ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Τι πρέπει να τρώτε όταν παίρνετε αντιβιοτικά;

Τι πρέπει να τρώτε όταν παίρνετε αντιβιοτικά;

Όταν παίρνετε αντιβιοτικά, θα πρέπει να τρώτε τρόφιμα τα οποία αποκαθιστούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Δείτε ποια είναι αυτά.

 

Εκατομμύρια βακτήρια υπάρχουν στην εντερική χλωρίδα που συμβάλλουν στη ρύθμιση της πέψης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην καλή λειτουργία και υγεία του οργανισμού. Δείτε με ποιες τροφές μπορείτε να προστατέψετε αυτά τα «καλά» βακτήρια όταν αρρωστήσετε.

Οι παρενέργειες που προκαλούν τα αντιβιοτικά

Αν και τα αντιβιοτικά καταστρέφουν ιούς, μύκητες και παθογόνους οργανισμούς ωστόσο δεν είναι ακίνδυνα: κάθε χρόνο πεθαίνουν 33.000 άνθρωποι από λοιμώξεις που οφείλονται  σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά! Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν αυτό είναι πραγματικά αναγκαίο. Τι μπορεί να προκαλέσουν τα αντιβιοτικά:

  • Τα αντιβιοτικά ενδέχεται να προκαλέσουν παρενέργειες, αρκετά συχνά, όπως για παράδειγμα αλλεργίες, διάρροια, εξανθήματα και ναυτία. 
  • Οι συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν τα αντιβιοτικά είναι η απώλεια όρεξης, το φούσκωμα, η ναυτία, δυσπεψία, το κοιλιακό άλγος, η κόπωση, το αίσθημα μειωμένης ενέργειας.
  • Τα αντιβιοτικά ενδέχεται να καταστρέψουν και βακτήρια που αποτελούν τη φυσιολογική άμυνα του οργανισμού, και τα οποία συνήθως ζουν στο έντερο και στον κόλπο. Αυτό ενδέχεται, στη συνέχεια, να επιτρέψει την ανάπτυξη καντιντίασης. 
  • Η κατάχρηση των αντιβιοτικών οδηγεί στη μετάλλαξη ορισμένων βακτηρίων και στην εξέλιξή τους σε πιο ανθεκτικά, γεγονός που καταλήγει στην αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών όταν αυτά είναι πραγματικά απαραίτητα. 
  • Ορισμένα αντιβιοτικά ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνονται και είτε να προκαλέσουν αντιδράσεις, είτε να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της μιας ή της άλλης θεραπείας. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του αντισυλληπτικού χαπιού που λαμβάνεται διά στόματος.
  • Τρόφιμα και ποτά επηρεάζουν την απορρόφηση κάποιων αντιβιοτικών.

Τι μπορείτε να τρώτε

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή των μικροβίων, προστατεύοντας παράλληλα τα καλά βακτήρια που ζουν μαζί σας. 

Τροφές με προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που βοηθούν στη διατήρηση των καλών βακτηρίων και βρίσκονται σε ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι που περιέχει ζωντανές καλλιέργειες, στην kombucha, το kimchi, σε μη παστεριωμένα τουρσιά και στο λάχανο τουρσί. Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές παρενέργειες όταν συνδυάζονται με αντιβιοτικά, οπότε ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν μπορείτε να τα φάτε στη διάρκεια της φαρμακευτικής σας αγωγής. Επίσης μπορείτε να πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα. Η συνήθης σύσταση είναι να περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες μετά την λήψη αντιβιοτικών πριν πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Αυτές οι τροφές βοηθούν αφού ολοκληρώσετε έναν κύκλο αντιβιοτικών. Φροντίστε να καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχουν ινουλίνη, η οποία βρίσκεται στα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια, το σιτάρι. Αυτή η πρεβιοτική ίνα τροφοδοτεί με καλά βακτήρια την εντερική χλωρίδα.

Άφθονο νερό

Τα αντιβιοτικά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν διάρροια, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Το νερό διατηρεί την ενυδάτωση του οργανισμού και βοηθά στο να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Αποφεύγετε 

Το γκρέιπφρουτ: Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των αντιβιοτικών.

Το αλκοόλ και την καφεΐνη: Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια που λαμβάνετε αντιβιοτικά μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να έχει άλλες δυσάρεστες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο και / ή στομαχικές διαταραχές. 

Τους χυμούς εμπλουτισμένους με ασβέστιο: Έρευνες δείχνουν ότι τρόφιμα εμπλουτισμένα με υψηλές δόσεις ασβεστίου, όπως κάποιοι χυμοί πορτοκαλιού, μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση ορισμένων αντιβιοτικών.

Τα γλυκά: Η πολύ ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται καθώς τα σάκχαρα καταστέλλουν την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταστρέψουν τα «κακά» βακτήρια.

Προσοχή στα συμπληρώματα διατροφής!

Αρκετά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών από το στόμα (δοξυκυκλίνη, μινοκυκλίνη, τετρακυκλίνη και άλλα). Για να μειώσετε τον κίνδυνο, πάρτε το συμπλήρωμα τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά τη λήψη του αντιβιοτικού. Τα συμπληρώματα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα κοινά από του στόματος αντιβιοτικά είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το ψύλλιο και ο ψευδάργυρος.