ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
10 λόγοι που χρειάζεστε συμπληρώματα σιδήρου

10 λόγοι που χρειάζεστε συμπληρώματα σιδήρου

10 λόγοι που χρειάζεστε συμπληρώματα σιδήρου

Εάν νιώθετε κόπωση, έχετε μειωμένη ανοσία ή πάσχετε από σιδηροπενική αναιμία γνωρίζετε ότι χρειάζεστε συμπληρώματα σιδήρου. Υπάρχουν όμως και άλλες καταστάσεις για τις οποίες ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό σας.

Τι κάνει ο σίδηρος

Ο σίδηρος αποτελεί βασικό μέρος των πρωτεϊνών και των ενζύμων, που εμπλέκονται στη μεταφορά του οξυγόνου και στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης. Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους ως μέρος της αιμοσφαιρίνης είναι να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του σιδήρου

Άνδρες: 55-160 μg/dl και γυναίκες: 45-155 μg/dl,

Η φερριτίνη στους άνδρες: 30-400 ng/mL και στις γυναίκες: 13-150 ng/mL

Η αιμοσφαιρίνη στους άνδρες: πάνω από 14 g/dl και στις γυναίκες: πάνω από 12 g/dl.

 

Πότε χρειάζεστε συμπληρώματα σιδήρου

1 Όταν κάνετε δίαιτες - εξπρές

Eάν κάνετε συχνά στερητικές δίαιτες, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε εξαντλήσει τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας. Άτομα που ακολουθούν φτωχή διατροφή σε κρέας παρουσιάζουν ελαττωμένη απορρόφηση λόγω γαστρεντερικών προβλημάτων ή γενετικών παραγόντων, έχουν μεγάλη απώλεια αίματος (π.χ. βαριά έμμηνος ρύση), παρουσιάζουν συχνά έλλειψη σιδήρου. Από τον οργανισμό μας απορροφάται το 10%-30% του αιμικού σιδήρου (βρίσκεται στις ζωικές τροφές) και το 2%-10% του μη αιμικού σιδήρου (φυτικές αλλά και ζωικές τροφές).

2 Όταν είστε έγκυος

Οι ημερήσιες ανάγκες μας σε σίδηρο κυμαίνονται από 1-1,2 mg

αλλά όσες γυναίκες βρίσκονται σε εγκυμοσύνη χρειάζονται πολύ περισσότερο σίδηρο, περί τα 30mg. Αυτό συμβαίνει γιατί στην εγκυμοσύνη αυξάνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια, η σύνθεση των οποίων απαιτεί περισσότερο σίδηρο.

3 Όταν γυμνάζεστε

Οι αθλητές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου επειδή ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο, ώστε να μπορούν να γυμνάζονται. Άλλες αιτίες εμφάνισης έλλειψης σιδήρου μπορεί να είναι οι προπονήσεις σε υψόμετρο, η απώλεια σιδήρου μέσω του ιδρώτα και των ούρων, η απώλεια αίματος λόγω της έμμηνης ρύσεως στις γυναίκες αθλήτριες.

Εάν γυμνάζεστε πολύ και σκληρά και αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με την αναιμία συζητήστε με το γιατρό σας για τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου.

4 Όταν έχετε τριχόπτωση

Η απώλεια μαλλιών και η τριχόπτωση οφείλεται σε διάφορες αιτίες μεταξύ των οποίων είναι η κληρονομικότητα, η λήψη φαρμάκων, οι πολυκυστικές ωοθήκες, οι στερητικές δίαιτες, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, η παχυσαρκία, το στρες και τα δερματολογικά προβλήματα. Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της διατροφής, η ανεπάρκεια σιδήρου αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς βασική αιτία τριχόπτωσης.

5 Όταν έχετε απώλεια αίματος

Εκτός από την έμμηνο ρύση, υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν απώλεια αίματος και χρειάζονται επιπλέον σίδηρο. Οι τακτικοί δωρητές αίματος και τα άτομα που έχουν γαστρεντερική αιμορραγία βρίσκονται σε κίνδυνο. Η αιμορραγία του γαστρεντερικού μπορεί να προκληθεί από φάρμακα ή καταστάσεις όπως έλκος και καρκίνος.

6 Όταν λαμβάνετε πολλά παυσίπονα

Η συχνή λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεμονώδη (π.χ., ιβουπροφένη) μπορεί να προκαλέσει μικρές αιμορραγίες στο πεπτικό σύστημα απ’ όπου υπάρχει απώλεια αίματος, με αποτέλεσμα την εκδήλωση αναιμίας. Γι’ αυτό και συνιστάταται να λαμβάνετε τα αντιφλεγμονώδη με γεμάτο στομάχι ή μαζί με κάποιο γαστροπροστατευτικό φάρμακο που θα σας συστήσει ο γιατρός.

7 Όταν είστε άνω των 50

Καθώς μεγαλώνουμε ορισμένες λειτουργίες του οργανισμού γίνονται με πιο αργό ρυθμό. Μια από αυτές είναι και ο βαθμός απορρόφησης του σιδήρου από το έντερο. Μάλιστα συχνά συστήνεται η λήψη μιας πολυβιταμίνης σε όσους είναι άνω των 55 ετών με σκοπό την ενίσχυση της εντερικής απορρόφησης του σιδήρου.

8 Όταν κάνετε αιμοκάθαρση

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση χρειάζονται επιπλέον σίδηρο. Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ερυθροποιητίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει και ρυθμίζει το μυελό των οστών για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης. Εάν τα νεφρά δεν λειτουργούν η αναιμία είναι το βασικό σύμπτωμα.

9 Όταν λαμβάνετε φάρμακα που εξαντλούν το σίδηρο

Μερικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος σας να απορροφήσει σίδηρο. Τα φάρμακα που μπορούν να εξαντλήσουν το σίδηρο είναι:

 • κινολόνες, μία κατηγορία αντιβιοτικών που περιλαμβάνει σιπροφλοξασίνη και λεβοφλοξασίνη,
 • τετρακυκλίνη
 • ρανιτιδίνη και ομεπραζόλη (για έλκη, καούρα και άλλα προβλήματα στο στομάχι,
 • αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) για υψηλή αρτηριακή πίεση,
 • colestipol και χολεστυραμίνη για παράγοντες απομόνωσης χολικού οξέος που μειώνουν την χοληστερόλη.

Εάν ανησυχείτε ότι κάποιο φάρμακο σας προκαλεί συμπτώματα αναιμίας, απευθυνθείτε στον γιατρό σας αλλά μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας από μόνοι σας.

10 Όταν έχετε διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ /ADHD)

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Medical Sciences Research ResearchTrusted Source διαπίστωσε ότι η έλλειψη σιδήρου συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Μετά την εξέταση των επιπέδων σιδήρου, φερριτίνης, βιταμίνης D, μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ είχαν χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης. Η φεριτίνη αποθηκεύει σίδηρο μέσα στα κύτταρα για μελλοντική χρήση.

Διαβάστε επίσης: 8 σημαντικές συμβουλές για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα σιδήρου

Τα συμπληρώματα σιδήρου διατίθενται σε πολλές μορφές:

 • δισκία,
 • ταμπλέτες,
 • κάψουλες,
 • αμπούλες,
 • σιρόπι,
 • μασώμενα ζελεδάκια,
 • σταγόνες και ενέσεις.

Αν και όλα είναι αποτελεσματικά, συνήθως προτιμώνται τα χάπια επειδή είναι πιο εύκολα στη λήψη τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά στη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου αλλά κάποια συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες όπως ναυτία, εμετό, δυσκοιλιότητα. Ο σίδηρος σχεδόν πάντα δίνει στα κόπρανα ένα μαύρο χρώμα, αλλά αυτό δεν είναι ανησυχητικό.


Ιδανικά πρέπει να λαμβάνετε τα συμπληρώματα σιδήρου με άδειο στομάχι, επειδή κάποια τρόφιμα μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου με τρόφιμα ή ροφήματα που περιέχουν βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου. Από την άλλη πλευρά η πηκτίνη, το φυτικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα σόγιας, οι ταννίνες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί και στο τσάι, το ασβέστιο που βρίσκεται στο γάλα και στο τυρί και η καφεΐνη, εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου.

Λαμβάνετε μόνο τη συνιστώμενη δόση σιδήρου. Μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να είναι τοξική, ειδικά στα παιδιά. Για τη χορήγηση συμπληρωμάτων πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας.

Το Box Pharmacy σας προτείνει