ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }}
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Βρογχιολίτιδα: Όλες οι συμβουλές από τον παιδίατρο

Βρογχιολίτιδα: Όλες οι συμβουλές από τον παιδίατρο για την αντιμετώπισή της

Το μωράκι σας έχει συνάχι και βήχει έντονα; Πιθανότατα να πάσχει από την πιο συχνή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, τη βρογχιολίτιδα. Ρωτήσαμε τον παιδίατρο, συνεργάτη της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Ανδρέα Κωνσταντίνο Πετρόπουλο και μας απαντήσε πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και πώς να την προλάβουμε.

Τι είναι η βρογχιολίτιδα;

“Η βρογχιολίτιδα είναι λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού που αφορά παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και συνήθως οφείλεται στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό” μας εξηγεί ο παιδίατρος Ανδρέας Κωνσταντίνος Πετρόπουλος. “Εξάρσεις αυτού του ιού παρατηρούνται από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο. Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν τη λοίμωξη είναι ο ιός της παραγρίππης, της γρίππης καθώς και διάφοροι αδενοϊοί. Η λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή στα βρογχιόλια (μικροί αεραγωγοί), γεγονός που εμποδίζει τον αέρα να φτάσει στις κυψελίδες όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες.”

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

“Η βρογχιολίτιδα εμφανίζεται συνήθως 1-3 ημέρες μετά το κοινό κρυολόγημα με ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και καταρροή, ξερό  βήχα, πυρετό (όχι πάντα υψηλός) και απροθυμία του μωρού να φάει. Εάν η λοίμωξη προσβάλει το κατώτερο αναπνευστικό τότε παρατηρείται γρήγορη αναπνοή (60-80 αναπνοές το λεπτό), βαριά ανάσα, κοπιαστική αναπνοή, συρίττουσα αναπνοή, επίμονος βήχας που μπορεί να διαρκέσει για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο. Η σίτιση γίνεται με δυσκολία λόγω της ρινικής συμφόρησης και της δυσκολίας στην αναπνοή κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του βρέφους. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί άπνοια (διακοπή της αναπνοής για περισσότερο από 15-20 δευτερόλεπτα), κυρίως σε πρόωρα μωρά και σε όσα είναι μικρότερα των 2 μηνών.”

Χρειάζεται απαραίτητα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο;

“Περίπου το 3% των μωρών που διαγιγνώσκονται με βρογχιολίτιδα θα χρειαστούν νοσηλεία. Στα περισσότερα παιδιά γίνεται παρακολούθηση και χορηγείται οξυγόνο και ενδοφλέβια ενυδάτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μωρό που έχει ήπια βρογχιολίτιδα μπορείτε να το φροντίσετε μόνοι σας στο σπίτι. Θα αναρρώσει μέσα σε λίγες μέρες, εφόσον ακολουθήσετε τις οδηγίες και τις συμβουλές του παιδιάτρου (η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη μόνο εάν η αναπνοή ή η διατροφή του χρειάζεται να υποστηριχτεί με τεχνητά μέσα). ”

Ποια είναι η θεραπεία της βρογχιολίτιδας;

Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος “η θεραπεία είναι συνήθως συμπτωματική. Εάν το μωρό δε χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο τότε η θεραπεία περιλαμβάνει παρακολούθηση, καλή ενυδάτωση και καθαρισμό της μύτης για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας.”

Θα πρέπει το μωρό να πάρει αντιβίωση ή αντιβηχικά;

Όχι, λέει ο παιδίατρος Ανδρέας Κωνσταντίνος Πετρόπουλος. “Τα αντιβιοτικά δεν χρειάζονται στη θεραπεία της βρογχιολίτιδας γιατί συνήθως αυτή προκαλείται από ιούς. Το ίδιο ισχύει και για τα αντιβηχικά. Ο βήχας είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού που βοηθά στο να καθαρίζουν οι πνεύμονες και συνήθως δε χρειάζεται αντιμετώπιση. Καθώς υποχωρεί η λοίμωξη των πνευμόνων ο βήχας βελτιώνεται.”

Πώς να προλάβουμε τη βρογχιολίτιδα;

Επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη γι’ αυτό:

Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, πριν πιάσετε το μωρό.

Χρησιμοποιείτε αντισηπτικά μαντηλάκια όπως τα Reval Hand Towels -

που αποτελούν μία καλή εναλλακτική λύση καθαρισμού των χεριών όταν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό.

Εάν άλλοι ενήλικες ή παιδιά έχουν συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού προσπαθήστε να αποφεύγετε την επαφή του μωρού μαζί τους.

Παρατείνετε το θηλασμό. Τα μωρά που θηλάζουν για περισσότερους από τρεις μήνες προσβάλλονται σπανιότερα από τον ιό σύμφωνα με έρευνες, ίσως επειδή το μητρικό γάλα περιέχει προστατευτικά στοιχεία.

Αποφεύγετε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι γιατί αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικής νόσου.

Το Box Pharmacy σας προτείνει