ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }}
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Ποια λάθη βλάπτουν τον μητρικό θηλασμό

Ποια λάθη βλάπτουν τον μητρικό θηλασμό

Ποια λάθη βλάπτουν τον μητρικό θηλασμό

Με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού μάθετε ποια λάθη και καταστάσεις υποσκάπτουν τον μητρικό θηλασμό.

Η εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και τη UNICEF για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής για τα μωρά. Μέσων των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει βελτιώνει την υγεία, συμβάλλει στην επιβίωση και την ψυχική και σωματική ανάπτυξη του βρέφους. Σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάζουν, υπό την προϋπόθεση ότι τους παρέχονται σωστές πληροφορίες και έχουν τη στήριξη της οικογένειάς τους. Ποια είναι όμως τα λάθη που βλάπτουν τον μητρικό θηλασμό;

1ο λάθος: Πιστεύετε ό,τι ακούτε και διαβάζετε

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει μια νέα μητέρα. Είναι απολύτως απαραίτητο να κάνετε την έρευνά σας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να φιλτράρετε τις συμβουλές που ακούτε. Γιατί; Επειδή καμία μαμά ή κανένα μωρό δεν είναι τα ίδια.

Η αλήθεια είναι ότι, αν ο θηλασμός δεν έχει πετύχει όπως τον κάνετε τώρα, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό: άλλη στάση, άλλη ώρα κ.λπ.

Κάνετε την έρευνά σας, ακούστε τις συμβουλές ειδικών πιστοποιημένων στον μητρικό θηλασμό και δοκιμάστε. Μη συμβουλεύεστε μόνο μία πηγή γιατί αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε μερικά από τα πιο συχνά λάθη που βλάπτουν τον μητρικό θηλασμό.

Διαβάστε ακόμη: Μητρικός θηλασμός: Οι 10 πιο ξεπερασμένες συμβουλές που θα ακούσετε

2ο λάθος:  Έχετε στρες και ενοχές

Οι νέες μητέρες που θηλάζουν αντιμετωπίζουν στρες και ενοχές. Κάποιοι επαγγελματίες υγείας μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ανεπαρκείς ως μαμά εάν το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό βάρος. Οι συγγενείς σας μπορεί να σας κατηγορήσουν ότι το μωρό σας λιμοκτονεί με τον μητρικό θηλασμό και χρειάζεται να του δώσετε «ξένο» γάλα.

Έτσι το άγχος και οι ενοχές κάνουν τον μητρικό θηλασμό να φαίνεται πιο δύσκολος από ότι είναι. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κάθε μωρό έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης: κάποια μωρά παίρνουν βάρος αργά, κάποια τρώνε περισσότερες φορές και από λίγο και άλλα τρώνε λιγότερες φορές αλλά περισσότερο ενώ άλλα κλαίνε ακόμη κι δεν αν δεν πεινούν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται να σταματήσετε τον μητρικό θηλασμό μόνο και μόνο επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι είναι λάθος.

3ο λάθος: Φοβάστε ότι δεν πιάνετε σωστά το μωρό

Παρόλο που ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία, η τεχνική του μαθαίνεται και ίσως να χρειαστεί χρόνος και υπομονή για εσάς και το μωρό σας μέχρι να τα καταφέρετε. Καθώς θα εξασκείστε, ο θηλασμός θα γίνεται πιο εύκολος και απολαυστικός. Μπορεί να μάθετε μία ή δυο θέσεις θηλασμού αλλά να θυμάστε πως καμία θέση θηλασμού δεν είναι καλύτερη από κάποια άλλη. Επιλέξτε όποια θέση θηλασμού εξυπηρετεί εσάς και το μωρό σας, αρκεί να θηλάζετε καθιστά, να είστε αναπαυτικά και η πλάτη σας να υποστηρίζεται. Επίσης, να φέρνετε το μωρό στο στήθος και όχι το στήθος στο μωρό και να ελέγχετε ότι το μωρό έχει πιάσει σωστά τη θηλή.

4ο λάθος: Ανησυχείτε χωρίς λόγο

Υπάρχουν πολλά θέματα που οι μητέρες νομίζουν ότι προκύπτουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ακόμη κι αν θηλάζουν σωστά. Για παράδειγμα μια μητέρα, του οποίου το μωρό δεν παίρνει εύκολα βάρος, πιστεύει ότι δεν παράγει αρκετό γάλα ή ότι το γάλα της δεν είναι καλής ποιότητας. Ή ανησυχεί επειδή το μωρό της δεν παραμένει στο στήθος πολύ ώρα και φοβάται ότι είτε δεν του αρέσει η γεύση του μητρικού γάλακτος είτε δεν του αρέσει να θηλάζει.

Τις περισσότερες φορές αυτοί οι φόβοι είναι ανυπόστατοι. Τα σημάδια ένδειξης ότι το μωρό σας λαμβάνει αρκετό γάλα είναι στις πάνες: 5-8 υγρές πάνες ανά ημέρα, δύο με πέντε κενώσεις κάθε 24 ώρες. Επίσης αν το μωρό σας θηλάζει τουλάχιστον 6 με 10 φορές το 24ωρο στην αρχή, αυξάνει το βάρος του μετά την τέταρτη ημέρα της ζωής του από 140 – 210 γρ. την εβδομάδα ενώ είναι δραστήριο, υγιές, έχει ροδαλό χρώμα, σφιχτό δέρμα και μεγαλώνει το σώμα και το κεφάλι του, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

5ο λάθος: Δεν φροντίζετε τον εαυτό σας

Ο θηλασμός εξαντλεί το σώμα ενώ αυτό αναρρώνει από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και προσπαθεί να προσαρμοστεί στις άυπνες νύχτες, τις ορμονικές διακυμάνσεις και το στρες. Είναι πολύ σημαντικό να τρέφεστε καλά, να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο και να παραμένετε ενυδατωμένη.

Θα σας οφελήσει επίσης από το να έχετε λιγότερες ευθύνες στις δουλειές του σπιτιού και να περιόρισετε τις επισκέψεις, περιορίζοντας έτσι και την έκθεσή σας σε μικρόβια.

6ο λάθος: Δεν ζητάτε βοήθεια όταν την χρειάζεστε

Είναι απαραίτητο να ζητάτε βοήθεια όταν την έχετε ανάγκη. Είτε το να ρωτήσετε έναν επαγγελματία υγείας που θα σας βοηθήσει με το θηλασμό, είτε κάποιον που θα σας βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού, ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο με το μωρό σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνετε τα πάντα μόνη σας. Ο μητρικός θηλασμός είναι μια απίστευτη εμπειρία και προσφέρει απίστευτα οφέλη σε εσάς και το μωρό σας. Γι’ αυτό αξίζει να προσπαθήσετε να τον πετύχετε όσο πιο πολύ μπορείτε.

Τι χρειάζεστε για τον μητρικό θηλασμό

Απαραίτητη είναι η συνεργασία με έναν υποστηρικτικό παίδιατρο.

 

 

 

 

Το Box Pharmacy σας προτείνει