ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Ανδρικός Καρκίνος του Μαστού

Ανδρικός Καρκίνος του Μαστού

Τι προκαλεί καρκίνο του μαστού στους άντρες;  Η προληπτική κίνηση που προτείνει η ειδικός

Αν και ο καρκίνος του μαστού θεωρείται γυναικεία ασθένεια ωστόσο ακόμη και οι άντρες πάσχουν. Μάθετε τί προκαλεί καρκίνο του μαστού στους άντρες και ποια είναι η προληπτική κίνηση που μπορεί να σας σώσει. 

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί καρκίνο του μαστού στον άνδρα και οι αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στους άνδρες δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο αντρικός καρκίνος του μαστού εμφανίζεται όταν ορισμένα κύτταρα του μαστού διαιρούνται πιο γρήγορα από τα υγιή κύτταρα. Τα συσσωρευμένα κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί (να μετασταθεί) στον κοντινό ιστό, στους λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος. Ο αντρικός καρκίνος του μαστού είναι συνηθέστερος στους ηλικιωμένους άνδρες, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του αντρικού καρκίνου του μαστού είναι:

  • Μικρά εξογκώματα στην περιοχή του στήθους
  • Μεγέθυνση του ενός στήθους
  • Πόνος στις θηλές
  • Έκκριση υγρού από τις θηλές
  • Πληγές πάνω ή γύρω από τις θηλές
  • Διευρυμένοι λεμφαδένες κάτω από τις μασχάλες

Όταν ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται στους άνδρες

Τα είδη καρκίνου του μαστού που διαγιγνώσκονται στους άνδρες είναι κυρίως:

Πορογενές καρκίνωμα: Όταν ο ανδρικός καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται συνήθως στους αγωγούς του γάλακτος.

Λοβιώδες καρκίνωμα: Όταν αναπτύσσεται στους αδένες που παράγουν γάλα, και ονομάζεται.

Μερικοί άνδρες κληρονομούν μη φυσιολογικά (μεταλλαγμένα) γονίδια από τους γονείς τους που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μεταλλάξεις σε ένα από τα πολλά γονίδια, ειδικά στο γονίδιο BRCA2, ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Τι προκαλεί καρκίνο του μαστού στους άντρες; 

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αντρικού καρκίνου του μαστού είναι:

Η ηλικία. Ο κίνδυνος αντρικού καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 68 και 71 ετών.

Η έκθεση σε οιστρογόνα. Εάν παίρνετε φάρμακα που σχετίζονται με οιστρογόνα, όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται ως μέρος της διαδικασίας αλλαγής φύλου ή για ορμονική θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού.

Η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία σε μικρή ηλικία.

Το οικογενειακό ιστορικό. Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειάς σας με καρκίνο του μαστού, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε τη νόσο.

Το σύνδρομο Klinefelter. Αυτό το γενετικό σύνδρομο συμβαίνει όταν ένα αγόρι γεννιέται με περισσότερα από ένα αντίγραφα του χρωμοσώματος Χ. Το σύνδρομο Klinefelter προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη των όρχεων. Ως αποτέλεσμα, οι άνδρες με αυτό το σύνδρομο παράγουν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων) και περισσότερων γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων).

Η ηπατοπάθεια. Ορισμένες καταστάσεις, όπως η κίρρωση του ήπατος, μπορούν να μειώσουν τις αντρικές ορμόνες και να αυξήσουν τις γυναικείες ορμόνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η παχυσαρκία. Τα λιπώδη κύτταρα μετατρέπουν τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα. Ένας μεγαλύτερος αριθμός λιποκυττάρων στο σώμα σας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα οιστρογόνα και υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Η ασθένεια όρχεων ή χειρουργική επέμβαση. Η φλεγμονή των όρχεων (ορχίτιδα) ή η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όρχεως (ορχεκτομή) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αρσενικού καρκίνου του μαστού.

Η προληπτική κίνηση που προτείνει η ειδικός

Παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης ανδρικού καρκίνου του μαστού είναι 1 άνδρας σε κάθε 100 γυναίκες που νοσούν, εντούτοις η πρόγνωση είναι δυσχερέστερη απ’ ότι σε μία γυναίκα, επειδή οι άνδρες μη γνωρίζοντας ότι και αυτοί μπορούν να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, καθυστερούν να επισκεφθούν ειδικό και να προβούν στις απαραίτητες διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις.

«Η αυτοεξέταση του ανδρικού μαστού, αποτελεί την πλέον εύκολη μέθοδο διάγνωσης, λόγω κατασκευής και μεγέθους. Θα πρέπει κάθε άνδρας να πραγματοποιεί συχνά αυτή την εύκολη εξέταση και να κινητοποιηθεί εάν διαπιστώσει οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό του, διότι και οι άνδρες παθαίνουν καρκίνο του μαστού», επισημαίνει η Χειρουργός Μαστού Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη, MD, PhD, FEBS, Διευθύντρια της Χειρουργικής Κλινικής Μαστού στην Ευρωκλινική Αθηνών. Η έγκαιρη διάγνωση και οι άμεσες θεραπευτικές προσεγγίσεις θα αποτελέσουν και σ’ αυτή την περίπτωση ασπίδα προστασίας και όπως εξηγεί η Χειρουργός Μαστού: «Οι άνδρες θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο σε περίπτωση που διαπιστώσουν οποιαδήποτε αλλοίωση στο μαστό τους».