ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }}
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Καρκίνος του μαστού: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματ

Καρκίνος του μαστού: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

Καρκίνος του μαστού: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού δεν είναι κάποιος όγκος που θα ψηλαφήσει μια γυναίκα στο στήθος της. Μπορεί να εκδηλωθεί και με πολλά άλλα συμπτώματα. Δείτε ποια.

Πόσο καλά γνωρίζετε το στήθος σας;

Μια μεγάλη δημοσκόπηση του βρετανικού οργανισμού Breast Cancer Care έδειξε ότι τέσσερις στις δέκα δεν γνώριζαν ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού και εάν είναι π.χ. ύποπτο το κοκκίνισμα στο μαστό ή στη θηλή. Ωστόσο δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε ή να φοβάστε όταν παρατηρείτε αλλαγές στο στήθος σας. Η γήρανση, οι αλλαγές στα ορμονικές αλλαγές και άλλοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε μεταβολές του μαστού καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Κάθε ένα από τα οκτώ συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω μπορεί να δικαιολογήσει μια επίσκεψη στον γιατρό, ειδικά εάν αυτά δεν σχετίζονται με:

  • τον εμμηνορροϊκό κύκλο
  • κάποιο τραυματισμό
  • προηγούμενη ασθένεια, όπως λοίμωξη του μαστού

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του µαστού δεν παρουσιάζει συµπτώµατα και ανιχνεύεται συνήθως µε τη μαστογραφία. Αργότερα, ενδέχεται να εµφανιστεί ένας ψηλαφητός όγκος, τράβηγμα του δέρματος ή της θηλής του µαστού (εισολκή). Αν η γυναίκα αμελήσει τα συμπτώματα, τότε μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα προχωρηµένης νόσου, όπως θερµός και ερυθρός µαστός, πόνοι στα οστά, διόγκωση στους λεμφαδένες στη μασχάλη. Ένας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα, να εξετάσει το στήθος σας και να σας συστήσει περαιτέρω εξετάσεις όπως μαστογραφία, υπερηχογράφημα και άλλες εξετάσεις απεικόνισης ή εξετάσεις αίματος.

 

Τα πρώτα συμπτώματα

1. Αλλαγές στην υφή του δέρματος

Οι μεταβολές του δέρματος μπορεί να αποτελούν ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές και φλεγμονή στα κύτταρα του δέρματος που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές της υφής. Παραδείγματα αυτών των αλλαγών υφής περιλαμβάνουν:

  • ανοιχτόχρωμο δέρμα γύρω από τη θηλή ή εξαιρετικά ξηρό,
  • πρήξιμο του δέρματος σε οποιοδήποτε μέρος του μαστού.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί επίσης να προκαλέσουν φαγούρα, οι οποίες συχνά συσχετίζονται με καρκίνο του μαστού, αν και δεν είναι συνηθισμένο. Οι αλλαγές της υφής μπορεί επίσης να συμβούν ως αποτέλεσμα κάποιων καλοήθων δερματικών παθήσεων, όπως δερματίτιδα και έκζεμα.

 

2 Υγρό από τις θηλές

Η έκκριση υγρού μπορεί να είναι παχιά ή υδαρή και να κυμαίνεται σε χρώμα από διαυγές έως γαλακτώδες κίτρινο, πράσινο ή κόκκινο. Είναι φυσιολογικό για τις γυναίκες που θηλάζουν να έχουν γαλακτώδη έκκριση από τις θηλές. Η έκκριση από τις θηλές μπορεί να σημαίνει επίσης:

  • Μολύνσεις του μαστού,
  • παρενέργεια των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων,
  • παρενέργεια λήψης ορισμένων φαρμάκων,
  • παραλλαγές στη φυσιολογία του σώματος,
  • ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως θυρεοειδής.

 

3 Βαθούλωμα στο δέρμα

Το βαθούλωμα στο δέρμα του μαστού μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση λεμφικού υγρού στο μαστό που οδηγεί σε πρήξιμο, καθώς και σε κόκκινο δέρμα. Οι γιατροί ονομάζουν αυτή την αλλαγή στην εμφάνιση του δέρματος "peau d'orange" επειδή το δέρμα μοιάζει με την όψη της φλούδας ενός πορτοκαλιού.

 

4. Αλλαγές στους λεμφαδένες

Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να φτάσουν στους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες φιλτράρουν το υγρό και συλλαμβάνουν δυνητικά επιβλαβή κύτταρα. Αυτά περιλαμβάνουν τα βακτήρια, τους ιούς και τα καρκινικά κύτταρα. Εάν ένα καρκινικό κύτταρο απομακρυνθεί από το στήθος θα κατευθυνθεί στην περιοχή των λεμφαδένων. Δώστε προσοχή στο πρήξιμο ή σε κάποιο ογκίδιο γύρω από την κλείδα ή κάτω από τον βραχίονα καθώς και στους πρησμένους λεμφαδένες στη μασχάλη.

 

5. Πόνος στο στήθος ή στη θηλή

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα του δέρματος που οδηγούν σε πόνο, ευαισθησία και δυσφορία στο στήθος. Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι συχνά ανώδυνος, είναι σημαντικό να μην αγνοηθούν τυχόν συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον καρκίνο του μαστού. Κάποιες γυναίκες περιγράφουν τον πόνο ως αίσθηση καψίματος.

 

6. Εισολκή θηλής

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές κυττάρων πίσω από τη θηλή. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα την εισολκή της θηλής μέσα στο στήθος, ή μπορεί να φαίνεται διαφορετική από την άποψη του μεγέθους της. Η εμφάνιση των θηλών μπορεί συχνά να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή άλλων σταδίων του εμμηνορροϊκού κύκλου.

 

7. Ερυθρότητα

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και μπορεί να είναι κόκκινο ή μοβ ή με μπλε απόχρωση. Εάν ένα άτομο δεν έχει υποστεί πρόσφατο τραύμα στο στήθος για να εξηγήσει αυτές τις αλλαγές, θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό του.

 

8. Οίδημα

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση ολόκληρου του μαστού ή μιας περιοχής του μαστού. Μπορεί να μην υπάρχει ξεχωριστό κομμάτι μετά από αυτό το πρήξιμο, αλλά το στήθος μπορεί να είναι διαφορετικό σε μέγεθος από το άλλο στήθος. Αν και είναι δυνατό τα δύο στήθη να έχουν ελαφρώς διαφορετικό μέγεθος, αυτό το πρήξιμο προκαλεί αλλαγή μεγέθους στο στήθος.

 

Να θυμάστε: η αλλαγή στο μέγεθος ή στην υφή του μαστού μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα άλλων καταστάσεων. Τέτοιες καταστάσεις είναι οι αλλαγές στον ιστό του μαστού που συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του καταμήνιου κύκλου, οι κύστεις, τα αδενώματα κ.ά.

Το Box Pharmacy σας προτείνει