Η βιταμίνη C και τα πορτοκάλια είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν θέλουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Αλλά εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή είναι απίθανο να πάθετε… σκορβούτο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πάρετε αρκετή αυτή τη βιταμίνη από διατροφή σας αλλά βιταμίνη C δεν έχουν μόνον τα πορτοκάλια. Εδώ ισχύει το «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», δηλαδή υπάρχουν 20 τουλάχιστον τροφές με την εν λόγω βιταμίνη. Μάθετε ποιες είναι.
Η βιταμίνη C είναι ένα υδατοδιαλυτό βασικό θρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε διάφορες τροφές, προστίθεται για να ενισχύσει άλλες τροφές ενώ θα τη βρείτε και σε μορφή συμπληρώματος. Η βιταμίνη C είναι επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ.
Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τη βιταμίνη C για διάφορες λειτουργίες.
Ενώ τα πορτοκάλια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα πορτοκάλι περιέχει 83 mg, υπάρχουν αρκετές τροφές με βιταμίνη C. Δείτε ποιες και προσθέστε τες στη διατροφή σας.
Μία μεγάλη, γλυκιά κόκκινη πιπεριά περιέχει 209 mg βιταμίνης C. Προσθέστε τη στις σαλάτες, σε smoothies και ψήστε τες.
Μία μεγάλη κίτρινη πιπεριά έχει 341 mg βιταμίνης C. Μπορείτε να τις φάτε ωμές με χούμους ή σε σάντουιτς.
Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει περίπου 85 mg βιταμίνης C. Προσθέστε φράουλες σε smoothies.
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο περιέχει περίπου 81 mg βιταμίνης C, έχει λίγες θερμίδες και περιέχει μερικά γραμμάρια πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Μπορείτε να το βράσετε ελάχιστα για σαλάτα ή να το σοτάρετε και να το χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό με σκόρδο και λεμόνι.
Ένα μεγάλο ποτήρι χυμού ντομάτας περιέχει περίπου 128 mg βιταμίνης C. Γι 'αυτό πιείτε το με το πρωινό ή συνδυάστε το με ένα απογευματινό σνακ.
Αυτό το τροπικό φρούτο, επίσης γνωστό ως κινέζικο φραγκοστάφυλο, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε σχέση με το μέγεθός του: μόνο ένα ακτινίδιο περιέχει 64 mg.
Ένα μανταρίνι περιέχει περίπου 36 mg βιταμίνης C. Είναι υπέροχο ως σνακ επειδή το ξεφλούδισμα τους θέλει λίγο χρόνο και επιβραδύνει την πείνα σας.
Μπορείτε να πάρετε περίπου 48 mg C από μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια. Απολαύστε όλα το φθινόπωρο και το χειμώνα ως σαλάτα ή συνοδευτικό.
Τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά όπως το kale (λαχανίδα) είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Δύο φλιτζάνια ωμό kale περιέχουν περίπου 40 mg.
Πιείτε μισό στυμμένο γκρέιπφρουτ στο πρωινό σας για να πάρετε 38 mg βιταμίνης C.
Φάτε μισό φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι με χούμους ή σαλάτα για να πάρετε 26 mg βιταμίνης C.
Ξεκινήστε με δύο φλιτζάνια ωμό σπανάκι για σαλάτα και θα πάρετε περίπου 17 mg βιταμίνης C.
Μια μέτρια ψητή πατάτα έχει περίπου 42 mg βιταμίνης C.
Το λεμόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καθώς ανά 100 γραμμάρια προσφέρει 56mg βιταμίνης C, καλύπτοντας περίπου το 70% των ημερήσιων αναγκών των γυναικών και σχεδόν το 60% των ανδρών.
Από όλα τα βότανα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, το φρέσκο θυμάρι έχει από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C. Ένα κουταλάκι του γλυκού παρέχει 1,6mg βιταμίνης C.
Ο μαϊντανός δεν είναι μόνο για γαρνιτούρα στα φαγητά αλλά είναι πλούσιος και σε βιταμίνη C. Μόνο δύο κουταλιές της σούπας (περίπου 8 γραμμάρια) φρέσκου μαϊντανού περιέχουν 10mg βιταμίνη C.
Η μαύρη σταφίδα έχει περίπου 180mg βιταμίνη C ανά μερίδα, καθώς και άφθονο κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη Β5 και φυτοχημικά.
Ένα μέτριο αβοκάντο δίνει 10 mg βιταμίνης C. Αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για το συκώτι καθώς βοηθά το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, η οποία φιλτράρει τις βλαβερές ουσίες και προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από πιθανές βλάβες.
Τα 100 γραμμάρια ανανά περιέχουν 47,8 mg βιταμίνης C. Ο ανανάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα συνταγών και σε μαρινάδες αφού μπορεί να μαλακώσει το κρέας
To μάνγκο δίνει 36,4 mg βιταμίνης C. Κάποιες ποικιλίες λένε ότι έχουν γεύση μέντας, λεμονιού, μπανάνας ή ανανά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τη δική τους ξεχωριστή γεύση που δεν έχει σχέση με κανένα άλλο φρούτο.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C είναι τα 90 mg / ημέρα για τους άνδρες και τα 75 mg / ημέρα για τις γυναίκες, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιοξειδωτική προστασία και το ανοσοποιητικό.