ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Βιταμίνη C δεν έχουν μόνο τα πορτοκάλια!

Βιταμίνη C δεν έχουν μόνο τα πορτοκάλια!

Ίσως τα βρίσκετε πολύ ξινά. Ίσως δεν είναι η εποχή τους. Ή ίσως δεν σας αρέσουν τα πορτοκάλια. Ποια τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C και τα πορτοκάλια είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν θέλουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Αλλά εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή είναι απίθανο να πάθετε… σκορβούτο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πάρετε αρκετή αυτή τη βιταμίνη από διατροφή σας αλλά βιταμίνη C δεν έχουν μόνον τα πορτοκάλια. Εδώ ισχύει το «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», δηλαδή υπάρχουν 20 τουλάχιστον τροφές με την εν λόγω βιταμίνη. Μάθετε ποιες είναι.

Τι είναι η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C είναι ένα υδατοδιαλυτό βασικό θρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε διάφορες τροφές, προστίθεται για να ενισχύσει άλλες τροφές ενώ θα τη βρείτε και σε μορφή συμπληρώματος. Η βιταμίνη C είναι επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ.

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης C;

Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τη βιταμίνη C για διάφορες λειτουργίες.

  • Για σωστή ανοσοποιητική λειτουργία: Η βιταμίνη C είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό και την ανοσοποιητική λειτουργία. Ωστόσο, το να καταναλώνετε πορτοκάλια ή τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C δεν θα εμποδίσει το να αρρωστήσετε ή να κολλήσετε κάποια ίωση.
  • Για υγιές δέρμα και συνδετικό ιστό: Η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα είναι το κολλαγόνο. Η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο υπάρχει στους τένοντες, τους συνδέσμους, το δέρμα, τον κερατοειδή, τα οστά, τους χόνδρους, τα αιμοφόρα αγγεία και την οδοντίνη. Βοηθά επίσης στην επούλωση των πληγών.
  • Για ενίσχυση του σιδήρου: Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου, τη μορφή που βρίσκεται στις φυτικές τροφές. Όταν καταναλώνετε φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως φασόλια και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, είναι καλή ιδέα να τα συνδυάζετε ταυτόχρονα με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C για να αυξήσετε την απορρόφηση του μη σιδήρου.
  • Για μείωση της βλάβης των κυττάρων: Μαζί με τη βιταμίνη Ε και το β-καροτένιο, η βιταμίνη C είναι ένα βασικό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και τις βλάβες που προκαλούν. 

Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C

Ενώ τα πορτοκάλια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα πορτοκάλι περιέχει 83 mg, υπάρχουν αρκετές τροφές με βιταμίνη C. Δείτε ποιες και προσθέστε τες στη διατροφή σας.

1 Κόκκινες πιπεριές

Μία μεγάλη, γλυκιά κόκκινη πιπεριά περιέχει 209 mg βιταμίνης C. Προσθέστε τη στις σαλάτες, σε smoothies και ψήστε τες. 

2 Κίτρινες πιπεριές

Μία μεγάλη κίτρινη πιπεριά έχει 341 mg βιταμίνης C. Μπορείτε να τις φάτε ωμές με χούμους ή σε σάντουιτς.

3 Φράουλες

Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει περίπου 85 mg βιταμίνης C. Προσθέστε φράουλες σε smoothies.

4 Μπρόκολο

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο περιέχει περίπου 81 mg βιταμίνης C, έχει λίγες θερμίδες και περιέχει μερικά γραμμάρια πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Μπορείτε να το βράσετε ελάχιστα για σαλάτα ή να το σοτάρετε και να το χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό με σκόρδο και λεμόνι.

5 Τοματοχυμός

Ένα μεγάλο ποτήρι χυμού ντομάτας περιέχει περίπου 128 mg βιταμίνης C. Γι 'αυτό πιείτε το με το πρωινό ή συνδυάστε το με ένα απογευματινό σνακ.

6 Ακτινίδιο

Αυτό το τροπικό φρούτο, επίσης γνωστό ως κινέζικο φραγκοστάφυλο, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε σχέση με το μέγεθός του: μόνο ένα ακτινίδιο περιέχει 64 mg.

7 Μανταρίνι

Ένα μανταρίνι περιέχει περίπου 36 mg βιταμίνης C. Είναι υπέροχο ως σνακ επειδή το ξεφλούδισμα τους θέλει λίγο χρόνο και επιβραδύνει την πείνα σας.

8 Λαχανάκια Βρυξελλών

Μπορείτε να πάρετε περίπου 48 mg C από μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια. Απολαύστε όλα το φθινόπωρο και το χειμώνα ως σαλάτα ή συνοδευτικό.

9 Kale

Τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά όπως το kale (λαχανίδα) είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Δύο φλιτζάνια ωμό kale περιέχουν περίπου 40 mg. 

10 Γκρέιπφρουτ

Πιείτε  μισό στυμμένο γκρέιπφρουτ στο πρωινό σας για να πάρετε 38 mg βιταμίνης C.

11 Κουνουπίδι

Φάτε μισό φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι με χούμους ή σαλάτα για να πάρετε 26 mg βιταμίνης C.

12 Σπανάκι

Ξεκινήστε με δύο φλιτζάνια ωμό σπανάκι για σαλάτα και θα πάρετε περίπου 17 mg βιταμίνης C.

13 Πατάτες

Μια μέτρια ψητή πατάτα έχει περίπου 42 mg βιταμίνης C.

14 Λεμόνι

Το λεμόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καθώς ανά 100 γραμμάρια προσφέρει 56mg βιταμίνης C, καλύπτοντας περίπου το 70% των ημερήσιων αναγκών των γυναικών και σχεδόν το 60% των ανδρών.

15 Θυμάρι

Από όλα τα βότανα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, το φρέσκο θυμάρι έχει από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C. Ένα κουταλάκι του γλυκού παρέχει 1,6mg βιταμίνης C.

16 Μαϊντανός

Ο μαϊντανός δεν είναι μόνο για γαρνιτούρα στα φαγητά αλλά είναι πλούσιος και σε βιταμίνη C. Μόνο δύο κουταλιές της σούπας (περίπου 8 γραμμάρια) φρέσκου μαϊντανού περιέχουν 10mg βιταμίνη C.

17 Mαύρη σταφίδα

Η μαύρη σταφίδα έχει περίπου 180mg βιταμίνη C ανά μερίδα, καθώς και άφθονο κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη Β5 και φυτοχημικά.

18 Αβοκάντο

Ένα μέτριο αβοκάντο δίνει 10 mg βιταμίνης C. Αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για το συκώτι καθώς βοηθά το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, η οποία φιλτράρει τις βλαβερές ουσίες και προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από πιθανές βλάβες.

19  Ανανάς

Τα 100 γραμμάρια ανανά περιέχουν 47,8 mg βιταμίνης C. Ο ανανάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα συνταγών και σε μαρινάδες αφού μπορεί να μαλακώσει το κρέας

20 Μάνγκο

To μάνγκο δίνει 36,4 mg βιταμίνης C. Κάποιες ποικιλίες λένε ότι έχουν γεύση μέντας, λεμονιού, μπανάνας ή ανανά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τη δική τους ξεχωριστή γεύση που δεν έχει σχέση με κανένα άλλο φρούτο.

Πόση βιταμίνη C χρειάζεστε;

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C είναι τα 90 mg / ημέρα για τους άνδρες και τα 75 mg / ημέρα για τις γυναίκες, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιοξειδωτική προστασία και το ανοσοποιητικό. 

Το Box Pharmacy σας προτείνει