ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.total_price }} Προηγούμ. τιμή
Για Δωρεάν μεταφορικά υπολείπονται ακόμα {{ order.free_shipping_remaining_cost }}
Έκπτωση Προσφοράς: {{ order.promo_discount }}
Σύνολο: {{ order.cart_cost }}
Ακράτεια από τα 30; Όλες οι λύσεις για να την περι

Ακράτεια από τα 30; Όλες οι λύσεις για να την περιορίσετε!

Ένα θέμα ταμπού που αφορά τις γυναίκες δυο φορές περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες. Πάψτε να ντρέπεστε και δείτε όλες τις λύσεις που θα σας βοηθήσουν να δώσετε λύσεις στην ακράτεια ούρων.

Η ακράτεια δεν είναι ασθένεια. Αφορά όμως μια κατάσταση που δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά, οικογενειακά, σεξουαλικά και ψυχολογικά προβλήματα. Αν βρίσκεστε αντιμέτωπη με το πρόβλημα, το μόνο βέβαιο είναι ότι νιώθετε μελαγχολία, μειωμένη αυτοεκτίμηση, αίσθημα ντροπής και τάσεις απομόνωσης. Ίσως και κατάθλιψη. Θέλετε να το αποσιωπήσετε ή να το ξεχάσετε. Ωστόσο, αν αυτό σας παρηγορεί, δεν είστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Μιλήστε για το ζήτημα που αντιμετωπίζετε και πάψτε να ντρέπεστε για κάτι που η επιστήμη μπορεί να σας προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις.

Μα, τι μου συμβαίνει;

Συνήθως η ακράτεια εκδηλώνεται με δύο τρόπους. Είτε σαν απώλεια μικρής ποσότητας ούρων με π.χ. τον βήχα, το φτάρνισμα, το γέλιο κ.λπ. (ακράτεια στην προσπάθεια), είτε σαν απώλεια από ξαφνική, επιτακτική ανάγκη για ούρηση και αδυναμία να φθάσετε στην τουαλέτα (επιτακτική ακράτεια). Παρότι οι δύο παραπάνω μορφές μπορεί να συνυπάρχουν (μικτή μορφή), είναι δυο εντελώς διαφορετικά είδη τα οποία έχουν ξεχωριστή αιτία, μορφή και κυρίως αντιμετώπιση και αγωγή.

Στην επιτακτική ακράτεια, για την οποία υπάρχουν αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία για τα αίτια της, φαίνεται -χωρίς να έχει επαρκώς τεκμηριωθεί- ότι η κληρονομικότητα και η παχυσαρκία παίζουν σημαντικό ρόλο. Όπως επίσης και σε μερικές περιπτώσεις διάφορες ασθένειες, για παράδειγμα παθήσεις της ουρήθρας, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη ή τα εγκεφαλικά επεισόδια”.

Στην ακράτεια προσπάθειας τον πλέον σημαντικό ρόλο παίζει η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Ο τραυματισμός του πυελικού εδάφους που συμβαίνει στον φυσιολογικό τοκετό (δηλαδή των μυών και των νεύρων που στηρίζουν την ουρήθρα, την κύστη και τα σπλάχνα) έχει σαν συνέπεια την «χαλάρωση» των στηριγμάτων τής ουρήθρας, η οποία είναι και η κύρια αιτία για αυτήν της μορφής ακράτεια. Έτσι είναι εξαιρετικά σπάνια σε γυναίκες που δεν γέννησαν καθόλου ή έκαναν παιδί με καισαρική τομή. Σε γενικές γραμμές παράγοντες προδιάθεσης είναι η κληρονομικότητα –έχετε αυξημένες πιθανότητες αν και η μητέρα σας έχει εμφανίσει ακράτεια- η δυσκοιλιότητα, ο λάθος τρόπος ούρησης (πολλές γυναίκες για να ουρήσουν πιέζουν την κοιλιά τους σαν να θέλουν να αφοδεύσουν), οι πολλές κολπικές γυναικολογικές επεμβάσεις (αποξέσεις), η βαριά σωματική εργασία και η παχυσαρκία.

Και τώρα γιατρέ;

Το πλέον σημαντικό στην αντιμετώπιση της ακράτειας είναι η σωστή διάγνωση. Αυτό γίνεται με τη λήψη ιστορικού και με κάποια εξειδικευμένα τεστ. Το κυριότερο από αυτά είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος, ένας ανώδυνος λειτουργικός έλεγχος της κύστης και του σφιγκτήρα. Με την συνεκτίμηση αυτού και κάποιων άλλων εξετάσεων ο γιατρός θα αποφανθεί για το είδος της ακράτειας. Μετά, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το βάρος ή παθήσεις θα σχεδιάσει τη θεραπεία. Όσο αφορά στην επιτακτική ακράτεια η αντιμετώπιση βασίζεται κυρίως σε φάρμακα και δευτερευόντως σε κάποιες ασκήσεις ή τεχνικές με μηχανήματα, ενώ η χειρουργική παρέμβαση απαιτείται πολύ σπάνια.

Για την ακράτεια προσπάθειας, η ριζική θεραπεία είναι αποκλειστικά η χειρουργική αποκατάσταση που πλέον γίνεται με μια απλή και ανώδυνη επέμβαση, που δεν θα σας ταλαιπωρήσει. Απαιτεί νοσηλεία μιας μέρας και θα σας επαναφέρει στις καθημερινές σας δραστηριότητες πολύ γρήγορα. Αν δεν θέλετε να χειρουργηθείτε, οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους, μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά (ποσοστό θεραπείας έως 60%). 

Τι μπορεί να σας βοηθήσει

1 Το αδυνάτισμα

Η ρύθμιση του σωματικού βάρους βοηθά και τις δύο μορφές ακράτειας.

2 Η ρύθμιση της δυσκοιλιότητας

Η αποφυγή της δυσκοιλιότητας (καταναλώνετε φυτικές ίνες, περπατήστε, πάρτε συμπληρώματα που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα) και του λάθους τρόπου ούρησης καθώς και η σωματική άσκηση συμβάλουν στη πρόληψη της ακράτειας.

3 Οι ασκήσεις Kegel

Είναι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους. Οι αδύναμοι μύες της πυέλου συχνά δημιουργούν προβλήματα στον έλεγχο της κύστης. Η καθημερινή εξάσκηση τους ενδυναμώνει και μπορείτε να δείτε βελτίωση μέσα σε λίγες εβδομάδες ή να χρειαστεί να περάσει και ενάμισι μήνας. Σε κάθε περίπτωση μη τα παρατάτε.

4 Η προετοιμασία

Πριν φταρνιστείτε, βήξετε ή τρανταχτείτε για κάποιο λόγο μάθετε να σφίγγετε τους μύες της πυέλου. Αυτό αποτρέπει τους τραυματισμούς στο σημείο.

5 Τα υγρά

Είναι λανθασμένη η τακτική να μειώσετε την ποσότητα υγρών που πίνετε επειδή πιστεύετε ότι έτσι θα περιορίσετε την ακράτεια. Η στέρηση υγρών, εκτός του ότι μπορεί να σας οδηγήσει σε αφυδάτωση, αυξάνει τη συγκέντρωση των ούρων, με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για επείγουσα ούρηση.

6 Ο περιορισμός της καφείνης

Ο περιορισμός ή η διακοπή της καφεΐνης μειώνουν την έντονη ανάγκη για άμεση διούρηση. Όμως μη τον κάνετε απότομα αλλά σταδιακά για να αποφύγετε ενδεχόμενη υπνηλία ή πονοκεφάλους.

7 Οι σερβιέτες που σας προσφέρουν ανατομική εφαρμογή

Premium Mini Σερβιέτες Ακράτειας (14 Τεμ) της MoliMed είναι ασφαλείς και διακριτικές σερβιέτες για την ακράτεια ελαφριάς μορφής. Ιδιαίτερα φιλικές προς το δέρμα χάρη στην αεροδιαπερατή, υφασμάτινη εξωτερική πίσω πλευρά τους, έχει υπεραπορροφητικό πυρήνα που δεσμεύει τις δυσάρεστες οσμές. Διαθέτουν κάλυμμα από φλις σε όλη την επιφάνεια της σερβιέτας, για να παραμένει το δέρμα στεγνό. Προσφέρουν ανατομική, τέλεια εφαρμογή, με ελαστικές πτυχές που αγκαλιάζουν το πόδι, διασφαλίζουν την προστασία από διαρροές και προστατεύουν τις ευαίσθητες επιδερμίδες.

Είναι ιδιαιτέρως διακριτικές. Διαθέτουν φαρδιές αυτοκόλλητες ταινίες, που διευκολύνουν τη στερέωση των σερβιετών κατά την αλλαγή.