ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }}
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Πως ωφελούμαστε από τη Νηστεία;

Πως ωφελούμαστε από τη Νηστεία;

Την Καθαρά Δευτέρα φάγαμε τη λαγάνα μας, τον ταραμά και τον χαλβά μας, τιμώντας παραδοσιακά την έναρξη της Σαρακοστής. Κάποιοι από εμάς, όμως, συνεχίζουν παραδοσιακά και τις υπόλοιπες σαράντα ημέρες που μας χωρίζουν από το Πάσχα. Για αυτούς, συγκεντρώνουμε τις συμβουλές διατροφολόγων, τα tips της νηστείας, τα «πρέπει» και τα «μη» του τραπεζιού της Σαρακοστής.

Τα οφέλη της νηστείας 

Εγκαταλείπουμε για λίγο καιρό το κρέας και γεμίζουμε το ψυγείο μας με νηστίσιμα καλούδια – στα ράφια του θα πρωτοστατήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι γεμάτα βιταμίνες, και στην κατσαρόλα θα πάρουν θέση τα όσπρια, που μας προσφέρουν πλούσια θρεπτικά στοιχεία. Ας πάρουμε όμως έναν-έναν τους τρόπους που μπορούμε να ωφεληθούμε νηστεύοντας.

-Επιστροφή στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής: Όπως μας έχει συμβουλεύσει ο νοσοκομειακός διαιτολόγος κ. Βασίλης Παπαμίκος, η περίοδος της νηστείας είναι μια αφορμή να γυρίσουμε στο μεσογειακό πρότυπο, που είναι πολύ σωστό για την υγεία μας – άλλωστε έχουν διενεργηθεί εκατοντάδες μελέτες που αναδεικνύουν τα οφέλη της σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του οργανισμού μας. 

-Καλή λειτουργία εντέρου: Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο, κάτι που σημαίνει καλά νέα για το έντερό μας και την σωστή λειτουργία του. Τα ίδια τρόφιμα διαθέτουν αναλογικά άφθονο φυλλικό οξύ, το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τα ερυθρά μας αιμοσφαίρια. 

-Μείωση κορεσμένων λιπαρών: Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Κολοτούρου αναφέρει σχετικά πως η περιοδική φυτοφαγία της νηστείας μειώνει σημαντικά την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και ζωικής πρωτεΐνης, ενώ αυξάνεται αντίστοιχα η πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από φυτικά τρόφιμα. 

-Υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών: Αν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε τους «κανόνες» της νηστείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, λέει η κ. Κολοτούρου, είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσουμε τις παραπάνω καλές συνήθειες και ως εκ τούτου τα οφέλη τους και μετά το πέρας της Σαρακοστής – η οποία, σημειωτέον, τελειώνει φέτος μέσα στον Μάιο, μια ανάσα από το καλοκαίρι. 

-Ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης: Η γλυκόζη στο αίμα ρυθμίζεται σε επιθυμητά επίπεδα με την βοήθεια των φυτικών ινών, οι οποίες περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα περισσότερα νηστίσιμα τρόφιμα. -Μείωση κακής χοληστερόλης: Ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ μας. 

-Ψυχολογικά οφέλη: Πέρα από την «αποτοξίνωση από την αμαρτία» που αποτελεί το συμβολικό φορτίο της νηστείας, η ψυχολογική ανάταση κατά την Σαρακοστή προκύπτει και από την ευεξία που νιώθει κανείς όταν επιστρέφει σε πιο υγιεινά διατροφικά μονοπάτια. 

Οι παγίδες της νηστείας 

Πρώτο και κυριότερο σημείο που πρέπει να προσέχει κανείς κατά την περίοδο της Σαρακοστής, είναι να μην συγχέει την έννοια της νηστείας με αυτή της δίαιτας, συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι. Πολλοί είναι αυτοί που οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις, είτε από υπερβάλλοντα ζήλο, είτε από την γοητεία της ιδέας «ευκαιρία για αυστηρή δίαιτα, για να χάσουμε κιλά», την στιγμή που ο οργανισμός τους δεν αντέχει την δοκιμασία στην οποία τον υποβάλλουν. Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που, όπως μας συμβουλεύει ο κ. Παπαμίκος, καλό είναι να απέχουν από την νηστεία, για τους παραπάνω λόγους: Πρόκειται για τα μικρά παιδιά, που βρίσκονται στην ανάπτυξη ή αθλούνται τακτικά, τις εγκυμονούσες γυναίκες, ιδίως αν βρίσκονται στον τρίτο τρίμηνο της κύησης και τους ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνιες νόσους. 

Το άλλο μεγάλο «ναι μεν αλλά» της νηστείας είναι η έλλειψη των απαραίτητων στον οργανισμό μας θρεπτικών συστατικών που περιέχονται κυρίως στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά είναι η πρωτεΐνη, ο σίδηρος, το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12, τα οποία οφείλουμε να εντάξουμε όπως και να ‘χει στην διατροφή μας. Παρακάτω, αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές εναλλακτικές λύσεις για να μην λείψουν από το πιάτο σας: 

-Τα θαλασσινά (καλαμάρια, σουπιές κλπ) είναι πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών -Συνδυασμοί τροφίμων σε φαγητά όπως το φακόρυζο, το σπανακόρυζο, το ρεβυθόρυζο, τα φασόλια γίγαντες και το πλιγούρι συνδυασμένο με ψωμί μπορούν να μας χαρίσουν πρωτεΐνη, φυσικής προελεύσεως μεν, υψηλής βιολογικής αξίας δε. 

-Τα σαλιγκάρια και τα θαλασσινά μάς προσφέρουν επίσης τις απαραίτητες δόσεις σιδήρου που στερούμαστε από το κρέας. Δοκιμάστε επίσης τρόφιμα όπως οι φακές και το σπανάκι, πάντα όμως συνδυασμένα με λεμόνι, για να απορροφηθεί ο σίδηρος από τον οργανισμό. 

-Βάλτε στο διαιτολόγιό σας τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το μπρόκολο και το σπανάκι, που περιέχουν σεβαστή ποσότητα ασβεστίου, δύσκολα όμως απορροφήσιμη από τον οργανισμό. Γι’ αυτό, επιμείνετε συμπληρωματικά με το δημητριακό κινόα ή με συμπληρώματα ασβεστίου, αν έχετε αυξημένες ανάγκες στο συγκεκριμένο στοιχείο. 

-Το έλλειμμα βιταμίνης Β12 που μπορεί να προκύψει από την αποχή από το κρέας, μπορεί να ισοσκελιστεί με επιλογές όπως το τοφού και το γάλα σόγιας ή ρυζιού. 

Τέλος, υπάρχει και η μεγάλη παγίδα της υπερβολής: Αφενός η έλλειψη αισθήματος κορεσμού (καθώς αυτό δημιουργείται πιο εύκολα με την πρωτεΐνη, από την οποία απέχουμε αυτό το διάστημα) μας σπρώχνει σε επιλογές όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί για να χορτάσουμε, προσφέροντάς μας όμως έτσι… άφθονες θερμίδες και τριγλυκερίδια, και αφετέρου η πολυήμερη αποχή μας οδηγεί σε ένα «πάρτι» λαιμαργίας στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε καρδιακά επεισόδια. 

Πηγή: www.in2life.gr