ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Η νηστεία παχαίνει! 6 τρόποι για να μην πάρετε κιλ

Η νηστεία παχαίνει! 6 τρόποι για να μην πάρετε κιλά!

Εάν και εσάς η νηστεία σας παχαίνει αυτοί οι 6 τρόποι θα σας βοηθήσουν να μην πάρετε κιλά!

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας χάνουν βάρος, όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Γιατί η νηστεία παχαίνει; Επειδή απουσιάζουν οι πρωτείνες, οι οποίες δημιουργούν κορεσμό για περισσότερη ώρα. Έτσι καταλήγουμε να πεινάμε περισσότερο με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα θερμιδοφόρα.

Τα υπέρ και τα κατά της νηστείας

Η νηστεία μειώνει τις τιμές της χοληστερίνης, του ουρικού οξέος και των τριγλυκεριδίων μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωμάτωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής προσβολής και υπέρτασης.

Η νηστεία βοηθά επίσης στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση ενώ μειώνει και το οξειδωτικό στρες.

Από την άλλη πλευρά το νηστίσιμο διαιτολόγιο αδυνατεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό, κυρίως λόγω της βιοδιαθεσιμότητάς του από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε σίδηρο, αφού ο ζωικός-αιμικός σίδηρος έχει μεγαλύτερη απορροφησιμότητα έναντι του φυτικού.

6 τρόποι για να μην πάρετε κιλά!

1 Επιλέγετε φυτικές πρωτείνες

Όταν κάνετε νηστεία χρειάζεστε πρωτείνες για να μην έχετε αυξομειώσεις στο σάκχαρό σας και να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Οι ξηροί καρποί, το ρύζι, τα μανιτάρια, το σουσάμι και τα προϊόντα του μπορούν σας βοηθήσουν να παραμείνετε χορτάτοι.

2 Μην ξεχνάτε τα όσπρια

Προσθέστε στο διαιτολόγιο περισσότερα όσπρια για περισσότερες φυτικές ίνες. Κάντε έξυπνους συνδυασμούς όπως όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, ρεβιθόρυζο), λαχανικά ή ζυμαρικά με θαλασσινά όπως χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό και σουπιές με σπανάκι.

3 Αποφεύγετε τα τηγανητά

Στη νηστεία αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι η πιο επικίνδυνη διατροφική παγίδα επειδή οι τροφές αυτές απορροφούν μεγάλες ποσότητες λαδιού. Επιπλέον, κατά το τηγάνισμα τα λίπη μετατρέπονται σε trans, ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς.

4 Μην το παρακάνετε με τα φρούτα

Οι χυμοί των φρέσκων φρούτων δίνουν περισσότερες θερμίδες από ένα ολόκληρο φρούτο και επίσης δεν σας χορταίνουν. Μην ξεχνάτε πως και τα φρούτα παχαίνουν! Δικαιούστε μέχρι 3 μερίδες φρούτων την ημέρα όπου μία μερίδα φρούτου ισούται με μισή μπανάνα, 1 μήλο, πορτοκάλι, 2 ακτινίδια, 12 κεράσια, 8 φράουλες.

5 Δείξτε εγκράτεια με το ψωμί

Μία φέτα ψωμιού, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, είναι αρκετή για να συνοδεύσει ένα κυρίως γεύμα. Ωστόσο τα περισσότερα από τα φαγητά της νηστείας (όσπρια, δημητριακά, πατάτες) είναι πλούσια σε άμυλο και δεν χρειάζονται ψωμί. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι κατά την περίοδο της νηστείας τα περισσότερα φαγητά είναι μαγειρευτά, που σημαίνει ότι έχουν αρκετό λάδι. Προσέξτε την ποσότητα λαδιού και μην κάνετε το λάθος να βουτάτε το ψωμί στο λάδι, αφού θα σας προσθέσει πάρα πολλές θερμίδες!

6 Με μέτρο ο χαλβάς και οι ξηροί καρποί

Αφαιρώντας τα ψάρια στη νηστεία, περιορίζεται η κατανάλωση καλών λιπαρών, τα οποία μπορείτε να τα πάρετε από το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς και με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσετε τις καύσεις σας. Οι ξηροί καρποί περιέχουν βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που δίνουν ενέργεια αλλά και θερμίδες (μία μερίδα ξηρών καρπών είναι 12 ανάλατα αμύγδαλα ή 10 καρύδια). Εντάξτε τους στο διαιτολόγιό σας ρίχνοντάς τους μέσα στη σαλάτα σας και καταναλώνετε μικρές ποσότητες σε χαλβά, γιατί παχαίνει κι αυτός.

 

Γενικά να θυμάστε:

Η νηστεία μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, αλλά χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση τροφών για να μην παχύνετε αλλά και στην πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Β12.

Το Box Pharmacy σας προτείνει