ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Ποια ΣΜΝ μεταδίδονται με το στοματικό σεξ;

Ποια ΣΜΝ μεταδίδονται με το στοματικό σεξ;

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), δεν μεταδίδονται μόνο με το σεξ αλλά και με άλλες μορφές επαφής, όπως το στοματικό σεξ. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), καταγράφονται καθημερινά σε όλον τον κόσμο περίπου ένα εκατομμύριο νέες λοιμώξεις από ΣΜΝ. Πολλά από αυτά μεταδίδονται με το στοματικό σεξ, λόγω της επαφής είτε με τα μολυσμένα σωματικά υγρά είτε με το μολυσμένο δέρμα. Τα ΣΜΝ που μεταδίδονται συχνότερα με το στοματικό σεξ είναι τα εξής:

1 Έρπης γεννητικών οργάνων

Αυτή η μολυσματική ασθένεια προκαλείται από τον ιό Herpes Virus IΙ, συγγενικό ιό του Herpes Virus I, που είναι υπεύθυνος για τον επιχείλιο έρπητα. Τα συμπτώματα του έρπη των γεννητικών οργανων εμφανίζονται 3 με 20 ημέρες μετά τη μετάδοση του μικροβίου και ακολουθούν αρχικά ανοδική πορεία, ενώ έπειτα φθίνουσα. Στα πρώτα στάδια εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες που εξελίσσονται σε φουσκάλες γεμάτες νερό και προκαλούν πόνο στην επιφάνεια του δέρματος, έντονο κνησμό και τσούξιμο. Στη συνέχεια οι φουσκάλες σπάνε δημιουργώντας μια κρούστα, ενώ ο πόνος διαρκεί για περίπου 10 ημέρες. Η φαρμακευτική θεραπεία που θα συνταγογράφησει ο γιατρός μειώνει τη διάρκεια και τη συχνότητα των εκδηλώσεων και υποτροπών της ασθένειας, αλλά ο ιός από τον οργανισμό μπορεί να μην εξαλειφθεί ποτέ. 

2 Γονόρροια

Η γονόρροια προκαλείται από το μικρόβιο του γονόκοκκου. Πολλά άτομα που προσβάλλονται από τη γονόρροια δεν εκδηλώνουν συμπτώματα αλλά μπορεί να νιώσετε: πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση, έχετε επίπονες κενώσεις, πυώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο με άσχημη μυρωδιά, συχνοουρία, ενοχλήσεις στην περιπρωκτική περιοχή. Η γονόρροια θεραπεύεται, μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπογονιμότητα. Σπανιότερα, η γονόρροια προκαλεί υπογονιμότητα και στους άντρες.

3 Σύφιλη

Η σύφιλη είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται με την άμεση επαφή με το συφιλιδικό έλκος ή μέσω του αίματος και προκαλείται από την ωχρά σπειροχαίτη. Το φιλί και η επαφή με τα γεννητικά όργανα που φέρουν το έλκος μπορεί να το μεταδώσουν, ακόμα και χωρίς διείσδυση. Μπορεί να περάσουν χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα ή εάν εμφανιστούν, να περάσουν απαρατήρητα. Το πρώτο σύμπτωμα, συνήθως εμφανίζεται 10-90 ημέρες μετά τη μόλυνση και είναι το συφιλιδικό έλκος. Δεν προκαλεί πόνο, έχει την όψη λείας σάρκας και συνοδεύεται από πρήξιμο των γειτονικών λεμφαδένων. Αν δεν προβείτε σε θεραπεία, εμφανίζετε εξανθήματα στο σώμα, τις παλάμες και τα πέλματα και μπορεί να παρουσιάσετε πυρετό, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πρησμένους λεμφαδένες, κόπωση, απώλεια μαλλιών και μυϊκούς πόνους. Στο τελευταίο στάδιο, μετά από χρόνια χωρίς θεραπεία, η σύφιλη δημιουργεί βλάβες στα εσωτερικά όργανα και να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.

Μετά τις ειδικές ορολογικές εξετάσεις αίματος θα τεθεί η διάγνωση και θα χορηγηθεί αντιβίωση.

4 Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Ο HPV προκαλεί κονδυλώματα, μολύνοντας τους βλεννογόνους κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι κονδυλωμάτων, άλλοι χαμηλού κινδύνου κι άλλοι υψηλού που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καρκίνο στον λαιμό. Ο HPV, που μεταδίδεται κυρίως μέσω του στοματικού σεξ, προκαλεί περίπου το 70% των καρκίνων του στόματος και του λαιμού, συνήθως στη βάση της γλώσσας, στο πίσω μέρος του λαιμού και στις αμυγδαλές. Πάνω από το 80% των περιστατικών αφορούν άνδρες. Ο ιός εντοπίζεται δύσκολα. Ανάλογα με τον τύπο και τη θέση του ιού, η θεραπεία γίνεται με κρυοπηξία, τοπικές αγωγές, laser, καυτηριασμό.    

Άλλα ΣΜΝ μεταδίδονται σπανιότερα με το στοματικό σεξ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λοίμωξη είναι αδύνατη. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο ιός HIV, τα χλαμύδια, η ηπατίτιδα Β και C.

Κινήσεις πρόληψης της σεξουαλικής σας υγείας

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης ΣΜΝ από το στοματικό σεξ συνιστάται:

  • Να κάνετε τακτικά εξετάσεις για ένα ευρύ φάσμα ΣΜΝ.
  • Να διατηρείτε σταθερές μονογαμικές σχέσεις.
  • Να παίρνετε μέτρα προστασίας, όπως προφυλακτικά.
  • Να αποφεύγετε τις σεξουαλικές επαφές όταν υπάρχουν εμφανή σημάδια ενεργού ΣΜΝ (π.χ. έρπης, σύφιλη).
  • Να φροντίζετε για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας.
  • Να συζητάτε ανοιχτά και χωρίς ντροπή με τον/την σύντροφο για θέματα που αφορούν την εξέταση και την προστασία από τα ΣΜΝ. Είναι απολύτως αναγκαίο και χρήσιμο για να περιοριστεί η εξάπλωση αυτών των νοσημάτων.

 

Το Box Pharmacy σας προτείνει
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
271 πόντους
12,05€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
155 πόντους
10,31€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
155 πόντους
10,31€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
315 πόντους
14,00€ Τιμή καταλόγου