ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Παιδική δυσκοιλιότητα: Πώς να βοηθήσετε το παιδί ν

Παιδική δυσκοιλιότητα: Πώς να βοηθήσετε το παιδί να ανακουφιστεί

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε βρέφη και παιδιά. Έχει παρατηρηθεί από παιδίατρους, ότι περίπου το 30% των παιδιών, ηλικίας 0-4 ετών, παρουσιάζει ενδείξεις δυσκοιλιότητας ενώ μπορεί να παρουσιαστεί πριν ακόμα και τον 6ο μήνα. Μάθετε πώς να βοηθήσετε το παιδί να ανακουφιστεί από την παιδική δυσκοιλιότητα

Τί είναι η παιδική δυσκοιλιότητα;

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για την παιδική δυσκοιλιότητα ωστόσο δε σημαίνει ότι όταν μόνον δεν επισκέπτονται την τουαλέτα έχουν δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται κυρίως όταν την επισκέπτονται με πόνο στην κοιλιά και αφοδεύουν με κόπο σκληρά, χοντρά κόπρανα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ραγάδες γύρω από τον πρωκτό αλλά και φόβο για την τουαλέτα.

Τι προκαλεί δυσκοιλιότητα στα παιδιά;
 

  • Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Τροφές πλούσιες σε λιπαρά
  • Επεξεργασμένα ζαχαρώδη, όπως γλυκά, σοκολάτες, τσουρέκια, μπισκότα κ.λπ.
  • Η αναβολή της ώρας της αφόδευσης. Τα περισσότερα παιδιά κατακρατούν τα κόπρανα με αποτέλεσμα να παραμένουν στο έντερο για αρκετό χρονικό διαστήμα και να σκληραίνουν.
  • Η επώδυνη αφόδευση. Κάποιες φορές μπορεί το παιδί να πόνεσε κατά την αφόδευση γι΄αυτό και δεν θέλει να πηγαίνει στην τουαλέτα.
  • Ο φόβος της τουαλέτας. Κατά την περίοδο της εκπαίδευσης της τουαλέτας και την έναρξη της σχολικής ηλικίας παρατηρείται ο φόβος της τουαλέτας.
  • Η παραμονή στο κρεβάτι για κάποιο διάστημα λόγω κάποιας ασθένειας.
  • Η απότομη αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, όπως ένα ταξίδι, διακοπές κ.λπ.


Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την παιδική δυσκοιλιότητα

Τις περισσότερες φορές η δυσκοιλιότητα στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά με μια ισορροπημένη διατροφή και να ανακουφιστεί από αυτήν. Επίσης:

Αυξήστε τα υγρά

Δίνετέ του περισσότερα υγρά, κυρίως νερό, αλλά και κάποιους χυμούς χωρίς ζάχαρη. Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, επειδή ο οργανισμός, για την καλύτερη λειτουργία του, αναγκάζεται να επαναπορροφήσει νερό από τα κόπρανα. Έτσι τα κόπρανα σκληραίνουν και αφυδατώνονται με αποτέλεσμα να αποβάλλονται με δυσκολία.

Μειώστε κάποιες τροφές

Τροφές όπως η μπανάνα, το μήλο, το λευκό ρύζι, οι πατάτες, τα λευκά μακαρόνια και το λευκό ψωμί επιδεινώνουν την κατάσταση. Επίσης, διακόψτε το γάλα για δύο εβδομάδες. Μπορεί να φανεί αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Φροντίστε να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά
Με αυτόν τον τρόπο το παιδί προσλαμβάνει περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου.

Γυμναστείτε με το παιδί

Η άσκηση συμβάλλει στη φυσιολογική κίνηση του εντέρου.

Δώστε του χαμομήλι

Μία κούπα χαμομήλι με μία κουταλιά μέλι μπορεί να βοηθήσει στην αφόδευση, όπως και τα δαμάσκηνα κομπόστα ή μια κουταλιά ελαιόλαδο. Επίσης το Ρόφημα Χαμομηλιού για τη Βρεφική Δυσκοιλιότητα της Milupa μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυσκοιλιότητα.

Δοκιμάστε προβιοτικά

Τα βακτήρια που αποικίζουν την επιφάνεια του εντέρου είναι γνωστά ως εντερική χλωρίδα. Ο αποικισμός αρχίζει στη γέννηση με τα κολπικά υγρά και κατόπιν όταν το νεογέννητο έρχεται σε επαφή με το γάλα της μητέρας του. Στη συνέχεια η πρόσληψη των βακτηρίων γίνεται από το περιβάλλον. Η εντερική χλωρίδα είναι ένα πολύπλοκο μικροβιακό οικοσύστημα αποτελούμενο από φιλικά και παθογόνα είδη βακτηρίων, με ξεχωριστή βιοποικιλότητα και σημαντική βιολογική δράση. Η ισορροπημένη εντερική χλωρίδα, που κυριαρχείται από φιλικά βακτήρια, συμβάλει στη διατήρηση της υγείας. Το Bacteflora Junior Παιδικά Προβιοτικά της Holistic Med ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπενθυμίζετέ του να πηγαίνει τουαλέτα
Πολλά παιδιά αναβάλλουν την ανάγκη τους για τουαλέτα επειδή αφοσιώνονται στο παιχνίδι, ή δε νιώθουν άνετα σε ξένες τουαλέτες ή φοβούνται ή ντρέπονται. Ενθαρρύνετε το παιδί να επισκέπτεται την τουαλέτα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα προκειμένου να ρυθμιστεί το έντερό του, χωρίς όμως να το πιέζετε.

Προσοχή: Τα υπόθετα γλυκερίνης πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Μαλακτικά κοπράνων ή και διεγερτικά κινητικότητας του εντέρου μπορεί να συστηθούν από τον παιδίατρο ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση του παιδιού.

Αν το παιδί υποφέρει από δυσκοιλιότητα, ακόμη κι αν του χορηγήσετε κάποιο υπόθετο γλυκερίνης ως τελευταία λύση και δεν αντιμετωπιστεί, απευθυνθείτε σε έναν παιδογαστρεντερολόγο.