορεί να κρύβει μία ελιά στο σώμα σας.

Σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν στο δέρμα τους σπίλους (ελιές). Μπορεί να εμφανιστούν από τη βρεφική ηλικία και να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι σπίλοι είναι ογκίδια στο δέρμα που αποτελούνται από μελανινοκύτταρα, με καφέ χρώμα, σπανιότερα μπλε, μαύρα, ή στο χρώμα του δέρματος. Οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι και ασυμπτωματικοί εκτός κι αν τραυματιστούν. Εμφανίζονται κυρίως λόγω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο. Οι ελιές δεν πρέπει να δημιουργούν ανησυχία, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζετε ότι το μελάνωμα, ένας τύπος καρκίνου του δέρματος, εμφανίζεται μέσα ή δίπλα σε έναν σπίλο. Το πρώτο σημάδι της ύπαρξης μελανώματος είναι η ανάπτυξη μιας νέας ελιάς ή η αλλαγή της εμφάνισης μιας υπάρχουσας.

Διαβάστε σχετικά: Τα 3 πράγματα που δεν ξέρετε για το μελάνωμα

Εάν υποπτεύεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, έχετε δίκιο!

Όταν υποπτευόμαστε ότι κάτι πάει στραβά συνήθως έχουμε δίκιο, τουλάχιστον σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Dermatology. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη περιέγραψαν ενστικτωδώς τα σημάδια του μελανώματος (του καρκίνου δέρματος) σαν κάτι άσχημο και ασυνήθιστο, παρ' όλο που δεν διέφεραν πολύ από μια συνηθισμένη ελιά. Πολλοί αντιλήφθηκαν, ακόμα και τις περιπτώσεις που δεν παρουσίαζαν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κακοήθειας όπως μεγάλη διάμετρο, ασυμμετρία, ακανόνιστο περίγραμμα ή διαφορετικό χρώμα, ότι κάτι συμβαίνει με το σώμα τους. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εξετάζετε προσεκτικά κάθε μήνα το δέρμα σας και να επισκέπτεστε τον δερματολόγο σας αν διαπιστώσετε κάτι περίεργο, αφού αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα για την εντόπιση του καρκίνου του δέρματος και το πόσο νωρίς θα εντοπίσετε ένα μελάνωμα, παίζει ρόλο στο κατά πόσο είναι ιάσιμο.

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση

Αυτά είναι τα 7 κρυφά σημάδια που κρύβει μία ελιά στο δέρμα σας και θα σας δείξουν εάν υπάρχει πρόβλημα. Ελέγξε τα παρακάτω σημεία ένα προς ένα:

1 Κάθε σκληρή-τραχιά (γενικά με ανώμαλη επιφάνεια) ή κόκκινη περιοχή του δέρματος με μέγεθος μεγαλύτερο από κεφαλή ενός σπίρτου που δεν υποχωρεί.

2 Κάθε περιοχή του δέρματος που παραμένει ερεθισμένη ή φλεγμαίνουσα (κόκκινη και με φαγούρα-κνησμό).

3 Κάθε πληγή που δεν επουλώνεται μέσα σε δύο εβδομάδες.

4 Περιοχή που αιμορραγεί.

5 Περιοχή με διαβρώσεις που δεν υποχωρούν.

6 Κάθε χρωματισμένη κηλίδα που μεγαλώνει στο πέρασμα του χρόνου.

7 Κάθε καφέ ή μαύρη κηλίδα με μέγεθος μεγαλύτερο από τη γόμα ενός μολυβιού (6mm) ή που αλλάζει μέγεθος ή χρώμα. 

Ακολουθήστε τον κανόνα  «ABCDE»

Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος δεν εμφανίζουν σκούρο χρώμα, ωστόσο παρακολουθήστε τις τυχόν σκούρες κηλίδες προσεκτικά. Οι σκουρόχρωμες ελιές μπορεί να αλλάξουν και να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Αν έχετε σκούρες ελιές θα πρέπει να τις παρακολουθείτε σύμφωνα με τον κανόνα «ABCDE». Τι υπαγορεύει αυτός ο κανόνας; Ακολουθήστε τα γράμματα της λέξης.

Α από το Asymmetry, ασσυμετρία: Οι δύο πλευρές σε μία ελιά δεν είναι όμοιες.

Β από το Border, όρια: Το περίγραμμα σε μια ελιά είναι ασαφές ή ακανόνιστο.

C από το Colour, χρώμα: Το χρώμα σε μια ελιά αλλάζει.

D από το Diameter, διάσταση: Όταν το μέγεθος είναι μεγαλύτερο από 0.6 cm (το μέγεθος που έχει η γόμα στο πίσω μέρος ενός μολυβιού).

Ε από το Elevation & Evolution, ανύψωση και εξέλιξη: Όταν αυξάνεται το πάχος του σπίλου ή εμφανίζει τραχεία επιφάνεια κι όταν αλλάζει όψη σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ABCDE κριτήρια. 

4 συμβουλές για να προλάβετε τον καρκίνο του δέρματος

Κατά τη διάρκεια του μηνιαίου ελέγχου της κατάστασης των ελιών στο σώμα σας σημειώστε μερικά βήματα για τη δική σας καλύτερη προστασία.

1 Μην ξεχνάτε τις ελιές στο κεφάλι και το λαιμό σας Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί, τα μελανώματα σ' αυτές τις περιοχές, είναι περισσότερο επικίνδυνα από αυτά που βρίσκονται σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.

2 Προσέξτε τις μεγάλες ελιές Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Dermatology, έδειξε ότι οι ελιές 6 χιλιοστών και παραπάνω, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο, από τις μικρότερες. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο μέγεθος, την περίμετρο, το σχήμα, το χρώμα, ή την αίσθηση σε οποιαδήποτε από τις ελιές σας, επισκεφτείτε το δερματολόγο σας.

3 Ανεβείτε στη ζυγαριά Παίρνοντας ακόμα και 2 κιλά, αυξάνετε τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος μέχρι και 50%, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η αύξηση του βάρους μπορεί ν' αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων, η οποία συνδέεται με το μελάνωμα.  

4 Μην ξεχνάτε ποτέ το αντηλιακό, χειμώνα καλοκαίρι!