ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }}
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Αντηλιακό για βρέφη και παιδιά: Τι συμβουλεύει η π

Αντηλιακό για βρέφη και παιδιά: Τι συμβουλεύει η παιδίατρος 

Η παιδίατρος Ειρήνη Καλουμένου, MD, PhD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, απαντά στις ερωτήσεις σας σχετικά με το αντηλιακό και σας συμβουλεύει πώς να προστατέψετε βρέφη, μωρά και παιδιά από τον ήλιο.

 

Τι πρέπει να αναζητήσει ένας γονιός όταν αγοράζει αντηλιακό για παιδιά;

Οι γονείς πρέπει να αναζητούν αντηλιακά με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) 25 - 30 ή υψηλότερη με την ένδειξη «ευρέως φάσματος» (broad spectrum), που σημαίνει ότι προστατεύουν τόσο από τις υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) όσο και από τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB). Ένα αντηλιακό που φέρει την ένδειξη «ανθεκτικό στο νερό» (water resistant) ή «πολύ ανθεκτικό στο νερό» (very water resistant) παρέχει την καλύτερη και μακροχρόνια κάλυψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανανεώνεται συχνά.

Ελέγξτε επίσης τα συστατικά, να έχουν φυσικά φίλτρα (natural blockers) και αναζητήστε στην ετικέτα το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου. Τα αντιηλιακά συστατικά ευρέος φάσματος είναι λιγότερο ερεθιστικά, εάν το παιδί σας έχει ευαίσθητο δέρμα, ενώ συνιστώνται επίσης για ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο.

Αποφεύγετε τα χημικά συστατικά που περιέχονται στα αντηλιακά όπως π.χ. parabens ή χρωμα PABA και οξυβενζόνη, γιατί έχουν συσχετιστεί με δερματικές αντιδράσεις. Επιλέγετε αντηλιακά για βρέφη και παιδιά με υποαλλεργικές συνθέσεις χωρίς άρωμα με φυσικά φίλτρα όπως είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide) που αντανακλούν και δεν απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία. 

Τέλος, αναζητήστε στη λίστα των συστατικών στα παιδικά αντηλιακά το Bio Sheild System. Πρόκειται για βιομιμητική μελανίνη για ευρεία προστατευτική αντηλιακή προστασία.

Διαβάστε ακόμη: Βρέφος και διακοπές: «Πότε να βάλω το μωρό μου στη θάλασσα;»

Ποια είναι η διαφορά στην ένδειξη προστασίας από UVA και UVB ακτινοβολία;

Ένα αντηλιακό που έχει ένδειξη προστασίας UVB αποτρέπει το ηλιακό έγκαυμα. Οι ακτίνες UVA δεν καίνε τόσο εύκολα, αλλά διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, προκαλώντας ρυτίδες και φωτογήρανση, καθώς και καταστολή της ανοσίας του δέρματος. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο. Τα καλύτερα αντηλιακά προστατεύουν από και τα δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας. Τα αντηλιακά με την ένδειξη «ευρέως φάσματος» προστατεύουν τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από την UVB. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αυτή η ένδειξη στην ετικέτα του αντηλιακού.

Τι διαφορά έχουν τα αντηλιακά για μωρά και παιδιά με τα αντηλιακά για τους ενήλικες;

Τα αντηλιακά για μωρά και παιδιά συνήθως έχουν τα ίδια ενεργά συστατικά με τις εκδόσεις για ενήλικες. Τα παιδιά σας δεν προστατεύονται περισσότερο με παιδικό ένα αντηλιακό από ένα απλό αντηλιακό, αν και τα δύο είναι ανθεκτικά στο νερό και έχουν τα ίδια ενεργά συστατικά. Ωστόσο, ορισμένα αντηλιακά μπορεί να είναι καλύτερα για μωρά, παιδιά και ακόμη και ενήλικες με ευαίσθητο δέρμα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αντηλιακών κρεμών, λοσιόν και σπρέι;

Τα ενεργά συστατικά στο αντηλιακό είναι υπέροχα για το δέρμα, αλλά κάνουν κακό στους πνεύμονες. Έτσι, όταν πρόκειται για αντηλιακό σε σπρέι, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά (που συνήθως καλό είναι να μην τα αναπνέουν) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε αυτές τις χημικές ουσίες. Οι λοσιόν συχνά περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες. Για τα παιδιά, ωστόσο, η κρέμα που είναι παχύρευστη είναι καλύτερη, καθώς τα λιπαρότερα προϊόντα τείνουν να έχουν καλύτερη αντοχή στο νερό και μεγαλύτερη κάλυψη και προστασία από τον ήλιο.

Από ποιον μήνα και μετά μπορούμε να βάλουμε αντηλιακό στο μωρό;

Εάν το μωρό σας είναι μικρότερο από 6 μηνών κρατήστε το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και μη του βάζετε αντηλιακό. Προστατέψτε το όταν είστε έξω φορώντας του ειδικά αντηλιακά προστατευτικά ρούχα και καπέλο με γείσο. Εάν το μωρό σας είναι 6 μηνών ή μεγαλύτερο, τότε χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό φαρμακευτικό αντηλιακό κατάλληλο για βρέφη, με δείκτη προστασίας 25- 50. 

Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζουμε στα παιδιά;

Περίπου 1 κουτάλι της σούπας για να καλύψει τα μέρη του σώματός τους. Εφαρμόστε πρώτα το αντηλιακό σε εσωτερικούς χώρους, κατά προτίμηση πριν ντυθούν, τουλάχιστον 20 - 30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο. Φροντίστε να εφαρμόζετε ξανά κάθε μία έως δύο ώρες εάν κολυμπούν, ιδρώνουν πολύ ή σκουπίζονται με την πετσέτα (οι προτεινόμενοι χρόνοι για την επανεφαρμογή είναι συνήθως μεταξύ 40 και 80 λεπτών). 

Σε τι διαφέρει ένα sunblock με ένα suncreen αντηλιακό;

Τα αντηλιακά sunblock περιέχουν οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, τα οποία εμποδίζουν με φυσικό τρόπο τις ακτίνες του ήλιου να διαπεράσουν το δέρμα. Τα αντηλιακά suncreen απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία με χημικά. Τα χημικά αντηλιακά (suncreens) τείνουν επίσης να ερεθίσουν τα μάτια εάν κατά λάθος απλωθεί σε αυτήν την περιοχή, ενώ τα αντηλιακά με οξείδιο ψευδαργύρου ή οξείδιο τιτανίου δεν το κάνουν. Τα χημικά φίλτρα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία ενώ τα φυσικά την αντανακλούν.

Τι πρέπει να θυμάστε

Το αντηλιακό προστατεύει αλλά δεν εμποδίζει 100% την ηλιακή ακτινοβολία. Επομένως, το αντηλιακό είναι ένα κομμάτι προστασίας από τον ήλιο. Τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν καπέλο, προστατευτικά ρούχα και γυαλιά ηλίου.

Αποφεύγετε την έκθεση μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες και η υπεριώδης ακτινοβολία πιο έντονη. 

Τέλος, το νερό, όπως και το χιόνι, αντανακλούν τις ακτίνες UV, έτσι τα πρόσωπα και τα χείλη χρειάζονται επιπλέον αντηλιακή προστασία.

Φίλια Μητρομάρα

Το Box Pharmacy σας προτείνει