ΜΥ CART
{{ cartTotalQuantity }} PRODUCT ON
{{ cartTotalQuantity }} PRODUCTS ON
Your cart is empty.
{{ item.total_price }} Prev. price
Add {{ order.free_shipping_remaining_cost }} to get Free Shipping
Promotion Discount: {{ order.promo_discount }}
Total: {{ order.cart_cost }}
How to choose the right doctor and where to find h

How to choose the right doctor and where to find him

Σας ενδιαφέρει να υποβληθείτε σε κάποια επέμβαση ή θέλετε μια ακριβή διάγνωση για τα συμπτώματα που παρουσιάζετε, αλλά δεν ξέρετε πώς να επιλέξετε γιατρό και από πού να ξεκινήσετε την έρευνα σας; 

 

Η αλήθεια είναι ότι η αναζήτηση ενός κατάλληλου γιατρού είναι δύσκολη υπόθεση, ενώ το τι προσφέρουν σήμερα τα ιατρεία – από τεχνολογία και υλικά μέχρι τεχνικές – συχνά δημιουργεί σύγχυση. Πως μπορείτε να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό για εσάς; Ενώ το Διαδίκτυο είναι μια καλή αρχή, ένας ακόμη καλύτερος τρόπος για να βρείτε κάποιον είναι να ρωτήσετε φίλους, συγγενείς και όποιους εμπιστεύεστε. 

Τα σημαντικά κριτήρια

Εμπειρία: Ποντάρετε στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία του γιατρού και ελέγξετε αν ανήκει σε επαγγελματικές ενώσεις και συλλόγους και τις συστάσεις που διαθέτει από άλλους ασθενείς και γιατρούς. Διαπιστώστε εάν διαθέτει εμπειρία στη θεραπεία της πάθησής σας, αν έχει ειδική εκπαίδευση και αντίστοιχες πιστοποιήσεις.

Θέμα τιμής: Κλείστε τα αυτιά σας στις χαμηλές τιμές και ρωτήστε τον εαυτό σας: «μου εμπνέει εμπιστοσύνη;»

Προσοχή στην προβολή του: Η περισσότερη δημοσιότητα στα ΜΜΕ δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα καλύτεροι γιατρός.

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο γιατρό

Τα κριτήρια επιλογής ενός γιατρού είναι τα ακόλουθα:

  • Να είναι πιστοποιημένο μέλος της αντίστοιχης επιστημονικής εταιρείας της χώρας – π.χ., αν θέλετε face lift, να είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής χειρουργικής – και να έχει εμπειρία στο αντικείμενο της επέμβασης που σας ενδιαφέρει.
  • Να ενημερώνεται συχνά σε συνέδρια στο εξωτερικό.
  • Να αναλύει όλα τα πιθανά συμπτώματα και επιπλοκές τυχόν επέμβασης ή κάποιας ασθένειας με κατανοητό και εύληπτο τρόπο. 
  • Να γνωρίζετε εάν συνεργάζεται με κάποια αξιόπιστη κλινική.
  • Είναι αρνητικό αν σας καθοδηγεί σε μη γνωστή τεχνικά, στη διεθνή βιβλιογραφία, επέμβαση και σε δική του προσωπική μέθοδο, λέγοντάς σας, για παράδειγμα, ότι την κάνει μόνον εκείνος! 
  • Εάν πρόκειται να κάνετε κάποια επέμβαση πρέπει να σας εξηγήσει τι ένδειξη έχετε για τη συγκεκριμένη επέμβαση. Να μην σας παρασύρει, στηριζόμενος στον ενδεχόμενο φόβο σας για γενική αναισθησία, σε τοπική αναισθησία ή μέθη όταν η διεθνής βιβλιογραφία είναι αντίθετη. Να σας εξηγήσει τις βασικές τεχνικές της επέμβασης και να σας προετοιμάσει για το πραγματικό αποτέλεσμα. Να μάθετε, αν μπορείτε, πώς συμπεριφέρθηκε στους ασθενείς του που δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Επίσης να γνωρίζετε αν διαθέτει τον χρόνο να ασχοληθεί μαζί σας και να λύσει το όποιο πρόβλημα προκύψει από την επέμβαση.
  • Εάν έχετε ασφάλιση υγείας, ίσως χρειαστεί να επιλέξετε από μια λίστα γιατρών στο δίκτυο του προγράμματος σας.

Οι σωστές ερωτήσεις στον γιατρό

Τι να ρωτήσετε όταν τηλεφωνείτε για ραντεβού

Κάντε μια λίστα με τους γιατρούς που σας ενδιαφέρουν. Σκεφτείτε ποιοι είναι κοντά σας. Στη συνέχεια, καλέστε το γραφείο τους για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτούς. Οι απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να πάρετε την καλύτερη απόφαση.

  • Ο γιατρός αναλαμβάνει νέους ασθενείς;
  • Είναι ο γιατρός μέρος μιας διεπιστημονικής ομάδας; Εάν ναι, ποιοι είναι οι άλλοι γιατροί που μπορεί να με βοηθήσουν;
  • Ποιος θα με δει, αν ο γιατρός μου δεν είναι διαθέσιμος;
  • Με ποιο νοσοκομείο ή κλινική συνεργάζεται ο γιατρός;
  • Πόσο διαρκούν συνήθως τα ραντεβού;
  • Μπορώ να κάνω κάποιες έξτρα εξετάσεις στο γραφείο του (πχ. Υπερηχογράφημα);

Ποια ήταν η εμπειρία σας

Σκεφτείτε την εμπειρία σας μετά την πρώτη επίσκεψη. Ο γιατρός και το προσωπικό του γραφείου:

  • Σας έκανε να νιώσετε άνετα;
  • Σας εξήγησε τα πράγματα με τρόπο που ήταν κατανοητά;
  • Σας άκουσε προσεκτικά;
  • Έδειξε σεβασμό σε εσάς;
  • Ζήτησε σημαντικές πληροφορίες για το ιατρικό σας ιστορικό;
  • Πέρασε αρκετό χρόνο μαζί σας;
  • Σας έδωσε την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις;

Να είστε καλός ασθενής 

Βρήκατε κάποιον που σας αρέσει; Διατηρήστε αυτήν τη σχέση με το να είστε ο καλύτερος ασθενής που μπορείτε να είστε. Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε καταχρηστικοί ή απειλητικοί και δεν παραλείπετε ραντεβού, δεν αποφεύγετε την πληρωμή του και είστε συνεπείς στη φαρμακευτική συμμόρφωση. Ωστόσο, υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να βοηθήσετε το γιατρό σας να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα: 

  • Να είστε ενεργοί και αφοσιωμένοι: Προετοιμάστε τις ερωτήσεις εκ των προτέρων και μη διστάσετε να τις κάνετε. Να είστε ξεκάθαροι για το τι χρειάζεστε. Όσο ειλικρινείς είστε για αυτό που θέλετε, τόσο πιο πιθανό είναι να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας. 
  • Να είστε αρκετά υπομονετικοί για να δημιουργήσετε εμπιστοσύνη: Μην φοβάστε να παρουσιάσετε μία εξέταση για την οποία διαβάσατε στο Διαδίκτυο, αλλά να είστε ανοιχτοί εάν ο γιατρός σας πει ότι δεν τη χρειάζεστε - και μη διστάσετε να ρωτήσετε γιατί. Και εάν σας έχει συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή εξέταση για την οποία δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε τον. Να είστε ειλικρινείς και η εμπιστοσύνη μεταξύ σας θα χτιστεί. 

Οι βασικές ειδικότητες των γιατρών

Παθολόγοι: Σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους ανά περιφέρεια. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (www.isathens.gr) και 

Γυναικολόγοι: Η μεγαλύτερη ένωση στη χώρα μας είναι των Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος (enmge.gr).

Ογκολόγοι - Ακτινοθεραπευτές: Ανήκουν στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (cancerhellas.org) και στην Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (www.eeao.gr

Δερματολόγοι: Ανήκουν στην Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιακή Εταιρεία (edae.gr) και την Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (enosiderma.gr). 

Αγγειοχειρουργοί: Έγκριτες επιστημονικές εταιρείες είναι η Ελληνική Αγγειοχειρουργική Εταιρεία (vascularsociety.gr) και η Ελληνική Φλεβολογική Εταιρεία (hphs.gr).

Ενδοκρινολόγοι: Αναζητήστε τους στην Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (endo.gr).

Καρδιολόγοι: Αναζητήστε τους στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (www.hcs.gr) καθώς και στην Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων (www.hctss.gr)

Οδοντίατροι: O Οδοντριατρικός Σύλλογος Αττικής (osanet.gr), η Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία (periodontology.gr) και ο Σύλλογος Ελλήνων Ενδοδοντολόγων (greekendodontists.gr) είναι μερικές από τις πιο αξιόλογες επιστημονικές εταιρείες.

Οφθαλμίατροι: Η πιο γνωστή εταιρεία είναι η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία (eyenet.gr).

Ωτορινολαρυγγολόγοι: Η Ελληνική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας Κεφαλής και Τραχήλου (hellasorl.gr) είναι από τις πιο γνωστές. Σε περίπτωση που κάποιος διενεργεί καθαρά αισθητικές επεμβάσεις στη μύτη, πρέπει να έχει κάνει περαιτέρω εκπαίδευση. 

Ορθοπαιδικοί: Γνωστές είναι η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (eexot.gr), η Ελληνική Εταιρεία Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου (www.microhand.gr) και η Ελληνικής Εταιρεία Επούλωσης Τραυμάτων και Ελκών.

Ομοιοπαθητικοί: Θα τους βρείτε στην Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (www.homeopathy.gr)

Φίλια Μητρομάρα, δημοσιογράφος υγείας