ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }}
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Γρίπη ή οξεία ρινίτιδα; Πώς να ξεχωρίσετε τα συμπτ

Γρίπη ή οξεία ρινίτιδα; Πώς να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Πολύ συχνά και λανθασμένα συγχέουμε το γνωστό «μπούκωμα» της μύτης και το συνάχι, την οξεία ρινίτιδα δηλαδή, με τη γρίπη. Και είναι λογικό αφού υπάρχουν κοινά συμπτώματα. Δείτε πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα και να καταλάβετε εάν έχετε προσβληθεί από γρίπη ή οξεία ρινίτιδα με τη βοήθεια του ιατρού παθολόγου Κώστα Χέλη.

Το να διαχωρίσει κανείς τα συμπτώματα αυτών των δυο μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο. Η μεγάλη και βασική διαφορά της γρίπης από την οξεία ρινίτιδα είναι ότι στη γρίπη τα άτομα αρρωσταίνουν ξαφνικά και αισθάνονται μεγαλύτερη εξασθένηση.

Διαβάστε σχετικά: 8 tips για να ανακάμψετε μετά από ίωση και να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας!

Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα της γρίπης (influenza);

Αν και στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος "γρίπη" χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του "κρυολογήματος" ή της "ίωσης", ιατρικά γρίπη είναι η νόσος που οφείλεται σε τρεις τύπους ιών: A, B και C. Οι ιοί Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια της γρίπης, οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι σπάνιες. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν κυρίως το ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προσβάλει το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό. Τα άτομα με γρίπη αρρωσταίνουν ξαφνικά και αισθάνονται μεγαλύτερη εξασθένηση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό (με διακύμανση στη θερμοκρασία, από χαμηλή έως και πολύ υψηλή), ρίγη
 • Μυαλγίες (πόνος στους μυς)
 • Αδυναμία και κόπωση
 • Φαρυγγαλγία
 • Κόκκινα, υγρά μάτια
 • Πονοκέφαλος
 • Ξηρός αλλά και αποχρεμικτός βήχας (δεν υπάρχουν πτυώδη πτύελα, μπορεί απλώς να έχουν κίτρινη απόχρωση, κυρίως στις εποχικές λοιμώξεις)
 • Πονόλαιμος, συνάχι ή ρινική συμφόρηση
 • Έμετος ή διάρροια, κυρίως στα παιδιά

Η απλή γρίπη διαρκεί από 3 έως 5 ημέρες στους περισσότερους ενήλικες. Ο βήχας και το αίσθημα αδυναμίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες. Ιστορικά έχουν αναφερθεί πολλές πανδημίες γρίπης με τεράστιο αριθμό νεκρών. Κύρια επιπλοκή της είναι η πρωτοπαθής πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης (λιγότερο συχνή) ή δευτεροπαθής από βακτηριακή επιλοίμωξη (επιπλέκονται πνευμονιόκοκκος, χρυσίζων σταφυλόκοκκος, αιμόφιλος της ινφλουένζας και οφείλεται σε ελλάτωση της φυσικής ανοσίας του αναπνευστικού δένδρου) ενώ μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ιογενής και βακτηριακή. Σπάνια εμφανίζονται επιπλοκές όπως η εγκεφαλίτιδα, η άσηπτη μηνιγγίτιδα, η οξεία εγκάρσια μυελίτιδα, το σύνδρομο Gullain-Barre, η μυοκαρδίτιδα. Σε περιπτώσης επιδημίας γρίπης ο γιατρός κάνει διάγνωση 1) με ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του ιού με τη λήψη φαρυγγικού ή ρινικού επιχρίσματος και 2) με μοριακό έλεγχο για την γρίπη Η1Ν1 (PCR - αντίδραση αλυσιδωτής πολυμεράσης). Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν αντιγριπικά φάρμακα που περιορίζουν τις μέρες νόσησης και μειώνουν την εμφάνιση των επιπλοκών. Τέτοια είναι η αμανταδίνη, η ριμαδαντίνη, δραστικά κυρίως στο στέλεχος Α του ιού, οσελταμβίρη, ζαναμιβίρη που είναι δραστικές και στα δύο στέλεχοι του ιού. Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών αυξάνεται όταν χορηγούνται τις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης παραμένει ο ατομικός εμβολιασμός με αντιγριπικό εμβόλιο, που προσφέρει και συλλογική προστασία και συνίσταται σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών που πάσχουν από χρόνιο νόσημα καθώς και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τέλος, λόγω των αντιγονικών παραλλαγών το εμβόλιο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ώστε να καλυπτόμαστε για τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο.

Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα της οξείας ρινίτιδας;

Η οξεία ρινίτιδα αφορά το κοινό κρυολόγημα, την πιο συνηθισμένη ασθένεια παγκοσμίως. Η οξεία ρινίτιδα οφείλεται σε ρινοιούς (>50% σε ενήλικες) και κοροναιούς 10-20% και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα της νόσου εντός του ίδιου έτους. Μπορεί να συνυπάρχουν ιός παραιφλουένζας, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, αδενοιοί. Ποια είναι τα συμπτώματα:

 • Ρινική συμφόρηση και καταρροή με διαυγή ή κιτρινοπράσινη βλέννα
 • Πόνος στον φάρυγγα
 • Κακουχία
 • Ξηρός βήχας
 • Φτάρνισμα
 • Βράγχος φωνής
 • Πονοκέφαλος (κεφαλαλγία)
 • Πυρετός >38οC, σπάνια εμφανίζεται αλλά δεν αποκλείει όμως τη νόσο.

Η οξεία ρινίτιδα ειναι εκδήλωση του κοινού κρυολογήματος και διαρκεί από 5-7 μέρες. Οι δευτεροπαθείς επιπλοκές της μπορεί να είναι η μέση ωτίτιδα (κυρίως στα παιδιά), η παραρινοκολπίτιδα στους ενήλικες και πολύ σπάνια η πνευμονία. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και υποστηρικτική, και τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση ούτε στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, ούτε στην προφύλαξη από την πρόκληση επιπλοκών. Μόνο σε περίπτωση αντιμετώπισης επιπλοκών ενδέχεται να δοθούν αντιβιοτικά, αλλά αυτό είναι κάτι που θα κρίνει ο μόνον ο γιατρός σας.

Διαβάστε σχετικά: 10 δοκιμασμένες συμβουλές για να γλιτώσετε από τις ιώσεις

5 πράγματα που πρέπει να θυμάστε

1 Για τη γρίπη και την οξεία ρινίτιδα δεν απαιτούνται αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά δεν τα θεραπεύουν ενώ μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό σας.

2 Αντιβιοτικά μπορεί να χρειαστείτε σε περίπτωση μικροβιακής λοίμωξης ή επιπλοκών, αλλά μόνον ο γιατρός σας είναι σε θέση να εκτιμήσει αν τα χρειάζεστε πραγματικά.

3 Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της γρίπης ή της οξείας ρινίτιδας, βοηθούν προϊόντα όπως παστίλιες για το λαιμό που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, εισπνοές ατμού, η λήψη πολλών υγρών, η επαρκής ξεκούραση καθώς και αφθονα φρούτα και λαχανικά. Κάποια συμπληρώματα διατροφής όπως η βιταμίνη C, η εχινάκεια και ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσουν τη σφοδρότητα των συμπτωμάτων.

4 Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα της γρίπης ή της οξείας ρινίτιδας διαρκούν περισσότερο από 3 ημέρες, έχετε υψηλό πυρετό, και κόκκινο με πύον λαιμό.

5 Μην φυλάσσετε αντιβιοτικά στο φαρμακείο για να τα χρησιμοποιήσετε στο μέλλον. Ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται για μια λοίμωξη, μπορεί να είναι ακατάλληλο για μία άλλη.