ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Προλαμβάνεται η προεκλαμψία;

Προλαμβάνεται η προεκλαμψία;

Υψηλή πίεση, πρήξιμο στα άκρα ή και σύγχυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υποδηλώνει προεκλαμψία. Ο χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας Σπύρος Γράψας μας εξηγεί τί είναι, πότε εμφανίζεται, ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο και αν προλαμβάνεται η προεκλαμψία.

Τι είναι η προεκλαμψία;

Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη και αποτελεί το πρόδρομο στάδιο της εκλαμψίας, μιας επικίνδυνης κατάστασης η οποία προλαμβάνεται λόγω της προεκλαμψίας. Προκαλεί κυκλοφορικά προβλήματα, όπως υψηλή πίεση, στη μητέρα και αύξηση του λευκώματος των ούρων καθώς και αναπτυξιακά προβλήματα στο έμβρυο (τα μωρά δεν αναπτύσσονται και γεννιούνται ελλιποβαρή). Αν και δεν γνωρίζουμε τι την προκαλεί ωστόσο η πιθανότερη αιτία φαίνεται να είναι ο γυναικείος οργανισμός ο οποίος δεν εκτελεί φυσιολογικά όλες τις λειτουργίες του.

Πότε εμφανίζεται η προεκλαμψία;

Η προεκλαμψία κάνει την εμφάνισή της την 27η-28η εβδομάδα της κύησης, αλλά ο γυναικολόγος μπορεί να τη διαπιστώσει και από την 20η εβδομάδα. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η αυξημένη πίεση, η σύγχυση και το πρήξιμο στα άκρα. Αιματολογικές εξετάσεις για έλεγχο αιματοκρίτη, ουρικού οξέως, τρανσαμινάσης SGOT και διάγνωση λευκωματουρίας είναι αυτές που θα διαπιστώσουν ότι έχετε προεκλαμψία.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν προεκλαμψία

1. Οι γυναίκες που μένουν έγκυες σε μικρή ηλικία (13-18 χρονών) ή σε ηλικία άνω των 38 ετών.

2. Οι γυναίκες που κυοφορούν περισσότερα από ένα έμβρυα.

3.Οι υπέρβαρες γυναίκες.

4. Όσες πάσχουν από διαβήτη

5. Οι γυναίκες που πάσχουν από άσθμα.

6. Οι γυναίκες που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία.

7. Οι γυναίκες που είχαν υπέρταση πριν την εγκυμοσύνη.

­­­­

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

1 Δώστε σημασία στη διατροφή σας

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή με μεγάλη ποικιλία τροφών και καταναλώνετε λίγη περισσότερη πρωτεΐνη. Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Η διακοπή του αλατιού από τη διατροφή σας δεν προσφέρει κάτι επειδή η αυξημένη πίεση δεν οφείλεται στο αλάτι.

2 Πάρτε τα σωστά συμπλήρωματα

Λαμβάνετε καλής ποιότητας πολυβιταμίνες και επιπλέον βιταμίνη C και Ε. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι βιταμίνες C και E ίσως βοηθούν τις γυναίκες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο πάντα χρειάζεται ειδική ιατρική παρακολούθηση και η σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. 

3 Μάθετε για την ασπιρίνη

Μικρές δόσεις ασπιρίνης μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης για κάποιες γυναίκες πριν τις 32 εβδομάδες, κυρίως στις περιπτώσεις με ιστορικό προεκλαμψίας. Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας.

4 Να είστε συνεπείς στα ραντεβού σας με τον γυναικολόγο σας

Δε θα πρέπει να χάνετε τα καθιερωμένα ραντεβού για εξετάσεις με το γιατρό σας. Σιγουρευτείτε ότι ελέγχονται τακτικά η πίεση και τα ούρα σας.

5 Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή:

Εάν έχετε ελαφρά προεκλαμψία θα χρειαστεί κατάκλιση στο σπίτι, μέτρηση της αρτηριακή πίεσης καθημερινά, μέτρηση του λευκώματος στα ούρα (με ειδικές ταινίες) και του σωματικού σας βάρους. Εάν εμφανίζετε έντονη κεφαλαλγία, επιγαστραλγία και διαταραχές στην όραση επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.

Εάν έχετε μέτρια προεκλαμψία είναι απαραίτητη η νοσηλεία σας σε νοσοκομείο. Θα υπάρχει υποχρεωτική κατάκλιση, χορήγηση αντιυπερτασικής αγωγής και πλήρης εργαστηριακός έλεγχος. Επιπλέον επιβάλλεται ο έλεγχος της εμβρυοπλακουντιακής μονάδας με υπερηχογράφημα και καρδιοτοκογράφημα.

Στη σπάνια περίπτωση της βαριάς προεκλαμψίας χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τον περιορισμό των κινδύνων.

Ο τοκετός σε γυναίκες με προεκλαμψία πραγματοποιείται με καισαρική τομή.

Το Box Pharmacy σας προτείνει
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
574 πόντους
29,46€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
166 πόντους
7,97€ Τιμή καταλόγου