ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Τι διαφορά έχει ο βήχας της COVID-19 από την ίωση;

Τι διαφορά έχει ο βήχας της COVID-19 από την ίωση; 

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και η εποχή της γρίπης, οι περισσότεροι προσπαθούμε να εντοπίσουμε τη διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων μιας ίωσης και της Covid-19. Η γρίπη, το κρυολόγημα και οι εποχιακές ιώσεις αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα και μας ταλαιπωρούν.

Οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας είναι η κύρια αιτία εμφάνισης μίας ίωσης, ενώ η κακή διατροφή, η κούραση και η υγρασία, αποτελούν επιπλέον παράγοντες για ανάπτυξη ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας, κ.ά. Δύο από τα βασικά συμπτώματα των ιώσεων αλλά και της Covid-19 είναι ο βήχας, ως μηχανισμός άμυνας του αναπνευστικού συστήματος.  

Τι είναι ο βήχας

Ο βήχας είναι ένα βασικό σύμπτωμα των παθήσεων του αναπνευστικού (αλλά και αλλεργιών ή καπνίσματος ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης) και αποτελεί αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν ξένα σώματα από τους πνεύμονες ή το ανώτερο αναπνευστικό. Ο βήχας διακρίνεται σε παραγωγικό και ξηρό (ή μη παραγωγικό). 

Τα πιο συχνά συμπτώματα του κοροναϊού 

Τα πιο συχνά συμπτώματα του κοροναϊού που έχουν καταγραφεί είναι ο πυρετός, ο επίμονος, ξηρός βήχας που συνοδεύεται από δύσπνοια, η απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης, το αίσθημα κόπωσης, ενώ συχνά εμφανίζονται επίσης συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη σε μεγάλο βαθμό, με μικροδιαφορές στο χαρακτήρα και τη βαρύτητά τους.

Covid-19 και βήχας

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο επίμονος βήχας που εμφανίζεται στο 50% περίπου των ασθενών που υποφέρουν από τη νόσο. Συνήθως εμφανίζεται για περισσότερο από μία ώρα ή τρία ή περισσότερα επεισόδια παροξυσμικού βήχα σε ένα 24ωρο. Ο βήχας είναι συνήθως ξηρός, μη παραγωγικός, χωρίς εκκρίσεις και βλέννα (φλέμα). Είναι επίμονος και αρκετά ενοχλητικός. Μην υποτιμάτε ποτέ έναν επίμονο και ενοχλητικό βήχα που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό. 

Εάν έχετε βήχα και δεν νοσηλεύεστε σε νοσοκομείο,

  • είναι προτιμότερο να μην ξαπλώνετε με την πλάτη αλλά στο πλάι σας ή να είστε ανασηκωμένοι. 
  • Για να ανακουφιστείτε από τον βήχα δοκιμάστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και ζεστά ροφήματα βοτάνων. 
  • Εάν αυτό δεν βοηθήσει, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον φαρμακοποιό σας.

Εάν νιώθετε δύσπνοια:

  • Προσπαθήστε να διατηρείτε το δωμάτιό σας δροσερό, μειώνοντας τη θέρμανση ή έχοντας ανοιχτό το παράθυρο.
  • Προσπαθήστε να αναπνέετε αργά μέσα από τη μύτη και να εκπνέετε από το στόμα σας, μαζεύοντας τα χείλη σας όπως κάνετε όταν σβήνετε ένα κερί.
  • Καθίστε σε μια καρέκλα, χαλαρώστε τους ώμους σας, γύρετε ελαφρώς προς τα εμπρός, στηρίξτε τον εαυτό σας βάζοντας τα χέρια σας στα γόνατά σας. 
  • Προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε εάν αισθάνεστε δύσπνοια. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την δύσπνοια.

Ίωση και βήχας

Συνήθως η εμφάνιση του βήχα στις ιώσεις είναι σπάνια ή και ήπια ενώ στην γρίπη είναι συχνή. Στο κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη προκαλείται συνήθως από τη λευκή έως κίτρινη βλέννα της καταρροής που κυλά προς τα κάτω στο φάρυγγα. Επίσης, μετά από κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, μπορεί να παρουσιαστεί ξηρός βήχας και να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ενώ συχνά χειροτερεύει τη νύχτα.

Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον βήχα με κάποια σιρόπια, όπως: 

Το Herbatuss Σιρόπι για το Βήχα της Superfoods έχει μοναδική γεύση και δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ που καταπραΰνει το βήχα και προστατεύει την ανώτερη αναπνευστική οδό. Περιέχει φυσικά εκχυλίσματα και μέλι και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υγρού και του ξηρού βήχα. Προστατεύει και ενυδατώνει το βλεννογόνο στο φάρυγγα.

Το MeliaBisolvon Φυσικό Σιρόπι για Ξηρό Βήχα της Boehringer είναι ένα φυσικό σιρόπι, το οποίο προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Αναστέλλει την παρόρμηση για βήχα ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τον ξηρό βήχα και τον πονόλαιμο. Ακόμα περιορίζει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή στο βλεννογόνο του στόματος και του φάρυγγα, που προκαλείται από το ξηρό βήχα.

Το Herbomel Σιρόπι για το Βήχα & το Κρυολόγημα για Ενήλικες της Power Health περιέχει φυσικά ενεργά συστατικά, όπως γνήσιο μέλι, σαμπούκο, κισσό, αλθαία, βιταμίνη C ειδικά μελετημένα για να σας προσφέρουν μία ολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί το κρυολόγημα και ο βήχας. 

Το Octonion Syrop Σιρόπι για την Αντιμετώπιση του Βήχα & του Κρυολογήματος, για Ενήλικες της Medical Pharmaquality είναι φυτικό σιρόπι με 7 βότανα και βιταμίνη C, κατάλληλο για τον βήχα, όλα τα συμπτώματα του κρυολογήματος (καταρροή, μπούκωμα, βραχνάδα), και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Το Φυτικό σιρόπι Octonion, περιέχει 8 φυσικά συστατικά όπως μας λέει και το όνομά του και δεν έχει παρενέργειες. Είναι ένα μοναδικό, πρωτοποριακό προϊόν ως προς την σύνθεσή του με Άρωμα Ελλάδας, από τη συνταγή μέχρι την παραγωγή του.

Γρίπη και βήχας

Ο βήχας της γρίπης είναι επίμονος και παραγωγικός, συνοδεύεται κάποιες φορές από δύσπνοια, με κιτρινωπή ή πρασινόχροη απόχρεμψη. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της γρίπης γίνεται συμπτωματικά δηλαδή με αντιπυρετικά, αναλγητικά, ξεκούραση και ανάρρωση στο σπίτι. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιϊκό σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Να θυμάστε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό συστήνεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ ο εμβολιασμός κάθε χρόνο την περίοδο Οκτώβρη-Νοέμβρη με το αντιγριπικό εμβόλιο σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Φτέρνισμα, καταρροή, μπουκωμένη μύτη

Για εκείνους που φτερνίζονται, έχουν καταρροή ή μπουκωμένη μύτη, εάν δεν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για κοινό κρυολόγημα. Η ρινική καταρροή, η συμφόρηση ή το φτέρνισμα είναι σημάδι ότι δεν έχετε Covid-19.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εμφανιστούν τα συμπτώματα

Ένα κοινό κρυολόγημα περνά συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα, με τα ίδια συμπτώματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει περισσότερο στα παιδιά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρειάζονται κατά μέσο όρο πέντε έως έξι ημέρες από τη στιγμή που μολυνθεί κάποιος από κοροναϊό για να εμφανιστούν συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά μια σωστά τεκμηριωμένη ιατρική συμβουλή.