ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }}
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Ανοσοποιητικό σύστημα: 10 πράγματα που δεν γνωρίζε

Ανοσοποιητικό σύστημα: 10 πράγματα που δεν γνωρίζετε γι’ αυτό

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξελίχθηκε πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια. Μάθετε 10 πράγματα γι αυτό και ενισχύστε το όσο περισσότερο μπορείτε.

 

Κανείς δεν δίνει πραγματικά στο ανθρώπινο σώμα - και στο ανοσοποιητικό του σύστημα – την προσοχή που αξίζουν, μέχρι να κολλήσει κάποια ίωση, να πέσει στο κρεβάτι, να βήξει και να αρχίσει την κατανάλωση τσαγιού, μελιού και κοτόσουπας. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό, κυρίως την εποχή της πανδημίας και της COVID 19, να φροντίζετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα κάθε μέρα, ακόμα και όταν νιώθετε απόλυτα υγιείς. Το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι η άμυνα του σώματος έναντι επιβλαβών βακτηρίων και ιών, είναι πολύ πιο περίπλοκο από ότι νομίζετε. Δείτε 10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το ανοσοποιητικό σας και ενισχύστε το!

1 Το ανοσοποιητικό αποτελείται από δύο μέρη

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από δύο υποσυστήματα. 

  • Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα ή ενδογενές που βασίζεται σε κύτταρα που δεν απαιτούν πρόσθετη «εκπαίδευση» για να κάνουν τη δουλειά τους (ουδετερόφιλα, μονοκύτταρα, τα NK -κύτταρα φυσικούς δολοφόνους και ένα σύνολο από πρωτεΐνες). Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα παρέχει γενική άμυνα, κυρίως έναντι βακτηριακών λοιμώξεων. 
  • Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα ή επίκτητο βασίζεται στα Τ-λεμφοκύτταρα (βοηθούν άλλα λεμφοκύτταρα να λειτουργήσουν ή καταστρέφουν άλλα κύτταρα) και τα Β- λεμφοκύτταρα (παράγουν τις ανοσοσφαιρίνες ή αντισώματα). Και τα δύο απαιτούν «εκπαίδευση» για να μάθουν να μην επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού μας.

Επίσης, το ανοσοποιητικό αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας. Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού .

2 Το ανοσοποιητικό περιέχει φίλτρα καταπολέμησης των μικροβίων 

Οι λεμφαδένες, που χρησιμεύουν ως φίλτρο για τα μικρόβια, βρίσκονται σε όλο το σώμα, ακόμη και πίσω από τα γόνατά σας. Οι λεμφαδένες περιέχουν λευκά αιμοσφαίρια, ειδικά λεμφοκύτταρα, που βοηθούν στην καταπολέμηση και την παρακολούθηση των μικροβίων που εισέρχονται και εξέρχονται από το σώμα.

3 Το ανοσοποιητικό είναι στην πραγματικότητα στο έντερο σας

Μπορείτε να συσχετίζετε αποκλειστικά το έντερο με το πεπτικό σύστημα, αλλά το μικροβίωμα του εντέρου που βοηθά στη διάσπαση των θρεπτικών ουσιών στο σώμα υποστηρίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. Το 70% του ανοσοποιητικού εδράζεται στο έντερο Το έντερό μπορεί να επηρεαστεί από πολλά πράγματα, όπως το στρες, τα οποία στη συνέχεια επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό. 

Στηρίξτε το μικροβίωμα του εντέρου. Το εντερικό μικροβίωμα σημαίνει υγεία! Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση με φυσικές διαδικασίες όπως το αληθινό γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλο, το τυρί, το προζύμι, το τσάι kombucha και,ο τραχανάς συγκαταλέγονται στις προβιοτικές τροφές! Επίσης το Prodilac Immuno Shield Start Συμπλήρωμα Διατροφής με 2 Προβιοτικά της Frezyderm είναι ιδανικό για την ενίσχυση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία από λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού (κοινό κρυολόγημα) και των οξέων περιστατικών (βρογχίτιδα, οξεία ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, μέση ωτίτιδα κ.ά.).

4 Η σπλήνα είναι μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Ποιος είναι ο σκοπός της σπλήνας;». Η σπλήνα (ή ο σπλήνας) είναι ένα εσωτερικό κοιλιακό όργανο που λειτουργεί ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σπλήνα φιλτράρει το αίμα και απομακρύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που έχουν περάσει από τα κύτταρα και δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Επιπλέον, η σπλήνα μπορεί να διογκωθεί όταν εμφανιστεί μια λοίμωξη, ακόμη και σε σημείο ρήξης. Όταν συμβεί αυτό, η σπλήνα πρέπει να αφαιρεθεί αλλά το σώμα σας μπορεί να λειτουργήσει καλά χωρίς αυτή. Ωστόσο, πιστεύεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί ποτέ τόσο καλά χωρίς τη σπλήνα.

5 Οι αλλεργίες πυροδοτούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερδραστήριο και αντιδρά υπερβολικά σε κάτι φυσιολογικό και εντελώς αβλαβές, όπως για παράδειγμα το φιστίκι ή τα οστρακοειδή και το αντιμετωπίζει ως επιβλαβές. Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα, τα οποία ενεργοποιούν τα αλλεργικά κύτταρα και απελευθερώνουν ισταμίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται συμπτώματα αλλεργίας που μπορεί να κυμαίνεται από φτέρνισμα και φαγούρα στο λαιμό έως κάτι πιο σοβαρό όπως οίδημα στο λαιμό.

6 Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό

Σε μια επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology, οι συγγραφείς εξέτασαν βασικές ερευνητικές μελέτες και διαπίστωσαν ότι η άσκηση μπορεί να ωφελήσει την ανοσολογική υγεία. Μεταξύ των ευρημάτων τους οι ερευνητές σημείωσαν ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

7 Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού 

Τα εμβόλια λειτουργούν διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα εναντίον ξένων εισβολέων χωρίς να μολύνει πραγματικά το άτομο με τη λοίμωξη. Ως αποτέλεσμα, όταν ο οργανισμός έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια λοίμωξη στο μέλλον, ξέρει πώς να το καταπολεμήσει. Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό συστατικό αυτού του παθογόνου, οπότε, μετά την έκθεση σε αυτό το παθογόνο στο μέλλον, δεν έχετε πολύ ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα.

8 Το ανοσοποιητικό μπορεί να επιτεθεί στον εαυτό του

Οι αυτοάνοσες ασθένειες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τους δικούς του υγιείς ιστούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα λευκά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των παθογόνων και των φυσιολογικών κυττάρων του σώματος και προκαλούν μια αντίδραση που καταστρέφει τους υγιείς ιστούς. Ενώ υπάρχουν πάνω από 80 διαφορετικοί τύποι αυτοάνοσων διαταραχών, συνηθισμένες είναι η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ψωρίαση και η νόσο του Crohn.

9 Το ανοσοποιητικό "πέφτει" λόγω αυπνίας

Ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή κοινού κρυολογήματος, γρίπης και άλλων παθήσεων. Όμως, η έρευνα τις τελευταίες δεκαετίες δείχνει ότι ο λιγοστός ύπνος καταστέλλει τις ικανότητες καταπολέμησης των ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει τον πολλαπλασιασμό των Τ-κύτταρων. Ακόμη και μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τον αριθμό των φυσικών φονικών κυττάρων.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2012 στο περιοδικό SLEEP διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι  λιγότερο αποτελεσματικά για άτομα που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα, σε σύγκριση με τα άτομα που ξεκουράζονται επαρκώς, πιθανώς επειδή ο λίγος ύπνος εξασθενεί το ανοσοποιητικό.

10 Το ηλιακό φως ενισχύει το ανοσοποιητικό 

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η έκθεση στο ηλιακό φως, (συγκεκριμένα η υπεριώδης ακτινοβολία UV), μπορεί να καταστέλλει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις. Για να καταστείλει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, χρειάζεται δόσεις UVR που είναι μόνο το 30 έως 50% που απαιτείται για να προκαλέσει ανιχνεύσιμο ηλιακό έγκαυμα, σύμφωνα με ένα άρθρο του Journal of Investigative Dermatology. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το ηλιακό φως συμβάλλει στην παραγωγή  βιταμίνης D. Μια πρόσφατη μελέτη στο Nature Immunology έδειξε ότι τα Τ-κύτταρα δεν κινητοποιούνται αν ανιχνεύσουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή αντιμικροβιακών πεπτιδίων στο δέρμα. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από νέες μολύνσεις.

 

Πώς να ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

1 Με καλή υγιεινή

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι να αποφεύγονται τα μικρόβια ακολουθώντας καλές συνήθειες προσωπικής υγιεινής. Σταματήστε τη μόλυνση πριν ξεκινήσει και αποφύγετε τη διάδοση σε άλλους με το να πλένετε τα χέρια σας συχνά, να φοράτε μάσκα ή να καλύπτετε το στόμα σας όταν φταρνίζεστε ή βήχετε. 

2 Με καλή διατροφή

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά με αποδεδειγμένη δράση στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, το φολικό οξύ, ο χαλκός. 

3 Με τα σωστά συμπλήρωμα διατροφής

Σας προτείνουμε: 

Echinacea της Lanes: Συνδυασμός Echinacea με Βιταμίνη C,ψευδάργυρο & εκχυλίσματα ατσερόλας &αγριοτριανταφυλλιάς, με ευεργετικέςιδιότητες στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού ενάντια στο κοινό κρυολόγημα. Διασφαλίζει καθημερινά την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C & ψευδάργυροκαι αποτελεί μοναδικό συνδυασμό για την προστασία του οργανισμού το χειμώνα.

Vitamin C Formula Fast Action της Doctor's Formulas: Η Βιταμίνη C διεγείρει και την παραγωγή και την λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ειδικά των ουδετερόφιλων, των λεμφοκυττάρων και των φαγοκυττάρων και προστατεύει την ακεραιότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Oliviotic της Power Health: Είναι το πρώτο φυσικό «αντιβιοτικό» για όλη την οικογένεια, αφού εκατοντάδες κλινικές μελέτες αποδεικνύουν τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες που συναντά κανείς στα φύλλα της ελιάς, από τα οποία προκύπτει και η βασική του σύνθεση. Όπως προέκυψε από έρευνες, τα δραστικά συστατικά των φύλλων της ελιάς εμποδίζουν την ανάπτυξη ή και σκοτώνουν τα στελέχη πολλών ειδών βακτηρίων, ιών, μυκήτων και άλλων μολυσματικών παραγόντων που βάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Ως αποτέλεσμα της παραπάνω δράσης το Οlivactive®, σε συνδυασμό με το πολύτιμο ιχνοστοιχείο ψευδάργυρο και τη βιταμίνη D3.

Φίλια Μητρομάρα

 

 

 

Το Box Pharmacy σας προτείνει
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
- 35%
457 πόντους