ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }}
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Ποιες τροφές κρατούν τα κόκκαλά σας γερά; Όχι, δεν

Ποιες τροφές κρατούν τα κόκκαλά σας γερά; Όχι, δεν είναι τα γαλακτομικά

Εάν θέλετε να ενισχύσετε τα οστά σας και να παραμείνετε γεροί ως το κόκαλο αυτές οι τροφές, που δεν περιλαμβάνουν γαλακτομικά, θα τα ενισχύσουν.

Τι αδυνατίζει τα οστά μας

  • Το αλκοόλ: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μειώνει την ικανότητα των κυττάρων να παράγουν οστό.
  • Το κάπνισμα: Κάποιες από τις ουσίες του καπνού επιδρούν αρνητικά στα κύτταρα των οστών.
  • Το αλάτι: Η υψηλή πρόσληψη αλατιού έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Η καφεΐνη: Η αυξημένη κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη ενοχοποιείται για οστεοπόρωση.
  • Οι δίαιτες express: Στερούν από τα οστά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη φυσιολογική ανάπτυξή τους.
  • Ορισμένα φάρμακα: Ιδιαίτερα τα κορτικοστεροειδή, όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν οστεοπόρωση καθώς και η μακροχρόνια χρήση διουρητικών φαρμάκων.

Ποιες τροφές κρατούν τα κόκκαλά σας γερά;

Εκτός από τα γαλακτομικά και αυτές οι τροφές κρατούν τα κόκκαλά σας γερά και υγιή.

1 Σαρδέλες

Ενώ το ψάρι μπορεί να μην είναι η πρώτη τροφή που σκέφτεστε, όταν πρόκειται για γερά οστά, η σαρδέλα ωστόσο είναι ένα μικροσκοπικό εργοστάσιο θρεπτικών συστατικών. Τα καλά λιπαρά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στις σαρδέλες δεν είναι μόνο ευεργετικά για την αρθρίτιδα και τις καρδιακές παθήσεις, αλλά επιβραδύνουν την οστική απώλεια. Οι σαρδέλες είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία συνεργάζεται με το ασβέστιο για την κατασκευή δυνατών οστών. Ενώ πιστεύουμε ότι λαμβάνουμε τη βιταμίνη D από το ηλιακό φως, οι σαρδέλες είναι μία από τις σπάνιες διατροφικές πηγές της βιταμίνης D. Το βασικό είναι να τρώτε και τα μαλακά κόκκαλα των σαρδελών. Τα κόκκαλά τους είναι καλή πηγή ασβεστίου και αποτελούν εναλλακτική λύση για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Τέλος, οι σαρδέλες είναι πηγή φωσφόρου, ένα μέταλλο που ενισχύει την υγεία των οστών.

2 Σπανάκι

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, είναι πηγές ασβεστίου, αλλά και μαγνησίου, βιταμίνης Κ, βιταμίνης C και φυτοθρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Κ αποτρέπουν από τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης και μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Μόλις μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι παρέχει το 500% της καθημερινής ποσότητας για βιταμίνη Κ, έτσι μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το σπανάκι θα καλύψει όλες τις ανάγκες σας σε βιταμίνη Κ.

3 Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο νόστιμοι, αλλά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και υγιεινά λιπαρά.

Τα αμύγδαλα είναι πηγή μαγνησίου που ενισχύει τα οστά, προσφέροντας το 20% της συνιστώμενης πρόσληψης και είναι επίσης τα μόνα από τους ξηρούς καρπούς που παρέχουν και ασβέστιο.

Τα καρύδια είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που επίσης βοηθούν στη διατήρηση και την ενίσχυση των οστών.

Τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη Β6. Οι έρευνες δείχνουν ότι το κάλιο συμβάλλει στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών, ενώ η βιταμίνη B6 ρυθμίζει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, μια ένωση που πιστεύεται ότι ενδυναμώνει οστά.

Μια χούφτα μεικτούς ξηρούς καρπούς μία φορά την ημέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την αντοχή των οστών.

4 Αυγά

Ενώ τα αυγά δεν θεωρούνται συχνά ως βασικό τρόφιμο για την υγεία των οστών, παρέχουν ωστόσο 21 mg ασβεστίου ανά αυγό, με το πιο σημαντικό τα αυγά να είναι πλούσια πηγή βιταμίνης D. Ένα αυγό περιέχει 6% της ημερήσιας βιταμίνης D και παρόλο που δεν φαίνεται να είναι πολύ, είναι μια εξαιρετική πηγή για μία τόσο μικρή σε ποσότητα τροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέχρι και 6 αυγά την εβδομάδα είναι ασφαλή ακόμη και για εκείνους με υψηλή χοληστερόλη, οπότε φάτε άφοβα.

5 Ταχίνι

Το ταχίνι είναι πλούσια πηγή λιπαρών οξέων και ασβεστίου. Μόλις μια κουταλιά της σούπας ταχίνι παρέχει 66 mg ασβεστίου. Είναι επίσης πλούσιο σε άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη θρέψη του μυοσκελετικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, των βιταμινών του συμπλέγματος Β, του μαγνησίου και των πρωτεϊνών.

6 Κρεμμύδια

Φαίνεται περιέργο κι όμως, τα κρεμμύδια έχουν μία καταπληκτική δύναμη που ενισχύουν τα οστά, χάρη σε έναν συγκεκριμένο τύπο πολυφαινόλης που περιέχουν. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών μία φορά την ημέρα ή και περισσότερο μπορεί να βελτιώσει την οστική σας πυκνότητα κατά 5%.

7 Σολομός

Μαζί με τις σαρδέλες, ο σολομός είναι γεμάτος από καλά λιπαρά και θρεπτικές ουσίες για υγιή οστά. Η κατανάλωση ψαριών έχει συσχετιστεί με καλύτερη υγεία των οστών, επειδή τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D καθώς και ασβέστιο. Η πολύτιμη διατροφική βιταμίνη D, που βρίσκεται στον σολομό, συμβάλλει επίσης στην προστασία της οστικής μάζας. Μάλιστα έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν ψάρια πέντε έως επτά φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από εκείνους που το έτρωγαν δύο ή λιγότερες φορές την εβδομάδα.

 

Το Box Pharmacy σας προτείνει