ΜΥ CART
{{ cartTotalQuantity }} PRODUCT ON
{{ cartTotalQuantity }} PRODUCTS ON
Your cart is empty.
{{ item.total_price }} Prev. price
Add {{ order.free_shipping_remaining_cost }} to get Free Shipping
Promotion Discount: {{ order.promo_discount }}
Total: {{ order.cart_cost }}
Should my child eat organic products?

Should my child eat organic products?

Πρέπει το παιδί μου να τρώει βιολογικά προιόντα?

Η διατροφή, μαζί με τα γονίδια και το περιβάλον, αποτελούν έναν απο τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν τόσο την σωματική όσο και την νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Ιδιαίτερα στα πρώτα παιδικά χρόνια που η ανάπτυξη είναι ταχύτατη, η ποιότητά της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υγειάς και της νοητικής απόδοσης μελλοντικά.

Τα τρία πρώτα χρόνια του παιδιού χαρακτηρίζονται ως περίοδος ραγδαίας ανάπτυξης και αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να χτίσετε για το παιδί σας γερά θεμέλια για το σώμα του καθώς και για το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η διανοητική και σωματική ανάπτυξη σ'αυτη την ηλικία είναι τόσο γρήγορη που παρατηρείται διπλασιασμός στο μέγεθος του εγκεφάλου και το βάρος σώματος αυξάνεται τέσσερις φορές. Οπότε αντιλαμβάνεστε το μέγεθος τον αναγκών και τον απαιτήσεων ενός τέτοιου οργανισμου.

Τα παιδιά κάθε ηλικίας πρέπει να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να καλύπτει τις υψηλές τους ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα και στα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως είναι για παράδειγμα οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη.

Παιδιά με κακή διατροφή ανιμετωπίζουν με μεγαλύτερη δυσκολία λοιμώξεις. Έτσι, αρρωσταίνουν και απουσιάζουν συχνότερα στο σχολείο και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις σχολικές τους υποχρεώσεις.

Σ'αυτές τις ηλικίες επίσης σχηματίζονται οι διατροφικές “βάσεις” συμπεριφοράς για την ενήλικη ζωή. Έτσι, ένα παιδί που δεν τρώει σωστά θα γίνει ένας ενήλικας που επίσης δεν θα σιτίζεται σωστά, θα αρρωσταίνει πιο εύκολα, θα παρουσιάζει χαμηλότερη νοητική απόδοση, θα εμφανίζει μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη και πληθώρας ασθενειών που συσχετίζονται με την διατροφή.

Για τα βιολογικά προιόντα αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι οτι δεν περιέχουν χημικά και φυτοφάρμακα που πιθανολογείται ότι συνδέονται με κάποιες μορφές καρκίνου.

Βιολογικό προιόν θεωρείται αυτό που αναπτύχθηκε χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων, συνθετικών λιπάσματων, ιλύων καθαρισμού λυμάτων, γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και ακτινοβολιών. Για το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά πρέπει τα ζώα απο τα οποία προέρχονται να μην έχουν καταναλώσει αντιβιωτικά και αυξητική ορμόνη.

Τα βιολογικά προιόντα είναι μια συνειδητή επιλογή για όλους μας και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας και συγκεκριμένα να προσαρμόζονται σε ενα διαιτολόγιο που ακολουθεί τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής. Αυτό, συγκεκριμένα για υγιή παιδιά, σημαίνει υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και ανεπεξέργαστων δημητριακών, μέτρια ως υψηλή κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος , και χαμηλή ως μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι ρυθμοί όμως της καθημερινότητας πολλές φορές δεν μας επιτρέπουν να παρασκευάζουμε οι ίδιοι και κατ'επέκταση να ελέγχουμε την πρώτη ύλη των γευμάτων της οικογένειας, όπως θα θέλαμε. Έτσι, πολλές φορές καταφεύγουμε σε συσκευασμένες τροφές έχοντας αμφιβολίες για την ποιότητά τους. Ένας ασφαλής τρόπος είναι η ανάγνωση των συστατικών στις ετικέτες τροφίμων. Όλα τα συστατικά και των πρόσθετων ουσιών και του νερού αναγράφονται σε φθίνουσα σειρά, ανάλογα με το βάρος τους. Οι ετικέτες τροφίμων επίσης ενημερώνουν για την πιθανή περιεκτικότητα του τροφίμου σε γλυκαντικές ουσίες και αλλα χημικά συστατικά τα οποία δεν επιθυμείτε να καταναλώσετε ούτε εσείς, ούτε και το παιδί σας.

Οι παιδικές τροφές της HiPP είναι φτιαγμένες μόνο με τα πιο αγνά υλικά της φύσης που έχουν καλλιεργηθεί σε εδάφη που πληρούν τα κριτήρια που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αποτελούν μια ασφαλή λύση στην παιδική διατροφή αρκεί να αποτελούν πάντα μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Βαλεντίνα Δερμιτζάκη

Διατροφολόγος – Διαιτολόγος