ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Γιατί μυρίζει άσχημα το στοματάκι του παιδιού μου;

Γιατί μυρίζει άσχημα το στοματάκι του παιδιού μου;

Η κακοσμία στόματος δεν αφορά μόνο τους ενήλικες. Υπάρχουν και παιδιά που μυρίζει άσχημα το στοματάκι τους. Ο αναπτυξιολόγος Ανδρέας-Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, παιδίατρος της Α΄Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», μας εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Γιατί μυρίζει άσχημα το στοματάκι του παιδιού μου;

Η βασική αιτία που προκαλεί κακοσμία στόματος στα παιδιά είναι τα μικρόβια που αναπτύσσονται στο στόμα και παράγουν δύσοσμες θειούχες πτητικές ενώσεις, οι οποίες ευθύνονται για την άσχημη μυρωδιά. Tα μικρόβια αυτά αναπτύσσονται λόγω:

  • Κακής στοματικής υγιεινής.
  • Οξείας στοματίδιδας που προκαλείται από κάποιες ιώσεις όπως οι ερπητικοί ιοί.
  • Τερηδόνας.
  • Αναπνοής από τη μύτη. Τα παιδιά αναπνέουν από το στόμα και όχι από τη μύτη με αποτέλεσμα να δημιουργείται ξηροστομία. Επίσης τα παιδιά που έχουν κρεατάκια, αλλεργική ρινίτιδα και ιγμορίτιδα αναγκάζονται να αναπνέουν από τη μύτη, επειδή οι βλέννες και το πύον συσσωρεύονται στη ρινική κοιλότητα δημιουργώντας πηγές μικροβίων, ή τα παιδιά που πιπιλούν το χέρι κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Αμυγδαλίτιδας. Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή του μηχανισμού φυσικής άμυνας στα μικρόβια. Όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν, προκαλείται η οξεία αμυγδαλίτιδα, με αποτέλεσμα να μολύνονται από κάποιο από τα εκατοντάδες είδη μικροβίων που υπάρχουν στο ανθρώπινο στόμα, και να δημιουργείται πύον και κακοσμία.
  • Πεπτικού. Η κακή αναπνοή μπορεί να προέρχεται από το στομάχι και την παλλινδρόμηση που πολύ συχνά εμφανίζουν τα παιδιά.
  • Κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Ξένου σώματος στη μύτη. Αν οι γονείς δεν το αντιληφθούν και το ξένο σώμα μείνει αρκετές μέρες στη μύτη, προκαλείται μόλυνση και έντονη μυρωδιά.
  • Αμυγδαλολιθίασης (πέτρες στις αμυγδαλές). Στις αμυγδαλές παγιδεύονται μικρόβια και άλλα υλικά, όπως νεκρά κύτταρα, βλέννα και τροφές. Τα πιο πάνω υπολείμματα εγκλωβίζονται στην αμυγδαλή και σκληραίνουν δημιουργώντας πέτρες στις αμυγδαλές. Επιπλέον, οι πέτρες στις αμυγδαλές σχηματίζονται λόγω επαναλαμβανόμενων αμυγδαλίτιδων.
  • Οι πιο σπάνιες αιτίες οφείλονται σε: παιδικός διαβήτη (διαβήτης τύπου 1), ουρολοιμώξεις, ηπατική ανεπάρκεια, φαινυλκαιτονουρία, σπάνια μεταβολικά νοσήματα  κ.ά.

 

8 προληπτικά tips για την κακοσμία του στόματος στα παιδιά

Αναζητήστε την αιτία που προκαλεί άσχημη μυρωδιά στο στοματάκι του παιδιού σας και πράξτε ανάλογα. Εάν αποκλειστούν τα οδοντιατρικά αίτια, ο παιδίατρος ή άλλοι ειδικοί ιατροί όπως ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος κ.ά. είναι υπεύθυνοι να διερευνήσουν και να αντιμετωπίσουν την κακοσμία με την κατάλληλη φαρμακευτική ή και χειρουργική αγωγή (π.χ. αφαίρεση ξένου σώματος). Αυτά τα 8 προληπτικά tips που σας δίνουμε θα σας βοηθήσουν να απαλλαγεί το παιδί από την κακοσμία:

1 Διδάξτε στο παιδί πώς να πλένει τα δόντια του και ορίστε τον κανόνα να πλένει τα δόντια του πρωί και βράδυ. Βοηθήστε στη φυσική πρόληψη της τερηδόνας για τα πρώτα δόντια με καλέντουλα όπως η Οδοντόκρεμα με Καλέντουλα για Παιδιά Κατά της Τερηδόνας της Weleda, η οποία δρα καταπραϋντικά στα ευαίσθητα πρώτα δοντάκια που χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα. Για την παρασκευή των προϊόντων Weleda για στοματική υγιεινή και περιποίηση των δοντιών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά αγνά φυσικά συστατικά: τα ορυκτά καθαριστικά προσφέρουν έναν απαλό καθαρισμό σε βάθος ενώ τα αιθέρια έλαια χαρίζουν φρεσκάδα που διαρκεί, δεν περιέχουν αφρίζοντα τασιενεργά, συνθετικά αρώματα και χρώματα, συντηρητικά καθώς και ζάχαρη ή υποκατάστατα ζάχαρης. Έτσι διατηρείται η ισορροπία στη στοματική χλωρίδα, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ευεξία χωρίς περιορισμούς. Εάν το παιδί έχει συμπληρώσει τα 3 έτη δοκιμάστε την επαναφορτιζόμενη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Oral-B Vitality Precision Clean Kids. Αφαιρεί έως και 2 φορές περισσότερη πλάκα έναντι σε μια συνηθισμένη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα. Χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία καθαρισμού περιβάλλοντας κάθε δόντι και αφαιρώντας την πλάκα για υγιή ούλα με αίσθηση καθαριότητας.

       

2 Μάθετε στο παιδί να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα.

3 Δίνετε στο παιδί να πίνει άφθονα υγρά. Αποφεύγετε ωστόσο τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, γιατί η ζάχαρη συμβάλλει στην ανάπτυξη των μικροβίων.

4 Ενθαρρύνετε το παιδί να πλένει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα. Χρησιμοποιήστε την Οδοντόκρεμα ολικής προστασίας με μοναδική φρεσκάδα από δυόσμο και limes (πράσινα λεμόνια) της Korres, η οποία είναι συμβατή με ομοιοπαθητική. Βελτιώνει την οξυγόνωση των ούλων και τα περιποιείται αποκαθιστώντας έτσι προβλήματα αιμορραγίας και ευαισθησίας. Το Lime (πράσινο λεμόνι), σε συνδυασμό με εξειδικευμένους αντιβακτηριδιακούς παράγοντες, εμποδίζει αποτελεσματικά το σχηματισμό πέτρας και τερηδόνας και αδρανοποιεί τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία, εξασφαλίζοντας έτσι καθαρή και δροσερή αναπνοή που διαρκεί.

5 Αν το παιδί έχει οξεία ρινίτιδα και ρινική απόφραξη τότε ξεπλένετε τη μύτη τακτικά με φυσιολογικό ορό έτσι ώστε να παραμείνει ανοικτή.

6 Δίνετε στο παιδί ένα καλό πρωινό, το οποίο προάγει την παραγωγή σάλιου και ενυδατώνει τη στοματική κοιλότητα. Το σάλιο περιέχει το ένζυμο αμυλάση με το οποίο βοηθάει στην αίσθηση της γεύσης, στη μάσηση και κατάποση των τροφών καθώς και στην καλή στοματική υγιεινή.

7 Φροντίστε να ολοκληρώνει το γεύμα τους με ένα τραγανό φρούτο, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων της τροφής.

8 Πηγαίνετε στον οδοντίατρο για έλεγχο και εκαθαρισμό τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή όποτε κρίνει απαραίτητο ο οδοντίατρος σας.

Το Box Pharmacy σας προτείνει