ΜΥ CART
{{ cartTotalQuantity }} PRODUCT ON
{{ cartTotalQuantity }} PRODUCTS ON
Your cart is empty.
{{ item.total_price }} Prev. price
Add {{ order.free_shipping_remaining_cost }} to get Free Shipping
Promotion Discount: {{ order.promo_discount }}
Total: {{ order.cart_cost }}
How to deal with the detours. Pediatrician advices

How to deal with the detours. Pediatrician advices

Οι δρωτσίλες ή θερινή ιδρώα είναι από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις του καλοκαιριού, που όμως, δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν. Η Ειρήνη Καλουμένου, παιδίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μας εξηγεί τί είναι οι δρωτσίλες και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Τι είναι οι δρωτσίλες;

Οι δρωτσίλες, ή θερινή ιδρώα ή εξάνθημα θερμότητας, προκαλείται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμφανίζεται σε νεογνά, μωρά και παιδιά, συνήθως στις πτυχές του σώματος στο λαιμό, στα χεράκια, ποδαράκια αλλά και στο πρόσωπο.

Τα εξανθήματα της δρωτσίλας, είναι μικρά, έχουν απαλό ροζ χρώμα, εμφανίζονται κοντά το ένα στο άλλο, δεν παρουσιάζουν κνησμό και αν τεντώσουμε το δερματάκι του μωρού δείχνουν να εξαφανίζονται.

Γιατί βγάζει δρωτσίλες;

Όταν το μωρό ιδρώνει πολύ, συσσωρεύεται και παγιδεύεται σμήγμα και ιδρώτας. Το αποτέλεσμα είναι φράξιμο των δερματικών πόρων και εμφάνιση του εξανθήματος και της φλεγμονής στο δερματάκι του. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την υγρασία ευθύνονται για τις δρωτσίλες ή όταν το μωρό είναι πολύ βαριά ντυμένο τον χειμώνα.

Γενικά, εμφανίζονται όπου το δέρμα δεν αναπνέει καλά, και γι΄ αυτό παρατηρείται πολύ συχνά στα σημεία που ακουμπάει η πάνα του μωρού και, κυρίως, στις κλειδώσεις των ποδιών του μωρού.

Είναι σοβαρό;

Όχι, οι δρωτσίλες δεν ειναι κάτι σοβαρό, δεν πονούν και δεν συνοδεύονται συνήθως από άλλα συμπτώματα, εκτός ίσως από κνησμό. Απλώς είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι το μωρό σας ζεσταίνεται πολύ και χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε άμεσα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι δρωτσίλες;

Οι δρωτσίλες δεν αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά αλλά συντηρητικά. Γι’ αυτό:

  • Καθαρίζετε την περιοχή με ένα ήπιο σαπούνι με χαμηλό pH και στεγνώνετε με ταμποναριστό τρόπο το δερματάκι του μωρού, αποφεύγοντας το τρίψιμο.
  • Κάποια επιθέματα με χαμομήλι μπορεί να ανακουφίσουν το δερματάκι του μωρού. 
  • Φοράτε του ελαφριά και βαμβακερά ρούχα, που επιτρέπουν στο δερματάκι του να αναπνέει. Όταν κάνει πολλή ζέστη αφήστε το μωρό μόνο με την πάνα του μέσα στο σπίτι.
  • Κατά τη διάρκεια των πολύ ζεστών ημερών κάνετε συχνά στο μωρό χλιαρό μπανάκι.
  • Μη βάζετε διαφορές κρέμες για το εξάνθημα ή αλοιφές αυθαίρετα, αλλά αφήνετε ελεύθερο το δέρμα του μωρού σας να αναπνέει. Επίσης, μη ρίχνετε τοπικά ταλκ, όχι μόνο επειδή μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και να ερεθίσει τους πνεύμονες του μωρού σας, αλλά φράσσει και τους πόρους προκαλώντας την εμφάνιση της ιδρώας.
  • Σε συννενόηση με τον παιδίατρο σας μπορείτε να χρησιμοποιησετε τοπικά κάποιες κρέμες με χαμομήλι και με μικρή περιεκτικότητα ψευδαργύρου, που προκαλούν αδιαβροχοποίηση της περιοχής ενώ παράλληλα αφήνουν το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού να αναπνέει.
  • Φροντίστε το μωρό να βρίσκεται σε δροσερό περιβάλλον με κλιματισμό.
  • Κόψτε τα νύχια του μωρού σας έτσι ώστε να μην γρατσουνίσει το δερματάκι του, όταν επεκταθεί το εξάνθημα. Μπορείτε να βάλετε βαμβακερά γαντάκια στα χέρια του τη νύχτα, ώστε να μην ξύνει το δερματάκι του όταν κοιμάται.

Πώς μπορώ να προλάβω τις δρωτσίλες;

  • Όταν η μέρα είναι πολύ ζεστή, κρατήστε το μωρό σας σε κλιματιζόμενο χώρο ή αναζητήστε δροσερά, σκιερά και δροσερά μέρη. Φροντίστε να είναι επαρκώς ενυδατωμένο (θηλάζετε πιο συχνά ή, εάν πίνει νερό, δίνετέ του νερό).
  • Φοράτε στο μωρό χαλαρά, ελαφριά ρούχα.
  • Δώστε προσοχή τις περιοχές που συγκρατούν τον ιδρώτα, όπως ο λαιμός, η περιγεννητική περιοχή και οι πτυχές του δέρματος (πίσω από τα γόνατα, στους αγκώνες κ.λπ). Πλένετε αυτές τις περιοχές με δροσερό νερό και κρατάτε τες όσο το δυνατόν στεγνές.
  • Αν το μωρό σας εμφανίσει και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, ανορεξία κ.λπ., απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρο σας.