ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Πρόβλημα στα νεφρά: Πώς θα το καταλάβετε 

Πρόβλημα στα νεφρά: Πώς θα το καταλάβετε 

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες στα νεφρά αλλά δεν το γνωρίζουν. Τα πρώτα σημάδια μάλιστα μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Τα νεφρά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος, που εκτελούν βασικές λειτουργίες που μας επιτρέπουν να ζούμε κάθε μέρα. Ωστόσο, τα συμπτώματα που προειδοποιούν ότι τα νεφρά σας έχουν κάποιο πρόβλημα μπορεί να είναι ανεπαίσθητα. Η νεφρική νόσος είναι μία από τις σιωπηλές ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή μακροχρόνια αναπηρία ή ακόμη και θάνατο εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια που προειδοποιούν ότι τα νεφρά σας έχουν πρόβλημα.

Τι κάνουν τα νεφρά;

Οι δύο νεφροί έχουν σχήμα φασολιού και αποτελούν μέρος του ουροποιητικού συστήματος. Βρίσκονται κάτω από τα πλευρά, ανάμεσα στη σπονδυλική στήλη. Οι νεφροί εκτελούν πολλές εργασίες. Μεταξύ αυτών:

Καθαρίζουν το αίμα: Τα νεφρά φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος κάθε μέρα, αφαιρώντας τις τοξίνες, τα οξέα, τα χημικά και τα επιπλέον υγρά. Τα απόβλητα (ούρα) στέλνονται στην ουροδόχο κύστη, όπου αποθηκεύονται μέχρι να αποβληθούν από το σώμα μέσω της διούρησης.

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση: Τα νεφρά ελέγχουν τα επίπεδα των υγρών στο σώμα και παράγουν ορμόνες που κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία στενά.

Διατηρούν την υγεία των οστών: Τα νεφρά δημιουργούν τη δραστική μορφή της βιταμίνης D και εξισορροπούν το ασβέστιο και το φώσφορο στο σώμα, τα οποία κάνουν τα οστά δυνατά.

Ρυθμίζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων: Οι νεφροί παράγουν ορμόνες που προειδοποιούν τα οστά να παράγουν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία παρέχουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Πώς θα καταλάβετε ότι τα νεφρά σας δεν λειτουργούν καλά

Τα παρακάτω σημάδια είναι συμπτώματα προβλημάτων στα νεφρά.

Είστε πρησμένοι

Ένα πρησμένο πρόσωπο ή πρησμένα χέρια, πόδια ή αστράγαλοι μπορεί να είναι σημάδια σοβαρής νεφρικής νόσου. Τα νεφρά φιλτράρουν τις βλαβερές ουσίες και τα περιττά υγρά από το σώμα κι όταν δεν μπορούν να αποβάλλουν τα  επιπλέον υγρά ή το νάτριο από το σώμα δημιουργείται οίδημα.

Σας πιάνει πόνος στα πλευρά

Μπορεί να εμφανίσετε πόνο στην πλάτη ή πόνο στα πλευρά που αντανακλά στο μπροστινό μέρος του σώματός σας. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που έχει επηρεάσει την υγεία των νεφρών. Ο έντονος αιφνίδιος πόνος είναι σημάδι πέτρας στα νεφρά, που προκύπτουν από την περίσσεια μετάλλων και νατρίου μέσα στα νεφρά.

Τα ούρα σας αλλάζουν χρώμα ή έχετε αλλαγές στην ενούρηση

Τα ούρα παράγονται από τα νεφρά. Το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας είναι το χρώμα των ούρων: μπορεί να είναι πιο σκούρα. Επίσης εάν είναι καφέ ή κόκκινα, υποδεικνύει ότι περιέχουν αίμα. Όταν τα νεφρά προσβληθούν από νεφρική νόσο, πέτρες στα νεφρά, καρκίνος, κύστεις ή φλεγμονή, τα νεφρά εξασθενούν και επιτρέπουν στο αίμα να διαρρεύσει στα ούρα.  Τα ούρα που είναι αφρώδη μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει διαρροή πρωτεΐνης από τα νεφρά. Επίσης και οι αλλαγές στη συχνότητα ενούρησης και την ποσότητα των ούρων αποτελούν σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά. Μπορεί να παρατηρηθεί είτε μείωση είτε αύξηση, ιδιαίτερα το βράδυ. 

Νιώθετε κουρασμένοι

Η προχωρημένη νεφρική νόσος μπορεί να εμποδίσει τα νεφρά να παράγουν ερυθροποιητίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα. Ταυτόχρονα μειώνεται και η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών. Έτσι η διαθέσιμη αιμοσφαιρίνη στο αίμα για τη μεταφορά οξυγόνου σας ιστούς δεν είναι αρκετή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, λόγω σας έλλειψης ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και να νιώθετε αδύναμοι επειδή το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο.

Έχετε ξαφνικές μυικές κράμπες

Η συσσώρευση τοξινών στην κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσει ξαφνικές μυικές κράμπες. Αυτό είναι και ένα σημάδι προχωρημένης νεφρικής νόσου.

Νιώθετε ζαλάδα και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε

Ένα άλλο σύμπτωμα προχωρημένης νεφρικής νόσου είναι η ζαλάδα και η αδυναμία συγκέντρωσης. Αυτά μπορεί να αναπτυχθούν λόγω της συσσώρευσης τοξινών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο ή και μειωμένο οξυγόνο που στερείται ο εγκέφαλος.

Η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή

Η νεφρική νόσος είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της υπέρτασης. Τα νεφρά ρυθμίζουν πόσο νάτριο πρέπει να παραμείνει στο κυκλοφορικό. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και το αλάτι παραμείνει στο αίμα, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Ή εάν τα νεφρά έχουν βλάβη, μπορεί να ενεργοποιηθούν η παραγωγή ορμονών που οδηγούν σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μπορεί να εμφανίσετε διαβήτη

Ο διαβήτης είναι η πιο κοινή αιτία νεφρικής νόσου. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τα νεφρά, αν και σπάνια προκαλεί εμφανή συμπτώματα νεφρικών προβλημάτων από νωρίς.

Ενδέχεται να παρουσιαστεί ουρική αρθρίτιδα

Η περίσσεια ουρικού οξέος προκαλεί πρήξιμο στις αρθρώσεις, ειδικά στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, που είναι πολύ οδυνηρό, κάτι που υποδηλώνει ουρική αρθρίτιδα.

Έχετε συχνές ουρολοιμώξεις

Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από πέτρες στα νεφρά, μεταξύ άλλων. Οι ουρολοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο για λοίμωξη των νεφρών, η οποία μπορεί να βλάψει τα νεφρά εάν δεν αντιμετωπιστεί με θεραπευτική αγωγή. Όταν η λοίμωξη εξαπλώνεται στα νεφρά μπορεί να εμφανιστεί πυρετός και πόνος στην πλάτη και τη μέση.

Έχετε μεταλλική γεύση στο στόμα 

Όταν υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά αυξάνεται η ουρία στο αίμα (ουραιμία). Η ουρία διασπάται σε αμμωνία στο σάλιο κι έτσι μένει μια χαρακτηριστική γεύση στο στόμα.

Βγάζετε δερματικά εξανθήματα ή έχετε φαγούρα

Τα νεφρά αποβάλλουν εκτός από τα περιττά υγρά του σώματος, πολλές άχρηστες ουσίες που προκύπτουν από το μεταβολισμό του οργανισμού. Όταν υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά και αδυνατούν να εκτελέσουν αυτήν τη βασική λειτουργία δημιουργείται ένα έντονο αίσθημα φαγούρας ή εμφανίζονται εξανθήματα στο δέρμα.

Τι μπορείτε να κάνετε

1 Πηγαίνετε στον γιατρό

Πολλά από τα σημάδια που περιγράψαμε πιο πάνω είναι δυνατόν να οφείλονται και σε άλλες αιτίες, όχι σε παθήσεις των νεφρών. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε την αιτία των συμπτωμάτων που παρουσιάζετε είναι να ζητήσετε την άποψη του γιατρού σας. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει:

  • Κλινική εξέταση.
  • Λεπτομερές ιατρικό ιστορικό.
  • Εξέταση αίματος.
  • Εξέταση ούρων.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει για υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας για να λάβει περισσότερες πληροφορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση ενός προβλήματος που σχετίζεται με τα νεφρά, όπως κάποια ουρολοίμωξη η οποία επηρέασε τα νεφρά, μπορεί να είναι απλή και να χρειαστεί απλώς χορήγηση με αντιβιοτικά.

2 Αλλάξτε διατροφή

Εάν πρόκειται για πέτρα στα νεφρά ίσως χρειαστεί να την αφήσετε να περάσει και στη συνέχεια να αλλάξετε τη διατροφή σας. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, αποφεύγετε τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι και μη βάζετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό σας, πίνετε άφθονα υγρά καθημερινά. 

3 Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Παραμείνετε δραστήριοι σωματικά και προσπαθήστε να γυμνάζεστε τακτικά.

4 Περιορίστε ή κόψτε το κάπνισμα.

5 Αποφεύγετε την τακτική, ή μακροχρόνια χρήση αναλγητικών. 

6 Δοκιμάστε συμπληρώματα διατροφής

Vitamin B-6 50mg για Κατακράτηση Νερού & Νεφρά της Solgar

Η πυριδοξίνη (Βιταμίνη B6) εμπλέκεται σε περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού από κάθε άλλο διατροφικό στοιχείο. Μεταξύ άλλων είναι ωφέλιμη σε περιπτώσεις κατακράτησης νερού, εμποδίζει τον σχηματισμό της τοξικής ουσίας, ομοκυστεΐνη, και είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις οξαλικών λίθων των νεφρών.

Nefrolin Φόρμουλα Νεφρών για Βελτίωση Ουροποιοτικού & Νεφρών της Doctor's Formulas

Η φόρμουλα Nefrolin, χάρη στα φυτικά εκχυλίσματα που περιέχει, μπορεί να βοηθήσει στις νεφρολιθιάσεις, στις ψαμμιάσεις, καθώς επίσης και σε νεφρίτιδες, κυστίτιδες, ουρηθρίτιδες και να βελτιώσει τη λειτουργία της ουροποιητικής οδού προασπίζοντας την λειτουργία των νεφρών από την παρουσία κρυστάλλων άμμου ή πετρών που επιβαρύνουν την νεφρική λειτουργία και συντελούν στην ανάπτυξη μολύνσεων.

Nephrosolid - Βάμμα από Φρέσκα Βότανα της A.Vogel

Το solidago που περιέχει παρουσιάζει ισχυρή διουρητική δράση, αλλά η σημαντικότερη ιδιότητά του είναι η αντιφλεγμονώδης, αντισπασμωδική και αντισηπτική δράση του στο ουροποιητικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, το solidago αποτελεί πολύτιμο βότανο σε περιπτώσεις μολύνσεων και φλεγμονών στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη καθώς και στη διαδικασία διάλυσης και απομάκρυνσης των λίθων του ουροποιητικού.

Οι πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως η προχωρημένη νεφρική νόσος, θα απαιτήσουν αλλαγή στον τρόπο ζωής, μαζί με τακτικές επισκέψεις σε γιατρό και πιο εξελιγμένες θεραπείες.

Φίλια Μητρομάρα

Το Box Pharmacy σας προτείνει
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
617 πόντους
31,64€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
311 πόντους
15,95€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
702 πόντους
39,00€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
388 πόντους
23,50€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
525 πόντους
25,00€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
400 πόντους
23,59€ Τιμή καταλόγου