ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Αντιμετωπίστε το φούσκωμα στην κοιλιά 

Αντιμετωπίστε το φούσκωμα στην κοιλιά 

Έρευνες δείχνουν ότι το 10-25% των ανθρώπων που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αντιμετωπίζουν καθημερινά φούσκωμα στην κοιλιά.  Ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου μας εξηγεί πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές. 

Γιατί εμφανίζεται φούσκωμα στην κοιλιά;

Το κοιλιακό φούσκωμα χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα πίεσης στην συγκεκριμένη περιοχή. Συχνά σχετίζεται με τη δυσπεψία και την κατακράτηση υγρών. Αν και ξεχωριστά θέματα, συχνά συνυπάρχουν με το φούσκωμα. Βασικά αίτια του φουσκώματος είναι η εντερική δυσβίωση, η αργή πέψη, η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, οι τροφικές δυσανεξίες και η ψυχολογική πίεση. Συνήθως εμφανίζεται μετά τη λήψη κάποιου γεύματος και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το τέλος της ημέρας. 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί μία από τις πιο εξατομικευμένες διαδικασίες. Δεν υπάρχει μία θεραπεία για όλους. Ο τρόπος παρέμβασης προκύπτει μετά την αξιολόγηση του τρόπου σίτισης, τρόπου ζωής και των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος. Στο πλαίσιο της διατροφικής θεραπείας, μπορεί να χρησιμοποιούνται μία ή και περισσότερες πρακτικές από αυτές που αναφέρονται στην συνέχεια. 

Χρησιμοποιήστε προβιοτικά

Υπάρχουν σε συγκεκριμένα τρόφιμα και προβιοτικά συμπληρώματα. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η χρήση τους μπορεί να μειώσει το αίσθημα του φουσκώματος και τον κοιλιακό πόνο. Φυσικά υπάρχουν πολλά διαφορετικά γένη βακτηρίων. Εκείνα που χρησιμοποιούνται κυρίως σε μελέτες είναι γαλακτοβάκιλλοι και μπιφιδοβακτήρια. Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά βακτήρια είναι το κεφίρ και το αριάνι. 

Ο ρόλος των πεπτικών ενζύμων

Τα ένζυμα παράγονται από διαφορετικά όργανα και εξυπηρετούν την διάσπαση των τροφών σε μικρότερα μέρη. Ορισμένοι άνθρωποι υστερούν στην παραγωγή ενζύμων απαραίτητων για την διάσπαση των υδατανθράκων. Η συμπληρωματική τους χρήση, παράλληλα με τα γεύματα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική. 

  • Γαλακτοσιδάση: βοηθά την διάσπαση των ολιγοσακχαριτών και έτσι συμβάλει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος. 
  • Λακτάση: βοηθά στην διάσπαση της λακτόζης. Χρησιμοποιείται πριν την κατανάλωση γαλακτοκομικών και εξυπηρετεί στην αποφυγή του φουσκώματος και άλλων συμπτωμάτων. 
  • Σε ορισμένες παθολογικές περιπτώσεις όπου υπάρχει έκπτωση στην λειτουργία του παγκρέατος ή του ήπατος, η χρήση πεπτικών ενζύμων μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και την τελικά την βελτιωμένη θρέψη του ασθενούς. 

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα βασικό αίτιο για την πρόκληση του φουσκώματος. Η συνεχής ύπαρξη σκληρού υπολείμματος στον εντερικό αυλό, προκαλεί διάταση και μειώνει τον ρυθμό κίνησης των τροφών. Συστήνεται λοιπόν:

  • Η τακτική και επαρκής κατανάλωση υγρών
  • Η τακτική και ήπια άσκηση
  • Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες αλλά φτωχών σε ολιγοσακχαρίτες

Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που γνωρίζετε ότι μπορεί αν προκαλέσουν αυξημένη πίεση στον πεπτικό σωλήνα

Ορισμένες τροφές είναι υπεύθυνες για την αύξηση της πίεσης, όπως τα αεριούχα ποτά και αναψυκτικά, η τσίχλα και οι καραμέλες (λόγω της αυξημένης κατάποσης αέρα). Φυσικά, για όσους παρουσιάζουν ευαισθησία, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και όλες οι τροφές που περιέχουν ολιγοσακχαρίτες ή/και γλυκαντικά. 

Προσαρμόστε τον όγκο και την ώρα των γευμάτων

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αλλά και η κατανάλωση γευμάτων σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον, εντείνει το αίσθημα του φουσκώματος. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα και σε ευχάριστο ή ήρεμο περιβάλλον. 

Κάντε άσκηση χαμηλής έντασης

Η ήπια άσκηση συμβάλλει στην ταχύτερη διέλευση των αερίων από των εντερικό αυλό. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη του φουσκώματος ή τουλάχιστον της διάρκειας του. Σε έρευνα που έγινε με χορήγηση αερίου στο πεπτικό σύστημα, άτομα που ασκήθηκαν στην συνέχεια, κράτησαν μόλις το 24% ενώ οι υπόλοιπο το 45%. 

Χρησιμοποιήστε πρακτικές χαλάρωσης

Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, ένας περίπατος, μία χαλαρή συζήτηση ή έστω και μερικές ευχάριστες σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν την αλλαγή. Μελέτη που αξιολόγησε τα αποτελέσματα 15 λεπτών διαλογισμού καθημερινά για 1 έτος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου και του φουσκώματος. 

 

 

Το Box Pharmacy σας προτείνει
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
681 πόντους
25,50€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
269 πόντους
14,95€ Τιμή καταλόγου
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
193 πόντους
9,20€ Τιμή καταλόγου