Υπάρχουν μέρες που τα επίπεδα της ενέργειάς σας πέφτουν δραματικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινότητα. Η απόδοση στην εργασία μειώνεται, αποφεύγετε να γυμναστείτε, η μνήμη σας εξασθενεί και το μόνο που πραγματικά θέλετε είναι να μην σηκωθείτε καθόλου από το κρεβάτι.
Όταν τα σημάδια της κόπωσης κάνουν την εμφάνισή τους εσείς απλά προσθέστε τα παρακάτω τρόφιμα στη διατροφή σας και δείτε σταδιακά τον οργανισμό σας να ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο!
Είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και τους επιτρέπει τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Όταν το οξυγόνο δεν είναι επαρκές στα κύτταρα το σώμα μας πέφτει σε λήθαργο. Υπάρχει στο κόκκινο κρέας, τα αυγά, το συκώτι, όσπρια, σπανάκι, ξηρούς καρπούς κ.α.
Χρησιμοποιείται ως συστατικό θεραπευτικών σκευασμάτων εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Περιέχει ουσίες απαραίτητες για ενέργεια και τόνωση του οργανισμού, καθώς ανακουφίζει από την εξάντληση και την κόπωση και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η έλλειψή της προκαλεί ζαλάδες, κόπωση και κενά μνήμης. Βρίσκεται κατ’ εξοχήν σε τροφές ζωικής προέλευσης, βοηθά τον οργανισμό να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νεύρων. Βρίσκεται σε ζωικές τροφές (αρνί, κοτόπουλο, συκώτι, μοσχάρι), στα θαλασσινά (καβούρια, γαρίδες, στρείδια, μύδια) και στα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, αγελαδινό γάλα, κίτρινο τυρί).
Κρίνεται απαραίτητο για το μεταβολισμό γλυκόζης για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, τροφοδοτεί τους μύες με οξυγόνο. Βρίσκεται στο σπανάκι, τη μαύρη σοκολάτα, τα αμύγδαλα, το κεφίρ, το γιαούρτι και τα ψάρια.
Είναι ένα βότανο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τερπενοειδή και αμινοξέα το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αίματος.